Saturday, January 26, 2013

nikmat air - Water, water everywhere...nor any drop to drink.

Water, water, every where,
And all the boards did shrink;
Water, water, every where,
Nor any drop to drink

- samuel taylor coleridge


,
,

Masalah takde air paip kat Lembah Kelang dah selesai kan buat masa ni?
Rasanya semua tempat dah kira ok kan? Allah je yang tahu betapa keadaan berapa minggu lepas dah ye, berhari2, sapa yang kena tahu la apa aku tengah berbual.
Mesin Basuh pun jadi tempat simpan air. Tong beras pun keluarkan beras jadi simpan air jugak.
benda paling mudah nak gi toilet pun jadi dugaan, mandi lagik.., ni semua problematic. Nak makan kat kedai pun pandai2 basuh tangan sendiri, kedai pun takde air pe.

Air bersih ni penting,
aku masih ingat bila air kumbahan dikitar semula diperkenalkan dan dipromote kat satu tempat, ada orang reaksi lain2, tapi sedihnye ada orang aku tahu kat tempat lain mengejek2 sekian2 masyarakat termasuk la aku kan? 'minum air kotor, air longkang, air kencing ", orang tu sangat aku kesian, pasal air tu dah bersih, dah suci, dah boleh minum dan boleh ambik wuduk.

Allah beri manusia akal, sekarang manusia berusaha carik air bersih ngan convert recycled air sampah air terpakai dan jugak air masin laut. Insyallah satu hari nanti semoga teknologi ni murah dan mudah, takdelah masalah air bersih kat mana2 dalam dunia. 

Dan aku pernah dengar kuliah, ustaz ni tegur betapa pun jemaah kat masjid berpakaian berserban , berjubah, jangan lupa cermin diri cammana cara ambik wuduk sebelum masuk dewan solat. Air paip dibukak besar2 dan membazir atau sebaliknya.Kita lupa, kita anggungkan cara berpakaian seseorang dan meremehkan cara pakaian orang lain didalam masyarakat, masjid atau majlis, tapi kita tak perasan kat tempat wuduk, kita boleh pelajari sapa yang ada ilmu dan sapa yang ilmunya tak sehandal yang kita sangka.

Let Save Water. Water is precious. Agama islam dah ajar ni dari dulu lagi.

So this is the continuation of the "doom to never end," another section of the Sultan Of Science Exhibition at Singapore Science Center last year. I hope to upload everything by this year haha, I kind of guess these infos is beneficial for everyone.
As usual all exhibits are in ENGLISH, so its self explanatory.

Al Jazari (circa 1160-1260) bijak pandai Islam yang cipta dan perbaiki cara2 nak dapatkan air , alihkan air, permudahkan kehidupan, management of water, dan ciptaan dia banyak bantu untuk masyarakat hidup ramai2 beratus2 ribu orang kat satu tempat kota, pasal nak dapatkan air dah mudah, tak yah nak carik2 merata tempat.
Describe cammana function reciprocating pump, chain of pots, four-scoop machine, six cylinder pump, and other water raising machines.

Tengok la sendiri kalo berminat setiap2 foto kat segment ni...

Kepandaian, kemakmuran dan kepakaran Umat Islam zaman dahulu.....







MORE COMING....
.
.


..
PENAT SIAK TAMPAL GAMBAR....
HAHA...
KEJAP AH..

..
..




..
..
THE MODELS ARE WELL BUILT..
VERY NICE...
..
..
.




LAST BUT NOT LEAST photo.
.
.
.

to be continued....bersambung...ntah berapa kali sambung ntah

- This blog post was pushed to completion by the superbly incredibly exciting,fast, melodic and happy and a bit of tragic new Helloween album Straight Out Of Hell..  I know its going to be good because the Nabataea as the first promo song is very good but I never knew its going to be this damn fabulous. Happy Happy HELLOWEEN indeed. I got to go and buy the original.. opss haha.

5 comments:

PC kOKak said...

fuh banyaknye gambo..
thanks 4 sharing..

teknologi dari dulu lagi, sudah lama hebat, tenaga natural, tanpa merosak alam sekitar..

Adi Herman said...

Al Jazari ni yang mencipta Kincir Air yer? nice info bro...aku siap google pasal history Al Jazari ni...haha thanks bro

Rafi said...

genius betul eh dia ni..

Tengku Ain Mutiara said...

Salam. Muzium mana ko pergi ni deaf?
Aku setuju sangat pasal yg ko cakap bab2 wudhuk ni.
Rasulullah saw said... jgn bazir walaupun ko berwudhuk dr air sungai yang mengalir, kayyy...


and Rasulullah SAW berwudhuk hanya pakai secetong air jah... cetong? Mu tahu cetong tak? macam gayung tu, wat sukat beras.

“Selain itu, doa orang yang tidak akan Aku dengar adalah doa seseorang yang mendapat rezeki yang banyak dari Allah swt. Ia mengeluarkan semuanya kemudian ia kembali sambil berdoa: ‘Ya Rabbi, berilah aku rezeki’.

Tuhan berfirman: ‘Bukankah Aku telah memberimu rezeki yang banyak. Kenapa kamu tidak berhemat seperti yang Aku perintahkan? Mengapa kamu berlebih-lebihan seperti yang Aku larang?’

berteromber said...

Pernah merasa azab xder air...duduk tingkat 4 yg xder lift...rasa nak tanggal lutut turun naik angkat air..

Btw...boleh tahan helloween baru tu ek..