Wednesday, August 17, 2011

Terracotta Warriors - The First Emperor and his legacy



24 June to 16 October 2011 @ Asian Civilisations Museum.

I understand it take a few years to get permission, to plan and to transport the exhibits from China to Singapore. So maybe this is a once in a lifetime experience. I try my best to snap about 150 photos ( which is all at deafeningforever.blogspot ) with all the restrictions in using cameras in this low-light and strictly no-flash environment.

Intro a bit -



These are the real original Terracottas ( low-fired clay ). And yes their faces are really individually different just like human beings.

- General - Qin Dynasty.



- Light Infantry Officer - Qin Dynasty



- Charioteer - Qin Dynasty



- Standing Archer - Qin Dynasty



- Armoured Officer - Qin Dynasty




The accompanying notes are very informative.





- Armoured Infantryman - Qin Dynasty



- Horse



Calvaryman - Qin Dynasty




And the most stylish Terracotta with the best pose

- Kneeling Archer - Qin Dynasty





Besides that you have other stuffs, its good that each individual display information has all the details.

- Suit of armour





Korang tengok cerita Transformer pt 2, yang mak hero bila pergi kolej hantar hero dia cakap " suddenly I feel more clever already ". Hah, sebab tu la, sapa pun kita, kita kena pergi muzium, pergi tempat2 cam gini la. Aku tak bedek, korang pergi tempat gini, akan perbaiki cara pemikiran korang. Sama macam kita semua gi masjid kan, kena ada tatatertib dan jaga disiplin.

Kalo pergi stadium tengok bola, selalu la, referee ngan linesman akan kena maki ngan aku, kalo pergi tengok konsert rok band aku suka, kadang2 opening band mesti aku boo... pasal buang masa aku kalo band tu aku tak minat langsung.
Pergi muzium, siak ah, pijak semut pun tak mati. Sopan santun abis. Civilised giler babi la kira. Untuk Terracotta ni, aku suka selain dari mistik dan misteri sejarah Terracotta ni, Kalo korang minat perang2 zaman tok kaduk dulu, atau korang zaman budak2 suka main combat2 ngan angan mat jenin pasal tembak anak panah, pedang, tentera berkuda, hah ni memang gerek giler pasal tentera dia semua life-size dan muka lain2.

So guys, encourage diri korang dan love ones korang pergi muzium-muzium dan tempat2 sewaktu dengan nye. Muzium ni untuk semua orang, sapa pun, tak kesah sapa korang. Ilmu gini tak kasi aku kerja best, ilmu pergi muzium tak kasi aku gaji best, aku tetap struggle in life, tapi ilmu aku dapat ni untuk perbaiki aku sebagai manusia biasa tu pasal aku very passionate benda2 ni semua dan aku share ngan korang benda2 gini.

Peringatan bila manusia dah sangat berkuasa dah lepas mati pun dorang masih nak pertahankan pangkat keduniaan mereka.


Imagine these are from thousands year back..
Soldiers with shields and also on horseback, even back then they try to make it realistic even for these small size ones.




The origins and meanings of these figures is interesting.. especially the eunuch if you can identify which one.





Tapi bukan yang brutal2 je, ada jugak yang lemah gemalai... yang tak kurang menarik informasi dia. Keyword dia - " which has not survived " ni aku rasa ialah untuk bahan dari kayu yang tentu dah hancur dimakan ribu2 tahun punya usia.








"Come On Come Listen To The Money Talks".. even back then...




This bronze chariot is clearly stated as a replica because seems its impossible to ship the original as tney are too fragile.






So if you like these Terracotta history and stuff, this is a golden opportunity to get a glimpse of them because I dont think many of us will got a chance to go to see the bigger picture in China.




All 150 photos are here
http://deafeningforever.blogspot.com/search/label/Terracotta%20Warriors

5 comments:

SkiD said...

Patung ni memang best!! heran aku...camana patung ni boleh orang tak jumpa, tetiba awal 70an baru terjumpa...

Dr. Ben said...

nak enjoy muzium kena ada masa banyak dan tak kena kacau dengan ragaman anak2 ;)

deaf-angel said...

mm,
kejap pun ok kalo ko tahu apa ko nak tengok dan
pada aku muzium untuk semua orang tua dan muda..
asal tak pecah barang2 tu dah..


skid
aku ngah tunggu harta karun hehe

berteromber said...

setuju MM cakap...kalau bawak budak2 terutama bawah 7 tahun...memang tak leh nak kosentret...

Faiz Rahman said...

terbaek bro..