Tuesday, August 3, 2010

rehal dan real

(dua benda nak cakap.)



budak2 skarang senang je time belajar ngaji duk kat krusi meja..
dulu2, time kecik2 aku gi belajar ngaji kat rumah orang, smua berlonggok je kat lantai ramai2 so having a rehal is necessary.
Abis ngaji rehal ke mana, muqaddam ke mana, main2 sampai malam buta baru balik rumah haha.

Budak2 skarang takde peluang dah nak rasa hooray2 tiap2 malam gini...pasal ustaz datang rumah huhuhu, tak bleh gi main2 dah. RUGI WOOO!!.




skarang rtm ada World Cup Mengaji kan, bukan bola je k. Musabaqah peringkat antarabangsa or something. Dari zaman dulu beb ni competition, still highly valued and live telecasted on prime time tv.

Tu hari pembukaan musabaqah ni, aku ada tengok kejap kat tv tu. Salute kat the mahathir lokman is it? Ni otai nye reader ni. this fellow, mula2 speaking london terus anaje tukar speaking french. He is damn fluent. The only other person aku pernah dengar bebual english/french tukar2 ialah Bruce Dickinson.
Meh wa cakap sikit - bonjour, Nouveu Album 17 august. ewah.

smalam lak got this 19yr old lady from Croatia. Slowwwww jack abis dia ngaji. kagum aku tengok orang2 gini yang terror ngaji atau ajar ngaji hehe.. Anyway dah terlanjur pasal Croatia, Good Luck Eduardo with your new club. Paling gentleman and humble nye 'leaving message' aku pernah baca. Please take care of your leg.

Anyway, saje je... tu hari, bas aku 12.30 malam baru jalan ah...( thats what you get for being loyal to a specific bus company haha ) so aku was like, musafir kat mesjid and sambil rehat aku snap2 foto je la...

anyway in advance Tak yah la sapa2 nak kutuk2 aku yang quran tu smua untuk mengaji bukan untuk snap foto rehal k. Give me a break.






errr...berita lain lak, hehee

look what did I get about a month ago... Lama ku idam tau...akhirnye..
gatefold black vinyl ARDO. A Real Dead One k. Tak yah review la eh, nengok gambo je. (Yang picture disk ARDO tu bukan original kalo korang nampak kat mana2.)
Maybe lain kali aku bukak semua snap foto section by section.





Cuma...Aku tak boleh dapat UK pressing pasal highly sought after sangat so I cant afford it, and please no Brazil pressing crap.

So aku terpaksa la go for the next best thing, Korea press. Sinar mentari di korea..raja ema kan? when the sun goes up in korea the sun goes down in amerika..lalala..olimpiakos huhu.



Dulu sebelum tahun 2000, aku paling trauma dan sedih dengar ni dua2 album...
suka tapi trauma...
sama jugak ngan bruce nye solo cds..
But lepas 2000....NOT ANYMORE!! haha...

the no more printed originally seperated real live and dead ones..




Whatever the problem is Clint Eastwood is gonna fix it.
Where Eagles Dare!!

11 comments:

Portdy said...

sekarang rehal ni macam2 jenis ada kat melaka ni,
'mostly jadik souvernier huhu

zan said...

"Budak2 skarang takde peluang dah nak rasa hooray2 tiap2 malam gini...pasal ustaz datang rumah huhuhu, tak bleh gi main2 dah. RUGI WOOO!!."

Quote kata2 Imam Malik "Ilmu itu dicari bukan ditunggu"

☆ lieya latif ☆ said...

kehkeh keh ....dok cite pasal rehal...sempat gak selit pasal rock tu....heheeheheh.....

tul tu bro....dulu lain skrang lain.....skrang ni kalo ade musabaqah kat tv, tak ramai kot anak mude nak tgk....yg penting kite saling ingat mengingati....

PUPUT said...

hehe...melekat gak maiden kat bwh tu...hehe..
tggi rehal dia..xmcm salu yg aku tgk..hasil tgn sdr ek..lawa..
^_^

Ijau D. Koceng said...

aku tiap2 mlm dgr musabaqah antarabangsa ni kat radio klasik nasional (sbb tiap2 mlm smpi pg mmg aku pasang radio klasik nasional memecah kesunyian hehehe) dgr org ngaji tgh2 mlm best wlupun aku jahil xbrapa reti ngaji atleast aku dgr

tp yg aku perasan skrg dah tadak dah speaking2 london atau paris mcm dulu2... yg ada bahasa melayu ngan arab je

speedrider said...

@Ijau, ada lagi la spek londong ngan fgench tu.. huhuhu..

@deaf
nice compo and tone bro.

Ijau D. Koceng said...

muspeed - erk? ada eh speaking london ngan paris? awat tak masuk dlm radio? kat radio klasik aku dgr cuma ada bahasa melayu ngan arab je... kat tv ada eh?

berteromber said...

"Budak2 skarang takde peluang dah nak rasa hooray2 tiap2 malam gini...pasal ustaz datang rumah huhuhu, tak bleh gi main2 dah. RUGI WOOO!!."

aku pun tak merasa horay2 ni...mak aku ngajo ngaji...so duk tunggu kat rumah ajer la...tapi meriah gak...tiap2 malam rumah aku meriah ramai bebudak...

rumah mak aku mmg banyak rehal...bebudak dah khatam tak bawak balik..

mak ngajo ngaji....anaknya????...hmmmmm...iskh..

matakucing said...

dulu ngaji jalan kaki jer..lalu depan pokok ketapang..very scary hahaha..sampai pokok tu jer standby "on your mark..get set..gooo"

::alifdalmim:: said...

dkt Msia skrg..sumer pljr sek ren wajib hadir kelas Tasmik al Quran selepas waktu PnP..sgt beruntung.

dilaOHdila said...

dep...
rasa insap pulak tengok rehal ni dep.....
sempena bulan ramadhan ni aku ucapkan selamat berpuasa......