Tuesday, January 8, 2013

Laksamana Cheng Ho / Admiral Zheng He not The Rime of the ancient mariner

Admiral Zheng He kalau orang melayu panggil Laksamana Cheng Ho. Nama original dia Ma He. Lahir dari keluarga Islam. Dan dia orang Cina. ce ye nun alif. Dan jasa dia kat dunia dan sejarah Islam besar.
Jadi dia ada satu section sendiri kat pameran Sultan Of Science yang aku type sambung2 ni.
( Nanti la aku dah bis semua upload aku taruk kat deafeningforever.blog semua foto, senang sapa2 nak pakai ke hapa ke, banyak sangat sey, part hospital dan perubatan yang dimulakan oleh doktor2 Islam je dah berlambak..., buat sementara korang klik je la kat label tu ).
Yang ni ada gambar rasanya aku pernah gezek dulu aku pun tak ingat, lantak la semua aku taruk je la. Paling rabak ada girafah ngan zebra tu beb kat model kapal tu kat pameran ni, kecoh beb... Bayangkan cam mana keadaan atas kapal dia tu...Bandingkan kapal dia ngan kapal mat salleh, sekali dia sondol, abis la.

And his treasure ship is damn super huge. A monster for that time Built at Dragon Bay shipyard, Nanjing China, 136m long 56m wide. 
"They dwarfed the vessels of LATER European explorers such as Da Gama, Columbus , Drake and Magellan. ".
The scale and models of both ships are side by side at this exhibition.
As usual all the exhibits are in English, so every photo is self-explanatory.




more...






some more...




On display too is some motivational words from St Augustine - " the world is a book, and those who do not travel read only a page ".

( Errr....I got my internet and I go to bookshops and browse thru the National Geographic magazines.)


Besar giler babi siak kapal dia. Lengit sey kaki kalo asyik ulang alik depan belakang kapal haha. Siap ngan bertani la, tu kira tanam sayur la kan, pelihara binatang ternakan la, sapa kasi girafah tu makan pakai tangga ke? ladder above 2m or below 2m ah uncle?
Apa pun, Dia dah sampai Amerika dulu sebelum mat salleh? Wallahualam.

ok selain tu ada section cakap pasal Ahmad Ibn Majid. Dekni kira terror abis la kot. Sorry aku tak pernah dengar pun nama ni sampai tengok pameran ni..." Lion Of The Sea" gelaran diberi , pasal terror dia sebagai navigator and sailor.


THIS POST WAS TYPED FAST AND FURIOUS AND MOTIVATED BY THE HAPPY AND GAY, CHEERFUL, SMILE EAR TO EAR, STRESS-FREE, SINGALONG, SHOULDER-SHAKING JUDAS PRIEST "TURBO". hahaha.
" no one can stop me now...I'm like a human dynamo "... ya, sabun dynamo ha.

Eh, aku ada cerita kan masa Judas Priest main live tu hari kan? Aku dekat ngan dua orang lelaki mat salleh ni tau, abis tu time lagu Turbo Lover dorang macam....Happy semacam sey hahaha.
It was a fun night. Lauren Harris nye gitaris tu yang ambik tempat kk downing yang unexpectedly awesome. Ada live cd keluar nanti kan untuk ni tour, aku nak beli, just because of dia punye solo kat You Got Another Thing Coming...aku rasa semua tempat dia main nak sama kot untuk part solo dia kat lagu ni.

Sorry fuck, I mess up a serious topic. Dah start borak tak bleh stop.

7 comments:

Dr. Bentara said...

ex-gitaris Lauren Harris tu memang power. Masa tengok kat New Zealand dah start kagum.

Adi Herman said...

Laksamana Cheng Ho used to be a prisoner? Wah, kena google lebih pasal tokoh ni...serious shit,u gotta know more about this guys!

faizal abd fathi said...

menarik nih.....banyak cerita kita tak tahu pasal mamat nih

Tengku Ain Mutiara said...

fREN,
WHAT'S ON THE HEAVEN IS GOING ON?
THE BOOK?
THE MUSEUM?
THE SHIP MINIATURE?


NAHHH... HERE COMES THE GUITARIST... ^.^

Rafi said...

Banyak sejarah admiral cheng ho ni yang tak banyak tau.dulu kat sekolah subjek sejarah ada jugak citer pasal dia ni,tapi tak detail.btw,nice photo bro deaf

berteromber said...

ada satu dokumentari tu aku tengok dia bawak gajah, zirafah tu semua dari afrika pasal nak hadiahkan kat maharaja cina..tak tau berapa puluh kapal la dia punya rombongan...


btw...aku suka Turbo...tak kisah la orang cakap pop ker apa...aku suka "Out in the Cold" terutama versi Priest...Live!...

deaf-angel said...

I think he is an eunuch too?