Saturday, November 15, 2008

nak 30 tahun kot?..aku dah ada kaset ni..?

surprise, aku ngah pelan2 kemas sikit2 and look what I found kat gerobok rumah mak aku.


Kaset ciplak first Monsters Of Rock Castle Donington 1980.
Tahun akhir 70an awal 80an, kasi budak kampung umur 8 tahun , 9 tahun waktu tu dengar kaset macam ni. Terlopong mulut.
Budak2 umur aku korang ingat tak 1st time korang tengok poster2 KISS masa korang kecik2 dulu? hehehe. Rasa macam tengok cerita Evil Dead kan? ( tu jam boys and girls, evil dead is video tape femes giler )
Ngan sapa2 ingat kaset2 ciplak Rainbow live, yang side A satu lagu side B satu lagu tu? Korang yang dah tua tahu ler apa aku cakap. Budak2 sekarang semua modern. Takde benda ni semua. Gelakkan kita lagi ada. maklum Sekolah bangunan kayu.


tracklist dia.....aku suka lagu T-O-U-C-H tu .. slow rock hehe...
Anyway, a bit of trivia pasal this kaset or event, originally released kat Jepun vinyl, ada lagi jual kot vinyl tu sekarang.


More info - Ni kaset masa aku darjah dua darjah tiga dulu kot? haha.
Ni dinamakan kaset dua hinggit. Pasal tu la harga dia.
Satu hari belanja sekolah seposen. Simpan sebulan, beli satu kaset haha. Thrill abis tu jam...

Tu jam zaman sekolah masih sekerat2, so lepas sekolah secular, gi belajar agama kat Pergas Kaki Bukit Jalan Damai, ada abang2 dalam kelas aku bawak tape rekoder kat dalam beg grandsport dorang, so this is how aku was converted gitu hehe.

Teringat lagik, aku kena bubble siak pasal kaset ni actually,
ni kan the First Monsters of Rock kat Castle Donnington, England.
Tu jam aku percaya siak, satu band keluar nyanyi satu lagu, then satu band lain then tunggu giliran balik keluar, kira macam rancangan anekaragam kat tv gitu.
Bodoh nye aku kena bubble, ntah2 yang cakap aku pun semua pun tak tahu jugak..haha. Ye la, apa aku diajar, ACDC tu empat orang, 2 lelaki 2 pompuan. Ajaran sesat sey.
Biol ah tu jam hehe.
Ye la, dulu semua budak kampung, katak bawah tempurung.
Tapi well those were the days eh...


ni je antara aku masih ada ( CLICK TO ENLARGE ), yang memang aku forsee memang nak kena simpan, jumpa balik masa kemas2 tu hari.. Aerosmith permanent vacation tu kan? logo dia printed kat casing, kaset nye cover takde logo...very unique zaman dulu kaset2 rock.. ooo ni yang kaset ada lagu Angel yang Gayour guna untuk satu drawing untuk Bersama Selamanya tu kat the old Ujang. Anyway perasan tak? Juara Juara Rock 2 ok? Keramat woo ni kaset. Sblum Joe Wings jadi Joe Wings hehe. Kuasa II best woo dan of course lagu Metallian yang jadi soundtrack kehidupan ramaiiii budak sekolah zaman tu.

Rasa sayang lak,
Semua kaset aku dah buang dah lama dah, saing aku buang semua majalah GG aku kot? pasal memang takde tempat nak simpan dah tu jam, takkan nak tido atas kaset kan? tinggal berapa je simpan for specific reasons whatsoever.
Tu hari aku dengar Swat77 cakap pasal kaset2 dan cd2 cetakan lama, apa beza dia, then aku realise apsal la kaset2 rock melayu semua aku gi buang dulu?
Basically pasal keluar je aku beli maklum zaman dulu, so basically semua memang 1st pressing ler ngan packaging cantik2 zaman dulu, tapi tu ah dulu tak tahu ni semua.
Ni aku ngah carik mana kaset Di Pintu Sepi ori aku ni haha. Hilang lak. Nanti dah jumpa boleh ceta pasal kenapa aku simpan satu dua kaset haha.

Skarang, semua dah digantikan ngan gini...hehehe...


aku ngah proses kemas, semua casing buang, taruk kat plastik je..memang takde tempat ah..ntah berapa banyak dah aku membazir beli2 benda2 gini eh? membazir? errr...bukan....hobi...lagi sedap dipanggil...investment...my earthly possession, harta duniawi hehe.

7 comments:

matakucing said...

ermm memang patut simpan suma tu..collectable tu..rare oi..1st pressing tu sume..artwork tu yang penting sekali..cam re-issue tu aku tak beli sangat aku still cari yang original released..walaupon sound dia kuno tapi tu lah teknologi rakaman jam tu. setuju ngan ko bukan membazir ..minat.

Geng Metal said...

hohohoho gua punya koleksi mcm tu dah jadi sejarah utk dikenang je bro ..akekeke

eddie dewanaga said...

gua ingat lagi kaset ori di pintu sepi search tu, keluaran phillips/polygram...
cover dia kaler putih gambar pintu..
yang ada lagu kepala angin tu...

amy nyanyi,
"kepala angin... oink oink.."

dilaOHdila said...

dep...aku kaGUM dgn hang dep
khazanah lama tersimpan smart biarpun bertahun lama
begitu lah betapa cermatnya hang menyimpan khazanah lama. Kau cukup menghargainya erk DEP. Bagus!!!!! aku tumpang gembira

hf said...

tape JJR II memang best...

Kuasa II memang growl dari Kuasa 1st pasal gitar sudah tabah ...

si Opie...

ingat lagik time nih..

beli tape ni dapat poster JJR siap calendar 1987 !!!!!

mana nak carik poster album skang ade calendar lagik ?????

semuanya KENANGAN !!!!!!

Maniax said...

Kaset reto!!! Mana boleh dapat tu kaset label lagi???
Lu sewa stor simpan buat harta pusaka.

deaf_angel said...

hehe hi semua
salam maniax