Monday, August 22, 2011

Angel Of Death (malaikat maut) will do his duty, confirmed, anytime, all the time..

I was at Darul Makmur Mosque, Yishun, Singapore, for Friday Prayers few days back and as per normal, sometimes you see a funeral vehicle and you know whats going to happen.



This photo shows the male congregation getting into position for the funeral prayer of someone ( announced as a female ) who had passed away and before her burial a funeral prayer is performed.

It is just after the compulsory Friday Prayer and although it is a working day, and a school day, with mostly people in a rush to go back to work or school, I see many people of all ages from old to young stay back for awhile to join in this funeral prayer. How lucky the deceased.


Jadi, jumaat lepas kan, aku sembahyang jumaat kat Singapura, kat Yishun, masjid darul makmur, aku baru ngah fikir macam gini la lebih kurang - Ya Allah untuk semua orang yang aku sayangi, apa je la kebaikan dorang buat bulan Ramadhan ni, tak kesah la betapa kecik giler atau micro tiny insignificant pun, ko tolonglah kasi pahala banyak2 untuk dorang, beri rahmat kat dorang dunia akhirat, protect dorang all the time siang malam pagi petang yang kat dunia yang kat akhirat, pasal bulan Ramadhan ni memang special abis. Bulan yang mulia.

Then pasal ada sembahyang jenazah kan lepas semayang jemaat, so dalam hati aku, untungnye arwah yang meninggal ni ( diumumkan jenazah perempuan ), ramai orang join in, padahal hari kerja. Budak2 sekolah yang smayang kat tingkat dua aku tengok ramai jugak stay back and join in, ramai doakan lepas semayang jenazah. Dah la hari jumaat, bulan puasa lak tu. Memang rezeki siapapun dia ni.



wake up call for me yet again and again.

Maybe One Day I'll be a better man
Up till now, I'm doing the best I can..

9 comments:

Ijau D. Koceng said...

long roads, long days,
of sunrise, to sunset...

Faizal Rahman said...

Juga mengharapkan hidayah agar jadi lebih baik.

lieyalatif said...

harap2 nasib kite pun same macam arwah...ramai yg sembahyangkan disaat terakhir didunia....

aku HIV positif said...

sebak aku baca.
teringat camnelah perjalanan akhir aku nanti.
apa2pun hanya DIA yg maha menjaga dan mengetahui.
hakikatnya malaikat maut sentiasa menjengok kita sebanyak 70 kali setiap hari.

berteromber said...

Inalilahi Wainalilahi Rojiun

WanBeruas said...

Untung lu,dapat gak tambah pahala posa...

Dr. Ben said...

do u best bro... susah dalam amal agama ni insyaAllah akan dibalas dengan setimpal.

cik EPAL said...

Innalillahiwainnalillahiraji'un


"wake up call for me yet again and again.

Maybe One Day I'll be a better man
Up till now, I'm doing the best I can.."


InsyaAllah =)

gayour said...

kebanyakan manusia tak suka cerita pasal mati. selalu lupa pasal mati padahal kematian tak pernah melupakan kita.