Wednesday, October 6, 2010

krabi ( last part ) - food: makan makaner makanest & ...pancakes

Super long posting with many photos on food, glorious food. Aku kalo makanan thai ni aku tahu tomyam, dan of course namesake cam nasik pattaya, nasik goreng thai, etc. Dah duk kat beach area so makanan laut kat Ao Nang Beach ni memang best, dan memang tukang masak pun terror kot. So layan some of the seafood we managed to savour while there. Some of the variety of fish cooked different styles. Small Problem : 1st impression Krabi ngan bila tengok cara berpakaian Muslimah dan jugak ngan kaum lelaki berjubah putih bersarban, aku dalam hati cakap, makan senang kot? tapi, bila sampai kat Ao Nang Beach, memang masalah dimana kebanyakkan restoran/kedai makan kat sana semua ada jual pork. Walaupun mungkin dorang sound 'halal' food. Jadi sebelum kita masuk kedai tu, walaupun kita cek out pekerja dia Islam, tapi kita verify sendiri la menu dia. Also memang ada tempat makan yang display Halal signages tapi better play safe, pasal at the same liqour tetap ada dari apa aku tengok. So nasib baik lodging kita Somkiet Buri ni halal, Muslim owned, jadi breakfast sarapan per yang diberi tu memudahkan kita. Some of the breakfast stuffs we tried and enjoyed are the porridge. The Fish one is nice, so is the prawn. Being low season for tourism, we were informed the resort did not prepare buffet style breakfast but ala-carte for their few guests, which is so much better and fancier. These are some of the more western styled servings on the menu The sausages(?) were nicely carved out. Being a jakun that I am sesekali gi tempat dan tengok makanan cam gini, rasa sayang lak nak makan. Ah, the tears of the dragon and other local fruits nicely cut and served. Vegetable style dishes tried at different times.. Sedap sey. plus of course the tom yams, the curries.. haus lak, air, order air selalu dapat bunga ni. Okid ke? Macam bunga kebangsaan gitu. Bangga kot dorang ngan bunga ni. Masuk mekdi, terus cek menu, terus tak yah berbual panjang, pasal depan mata dah pork burger. French Fries paling besar gedabak nye size, 87 bath tak salah aku. Tapi nasib baik, rezeki, sepanjang jalan raya kat kawasan Ao Nang tu nanti ada jugak gerai2 muslim halal food. Contoh makcik ni jual dia punye goreng2 gitu, ayam goreng, udang goreng, cocok2 gitu, Thai sticky rice, macam pulut gitu, aku suka la... Best gitu... yang makanan halal kat pasar malam krabi, tu aku dah cerita kat post lagik satu ngan gambo2 dia kat sana.. Also, korang tahu la Thai memang makanan pedas2...so time balik , borong dorang nye yang paste udang kering pedas, cili pedas gitu..ready to eat gitu. Lupalak, aku suka gelas Swensen kat Krabi...or is it kat Msia/Spore pun gelas cam gini aku je mata taruk kat lutut ( walau aku gi Swensen maybe setahun sekali ). so taruk la satu gambo eskrem, kasi pemanis blog :-) Last, but certainly not the least... Thai Pancakes. Dan apa aku perasan, kita try kat 3 different stalls semua sold by Muslim ladies. Dorang konker pasaran benda ni kot. macam kat signage kedai atas ni, kedai 1st kita try macam2 pancakes ada, pisang, pisang ngan keju, mangga, cokelet, nenas, dan apa je la korang nak... bersih je kedai akak ni. ok below lak, akak ni kat gerai no.2 kita try kat bawah ni ngah buat pisang ngan nenas ngan mangga nye.. ni lak gerai ketiga which is beside the makcik jual ayam and cocok2 tu.. OK senang2 gi la Flickr aku pasal semua foto aku humban sana... http://www.flickr.com/photos/deaf-angel

8 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

fuh berbulau bijik mate layan gambar makanan2 hah...bikin meleleh jek laa bro.....mmg sedap2 sumenyer.....tapi tu laa tak sangka susah gak nak dpt mknn halal kan....

paling syok tgk makanan org sane....lain dari yg lain....tp ye laa dah pegi tempat org, jgn lupe rase makanan dieorg kan...baru le luas pengalaman hehehehe

Takilala said...

Betul2 bikin perut aku lapar la nengok gambar2 mknn ni. Menyelerakan.

Portdy said...

pergh...perghhss.....perrggghhhhhsssesss!

cLinaku said...

adoiii..kecur liur!

dilaOHdila said...

wah dep..................
best best. jelesnyaaaaaaaaaaaaaaa
suka aaa tengok photo hang ni. good job Dep
real cun photog hang ni

Saudagar Mimpi ... said...

Pergh! Kenapa tiba-tiba aku lapo ni???

matakucing said...

yummy2 pankek tu best je ngk

eddie dewanaga said...

...siam punya food mmg best, kat sini pun selalu gua ngadap tomyam, tak jemu2...

betul kata lu bro, beware dgn non-halal things and the mixed up semelih dgn tak semelih punya meat...


dulu JB ada Swensen, kat HP, dah tutup ganti chinese food court, bangang..!!