Saturday, August 22, 2009

Review no prayer on the road 1990-1991 tour programme

What a start to bulan posa.
Ya Allah, lindungilah Kami. Nak2 bulan Ramadhan baru start.
~~


apapun,
Smalam aku ingat bila ada time dapat lungsur internet, nak tampal gambo2 NPFTD nye world tour programme 1990-1991.
Kebetulan lak hari hujan, aku snap ni dari dalam bas. So memang appropriate song untuk diri aku satu dua hari ni.




When I've sat by the window
and gazed at the rain
with an ache in my heart
but never feeling the pain

- no prayer for the dying








Jadi ni buku program untuk World Tour album No Prayer For The Dying (NPFTD) yang keluar akhir 1990 dulu. Untuk world tour ni, konsert2 mereka dipanggil No Prayer On The Road.


I Love This Steve Harris from the back pic.

CLICK ALL PHOTOS TO ENLARGE

Dalam waktu album ni baru nak release, Maiden ngah buat British Tour yang dorang main kat banyak2 tempat, bukan certain huge locations aje, tour British masa waktu tu dipanggil British Inter-City Express Tour yang bersempena ngan British Railway System or something.
Tour book yang khas Inter-City Express tu pun lawa,(depan artwork Holy Smoke) tapi aku takde.


NAMPAK TAK?

Kalo aku ingat betul2, release NPFTD, dua2 suratkhabar kat Singapore dan Malaysia ada buat direct interview ngan Maiden. Tapi aku tak simpan keratan2 tu.
Aku masih ingat Bruce cakap waktu tu Maiden 50-50. Dia share ngan Steve Harris huhu. Kira bukan Steve Harris sorang nye band lagi ler.
Dan dorang kena tanya pasal dadah, dan hukuman gantung untuk pengedar dadah.

So I am not surprised of the tour dates yang aku rasa disrupted pasal Gulf War. Dan ni masa Nicko McBrain kena interview kat FM90.5 progrem Ann Neo tu yang dia cakap dorang sepatutnye datang sini.



Untuk tour book yang ni, Rod Smallwood tulis intro, dan Nicko McBrain dan Janick Gers disuruh say a few words.


Some Nicko points pasal stage set dorang zaman tu. Dia ada cakap good luck kat Adrian Smith kat dia tulis2 tu.




Janick Gers cerita2 dia join dorang la, perasaan dia la.., dan apsal maiden best, dan peminat2 dorang pun best.


this part lawak pasal fans

lain2 is lawa2 nye gambo...yang kecik2 tu banyak lawa2 nye..


ooo I love this Steve Harris in action photo



and this close up of Bruce Dickinson and front row fans.



ni pun unusual photo of Dave Murray untuk aku



Nicko McBrain lak.



Janick Gers nye blakang lak haha.



Aku suka those gambo kecik2..

Tak larat tampal semua, tapi tu hari aku cakap pasal majalah Sound 1983 tu kan jadi ni dua aku snap tiap2 page dan sumbat dalam multiply, so kalo minat boleh gi sini..

http://deafforever.multiply.com/photos/album/28/page_by_page_No_Prayer_On_The_Road_1990-91_tour_programme_and_1983_Sounds_Fan_Library_no_11


This a short review and photos from the Iron Maiden tour programme for the No Prayer On The Road Tour 1990-1991.

12 comments:

eddie dewanaga said...

baru abis sekolah tu jam NPFTD punya album menakluk jiwa...

gua dengar holy smoke dengan mother russia sampai biol..!!!

"..Mother Russia
Dance of the Tsars
Hold up your heads
Remember who you are
Can you release
The anger the grief
Can you be happy
Now your people are free..."

sis_nita said...

erk!
mak aiiiii.. ganasnyerr roperr antu tuhhh..

SkiD said...

Menarik jugak koleksi2 Maiden ko ni...best best!

gayour said...

tahniah kerana dipanjangkan usia untuk mengerjakan ibadah puasa pada tahun ini!
selamat berpuasa

Portdy said...

macam mana buleh dapat buku ni masa tu bro?

beli direct from FC eh?

Ijau D. Koceng said...

no prayer for the dying antara album maiden yg aku jrg dgr spt jugak piece of mind... ntah apsal, maybe sbb aku dgr mp3 je kot? blm ada cd dlm koleksi... coming soon

btw, sis_nita... itu bkn antu, itu eddie ;) so time ramadhan ni dia xkena rantai

berteromber said...

ingat lagi dulu aku beli kaset NPFTD ni..apek kedai kaset kat Ulu Tiram tu siap bagi aku poster single Holy Smoke...maklum la regular customer..tp zaman tu aku tgh giler thrash..so album ni aku dengar gitu2 je masa tu..

apa2 pun selamat berpuasa bro.

MindHeartBodySoul said...

Salam...

Aku suka gambar ujan itu, macam kat Korea pulak...

Sajer kasi senget ...seni lah tuh....


Mak aiii....
Hantu Iron Maiden menganas...

dilaOHdila said...

salam dep....
salam Ramadhan almubarak
dah beli baju raya? (hehehhehehe) pose baru masuk 3 arinih
dep,
kat sana mesti meriah kan
nanti jangan lupa shoot semayang pagi raya tu erk....

adioS dep!

Takilala said...

huhu..lawa.

rockmetaller said...

selamt pose..

steve haris juga terbaik!

:: Cikgu Wiween :: said...

bro..senget2 pala aku nak tgk pic yg atas skali tuh tau! huhuhu :P