Wednesday, August 5, 2009

made in tribute ( 1997 )

(click all photos to enlarge)




A short review and packaging photos of the 1997's Japanese only Made In Tribute - a tribute to the Best Band In A Whole GODDAMN World!

Bongkar2 tadi koleksi aku untuk snap gambo , ini kebanyakkan cd2 koleksi aku yang mengtributekan Maiden ( Dream Theater's TNOTB aku lump in sekali ).



(Click all photos to enlarge)

Aku demam kumpul tributes Maiden/Dio/Rainbow tributes akhir 90an ke awal 2000an. Saje suka dengar cammana rock dan metal bands lain intepret lagu2 yang aku suka.
Gambo atas tu yang Kerrang Maiden Heaven is baru jugak, yang lain tu dah lama2 nye.

Aku cuma kumpul cd2 tribute yang bands jenis metal dan rock aje. Kalo yang jenis2 orchestra/piano/hip-hop tu semua tak yah dulu.

ok back to this Made In Tribute cd.




this is how the cd itelf looks like and the obi strip.
I think this is the 1st pressing. ( I do hope so ).






Ni bands dan lagu2 dorang perform.
As can be seen, cd ni lebih condong kepada heavier metal bands ler.




'Arch Enemy - Aces High. Ni sebelum zaman penyanyi perempuan tu. ok la. similar.
'Decameron - 2 Minutes to Midnight. Metal tapi macam happy je version ni haha.
'Therion - Children Of The Damned. Sebastian Bach ( Skid Row ) bawak lagu ni gerek. Tapi Therion nye version lagik gerek. Therion ni yang bawak lagu Summer Night City versi meletops tu kan? Aku suka versi COTD ni.
'Armageddon - Die With Your Boots On. similar.
'Nocturnal Rites - Wasted Years. similar dan takde growl2 huhu. Kalo aku compile seleksi covers tribute to Maiden untuk mp3 buat dengar dalam bas/train/jalan kaki, aku akan masukkan lagu ni. I like.
'Sadist - Wratchild. something a bit different.
'Lord Belial - Trooper. *smile*
'Naglfer - Evil That Men Do. If Maiden had done the SSOASS album the way Queensryche did Operation Mindcrime, maybe we will get the same fantastic intro at least.
'Dark Tranquility - 22 Acacia Avenue. Aku suka part slow tu, dah jadi spoken words instead of singing.
'In Flames - Murders In The Rue Morgue. similar.




booklet dia banyak cerita, tapi tak paham..



semua cakap jepun.



The cover of this cd was done by Mr Derek Riggs.
And he includes this nice words. How true.





Lastly, pertama kali aku dapat cd ni ialah versi cdr zaman akhir 90an dulu.
Tu jam, peminat2 Maiden semua terpaksa snail mail satu dunia.
Ada satu mamat kat Amerika hantar aku siap ngan print kan aku cover dia semua.
Dan cam gini la dia kasi aku dan aku tak buang.
I dont know where he is now, ntah hidup ntah mati, pasal tiba2 lost contact.
But, Analogkid Alfredo, if you are reading this thanks a lot for sharing and giving me lots of Maiden/Metallica stuffs back then and reply please. I never got a chance to repay your kindness.




kiri tu original japanese pressing with obi strip, kanan tu ialah tahun 90an dulu, kita trade2 cdr siap printing lagik.

10 comments:

Pemuda Bagan said...
This comment has been removed by the author.
speedrider said...

Argh!!! Ecstasy!!!

Portdy said...

benda yang ada obi strip ni memang mahal eh?
semalam ada jumpa Aerosmith live album 2 disc, ada obistrip ni harga cecah rm80 , tapi tak beli la sebab mahal dan semua tulisan jepun....

Abang Ben said...

huduh cover Derek kali ni hehehe..

berteromber said...

aku tak pernah ada cd jepun..gila mahal bila ada obistrip ni..

Ijau D. Koceng said...

aku tgh mencari album tribute to the beast yg cover merah tu...

Jairo said...

kalau maiden ni aku hanya suka yang versi ori jer....

eddie dewanaga said...

arch enemy punya aces high ni gua ada dengar ikut album diorang, wages of sin.

therion punya children... dari album lucid dreaming, gila betul group ni byk lagu2 mitos greek. lagu abba pun diorang cover.

nocturnal rites... wasted years yg innocent.


gila ah semua swedish punya metal band... yg lain blom dengar.

Takilala said...

Therion mmg best. Aku suka dia cover lagu COTD ni. Mmg best la band ni.

Joe said...

koleksi berharga ni..