Saturday, January 12, 2013

lament ( a passionate expression of grief ).

Peringatan untuk diri aku sendiri..

- Zaman ni semua orang nak tunjuk pandai. Tak salah pun kalau no damages done. Trial and error makes everyone a better person if he learns from it.
- Zaman ni semua orang pun boleh jadi pemimpin. Tapi pemimpin tanpa rasa tanggungjawab, dan takde ilmu untuk jadi pemimpin, tu yang susah.

Aku cam heran ngan sesetengah orang melayu ( wherever they are ), ok, korang nak kutuk atau pandang rendah orang lain, hanya kerana cara mereka berpakaian, ok la, dah menjadi biasa jugak la " since aku dressing sekian2, aku lagi better dari sekian2 lain ".
Tapi yesterday, aku realise, aku amused ngan satu manusia ni...dia nak kutuk jiran2 yang urban, jiran2 yang lagi modern cara hidup kot? Dan dia sempat selitkan perbezaan negara lagi antara dia ngan jiran dia...
ok la semangat kenegaraan dia besar, tak salah.

But,

something like this " Nak jemput kenduri doa selamat pun takut jiran tak tahu baca al-fatehah ".

See? How benda2 gini...makin jadi wabak sekarang....?

Firstly, jangan kita pandang rendah tahap orang Islam lain sampai kita pertikaikan dia boleh baca satu surah paling basic la.
Dan second, tahu baca fatehah ngan tahu baca fatehah ngan tepat dan sebutan betul, aku rasa jauh beza kan?
Sapa tahu selama kita mendabik dada kita lagi baik dari orang lain tapi sebenarnye diri kita , love ones kita sebutan tak betul?

Come on guys, kita dabik dada ingat kita terror dan look down on others, kita nye istinjak hadas besar hadas kecik, wuduk tu semua betul ke tak kan? Ni belum benda lain.

Tu yang aku takut..  Sombong tu tak bagus... Rasa megah tak bagus... Pandang rendah orang lain just because kita fikir kita lagi bagus pun tak bagus......

Aku sebenarnye delete dua tiga kali post ni, pasal banyak maki2 keluar sebenarnye...
tapi I say again, never look down on people, jemput orang kenduri doa selamat jemput la walau orang tu sapa pun, ada apa pun kat muka dia pun, ada apa pun kat atas kepala dia(tu pun kalo korang fikir korang nampak), jahat mana pun dia pun, kalau sapa2 tak tahu baca, dia tahu la diamkan diri...

Aku kadang2 jarang2 gi kenduri doa2 ni, kat masjid ke, aku bukan hafal atau tahu majoriti doa dan wirid dan bacaan2 tu, so aku diam je la. Tapi aku nasib baik, seumur hidup aku tak pernah aku rasa aku ni outcast, dipinggir atau bodoh kat tempat2 gini pasal, nanti aku try to pick up la pelan2 cara sesuaikan diri kat majlis2 ilmu gini. Aku pun dah tua, giler dah tua bangka pun satu benda tak tahu kan.

Aku cakap je la... korang pandang rendah kat orang sekian2 rupa, tapi bila korang dan kita semua mati, jenazah kat rumah, jenazah nak bawak gi solat singgah kat masjid ke, sapa nanti yang volunteer, orang strangers, orang lalu lalang,  yang nak datang angkatkan jenazah korang, walau tak kenal tak apa, automatik la, nampak je ada van jenazah ke hapa ke, insyallah akan ada strangers yang automatik akan standby kejap tengok atau terus langkah ke depan tak yah tanya pun perlu bantuan ke tak, insyallah.

Adakah kalau orang tu pakai tshirt rock, serabai, berminyak berdebu berhabuk, pangkat rendah, atau memang zahirnya kurang ilmu, atau jenis yang korang sampai pertikaikan dia tu tahu baca fatehah ke, datang nak angkat jenazah korang nak look down on mereka?
NOOOO.............. sebaliknye korang syukur sangat orang tu datang walau tak kenal, come forward and automatic tak yah cakap la, terus pegi sambut jenazah tu...

tapi....bila korang senang...berpangkat, berpakaian, ada kuasa, duit, rasa power sangat sampai fikir korang pegang periuk nasik orang, pegang tali cocok hidung kat pencacai2 korang, geng yang ada masa nak main internet, hentam orang2 lain yang kita pandang rendah sampai kita boleh question dorang ni reti baca fatehah ke tak?.
(Ni far worse than the foolish idiot cakap muka penyamun yang keluar kat news jenis muka orang naik bas awam. Fuck you foolish idiot, in some places and countries, majority use public transport so wake up your idea and then how? you want to eat your black rotten inside shit words and take public transport too?.)

And that dear all, PISS ME OFF!.

( I ultra deleted all the vulgarities except two, and it was a challenge ).

LIKE I SAY NI PERINGATAN UNTUK DIRI AKU SENDIRI.


6 comments:

Rafi said...

Aku dah banyak kali kena benda2 macam ni,aku pun sama,pegi keja,balik keja dgn lrt/bus.sampaikan pada satu tahap,member2 kat tempat keja perli,susah nak ajak aku keluar pasal aku takda transport.tu lah lumrah manusia zaman sekarang ni..

Adi Herman said...

Sedih kadang2 mengenangkan sikap org islam kita sendiri, sifat buruk sangka dan senang lenang mengkritik org sudah menjado budaya masa kini di kalangan org islam. Aku cuma dapat doakan agar kita semua dapat jadi muslim yg baik dgn berbaik sangka sesama kita. Kalau nak tegur org tu,kdg2 aku rasa mcm waste of time saja,masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

Adi Herman said...

Typo...menjadi

faizal abd fathi said...

entah la..aku pun pernah kena macam..asal metal/ rock budget tak reti baca Al Quran....aduii...

dilabangiWORLD said...

sikap pandang mata sebelah tu namanya dep...
MMg ghitu lumrahnya kut. Muhasabah kita pada diri sendiri supaya kita tak jadi ghitew erk

berteromber said...

Teringat kata Ustaz Azhar Idrus...kalau rasa2 mati esok mayat kita boleh bergolek sendiri masuk kubur...boleh la kita menyombong dgn jiran...