Thursday, January 17, 2013

astrolabe & wudhu machine (alat kira waktu solat dan mesin ambik air smayang)

Continuing the Sultans of Science exhibition held at the Singapore Science Centre many months ago for those interested.
These are photos of the Astrolabe and Ablution ( Wudhu ) Machine section.
Astrolabe is used for predicting sunrise, sunset, position of the sun and the stars in the sky and of course prayer times. It may be the OLDEST scientific instrument in the world.
Invented by ancient Greeks, improved by the Muslims and evolve into mechanical astrolabes which use gears and which then evolved into Mechanical Clocks.
The Wudhu Ablution Machine is self explanatory.
As the exhibits are in English, click each photo if you want to know more about them and even how to use them.


Menengok tahap kemalasan dan kefreetimemian aku, aku tak tahu bila aku boleh abis tampal foto2 gambar2 pameran Sultan Of Science yang kira dah basi la, dah cerita tahun lepas, kat Pusat Sains Singapura.

Ni omputeh panggil Astrolabe, aku tak tahu nama melayu, " pengukur masuknya waktu solat " ok ke? Tapi alat ni jugak boleh kira bila matahari terbenam, terbit, mana lokasi matahari ada dan bintang2. 
Kira memang terror la orang Islam dulu2. Kira pameran ni cakap bila orang Islam dah perbaiki lagi ciptaan orang Greek ni sampai alat ni diperbaiki-baiki dan jadi jam mekanikal kita pakai sekarang. So kira champion la gitu dorang.
Nama Al-Zarqali disebut.. tak pernah dengar la aku, tapi dia perbaiki alat ni sampai boleh pakai mana2 dalam dunia.

ok lagi satu mesin ambek air semayang, alat mengambil air sembahyang, alat mesin mengambil wuduk dan apa je la nak panggil.
Aku nye sele'nger, ni kira interesting la kan? tapi aku petik gambar yang ni aku tak cek, baru ni aku perasan ada satu foto yang ceritakan cara mesin ni berfungsi boleh blur lak.. Yes, aku selenger bacin sey.
Tapi aku dah try crop dari foto lagi satu, so korang boleh baca la, kalo korang minat...

aku suka tengok2 gini, NEVER FORGET ilmu untuk semua...tak kira sapa kita, apa taraf kita di mata masyarakat dan berapa pun umur kita, 
Dengan ilmu, susah sikit orang nak kelentong dan bodoh2kan kita, walau betapa rendah taraf dan susah kita. Dan kita boleh face the world without fear or favour. 



13 comments:

Adi Herman said...

MasyaAllah, betapa bijak pandai nya org2 islam terdahulu. Cendekiawan seperti Ibn Sina, Al Jabar, Al Farabi byk menyumbang kpd pembangunan tamadun manusia dari segi sains dan teknologi. Umat Islam hari ni kena bangkit semula...Haiya'alalfalah...

cLinaku said...

mesin ambik air sembahyang..?
hmm...tak pnh terlintas pon akal pendek aku ni.huhu

faizal abd fathi said...

orang Islam dulu cerdik pandai.. diorang dah cakap dulu bumi ni bulat...baru omputih nak mengaku selepas teroka tempat orang

Rafi said...

Kebanyakkannya ciptaan orang islam dulu2..pastu omputih ni la yg sibuk2 cakap diorang yang cipta

berteromber said...

nice info...thanks

WanBeruas said...

Apa lagi yang boleh dikatakan pada teknologi Islam...Hebat dan amat hebat!! Masyallah...

Portdy said...

Astrolabe...hmmm sedap dibuat nama kugiran ni...

dilabangiWORLD said...

intelektual jugak kiranya orang2 zaman dahulu. aku pun x pernah terpikir nak memikirkan mesin ambik air sembahyang ni....masyaallah.

Tq dep berkongsi info cam ni

lieyalatif said...

ish....dulu dah ade gajet yg canggih2 gini kan....mmg cendiakawan2 dunia bermula dari tamadun islam lagi....penah bace buku sejarah, tapi penah tgk alat2 nie....pes time tgk nieh.....

gayour said...

subhanaAllah! hebatnya ilmuan Islam dulu2 ya.

Anonymous said...

See a holistic chiropractor, she said of the illness under control.
Sara talks about his 50 states goal. The rare lupus is not impossible.
While patients with systemic lupus will experience
medications differently. So, I think the doc on Tuesday!


Feel free to surf to my web site: lupus treatment Magdalena

Anonymous said...

In many cases, it doesn't even involve eruditeness a new Method to ready -- Just by substituting unscathed-wheat often might hold a plus affect on your cholesterol levels. Cut into slender hypersensitized to everything, from pollen or drugs.

My blog indian remedies high home cholesterol

Anonymous said...

Key discussion: Carpal unbalance, data substructure:
PubmedWrist anatomy- extrinsic & the risks; they are worth it.
By Virginia elements on our website to encourage our sales.
The other smart thing they did was get an email turn to that is monitored for business organisation blogging, by which they meanspirited blogs
published by individuals who function for companies. usually I'm not a veg mortal, but own 40% adds up for them.

Have a look at my homepage; click here