Friday, December 5, 2008

bbc archive - Eddie's Archive review pt 4

The last of my spare time review of my already rusty 2002/2003 Eddie’s Archive - First in Malay then in English.


BBC Archives – The cover shows Eddie holding a Union Jack destroying BBC Broadcasting House.
( As Per Normal , click all photos to enlarge )


content

Disc 1
BBC Radio 1 Friday Rock Show Performance
14 Nov 1979
Iron Maiden, Running Free, Transylvania, Sanctuary

Reading Festival
28 Aug 1982
Wrathchild, Run To The Hills, Children Of The Damned, The Number Of The Beast, 22 Acacia Avenue, Transylvania, The Prisoner, Hallowed Be Thy Name, Phantom Of The Opera, Iron Maiden

Disc 2
Reading Festival
23 Aug 1980
Prowler , Remember Tomorrow, Killers, Running Free, Transylvania, Iron Maiden

Donington Monsters Of Rock
20 Aug 1988
Moonchild, Wrathchild, Infinite Dreams, The Trooper, Seventh Son Of A Seventh Son, The Number Of The Beast, Hallowed Be Thy Name, Iron Maiden


But first, I love this photo..

Ni ler gambo aku paling suka kat dalam packaging ni..1st album line up.



Yang best pasal album ni ialah…:
untuk bahagian rakaman Friday Rock Show 1979
- Ni belum pun dorang hasilkan album pertama dorang, dan dorang main live kat studio untuk BBC buat rakaman.
- Kredit kat sampul cd sebut Tony Parson & Doug Sampson untuk gitar dan drums.

Rakaman live Reading tahun 1982 pulak- Rakaman rasmi paling terakhir buat Clive Burr?
- Korang kena dengar part Bruce Dickinson cakap kat penonton pasal masalah dorang kena panggil Satanist kat Amerika. Lawak ada, heran pun ada.

Rakaman live Reading tahun 1980 pulak istimewa nye ialah
- Susah nak dapat rakaman live rasmi lineup first album Maiden dengan Dennis Stratton masih ada sebelum dia kena buang dan Adrian Smith ganti.
- Best wei tiap2 lagu…Paul Dianno memang lain sangat dari Bruce, dan suara dia sesuai untuk lagu2 Maiden zaman tu. Cara dia perkenalkan lagu aku suka sangat.

- Lagu Killers ngan liriks berlainan. Lain abis.. Dan jugak gitars dia lain sikit tak macam kita tahu lagu ni sekarang. Mungkin pasal lagu ni belum lagi dirakamkan di studio bersama Adrian Smith untuk album kedua Maiden.
- Lepas Transylvania, Paul Dianno introduce tiap2 sorang ahli Maiden. Aku tak paham sangat slang dia, tapi dengar macam menarik..
Dennis Stratton dia sebut ‘vokals, guitars, “, dan Dave Murray dia perkenalkan sebagai Blonde Bomber.



Rakaman Live Monsters Of Rock Donington 1988
- Pada aku sebagai peminat Maiden, kalo ada satu show Maiden aku wish aku ada , ialah ni show. Pasal pada aku, ni show antara paling penting dan bersejarah untuk Maiden. Headline MOR kat negara sendiri depan 107,000 peminat dan openers dorang Helloween, GNR, Megadeth, DLR, Kiss.

- Cuma sampai sekarang Maiden belum keluarkan rakaman ni sebagai rakaman penuh jadi ngan Lapan lagu kat album ni campur tiga lagu live kat single Clairvoyant, jadi kita dah ada 11 lagu edaran rasmi konsert ni.
- Mungkin Maiden tak mau keluarkan live ni sampai lain kali? Atau mungkin masih teringat dua peminat dorang mati, jatuh kat padang berlumpur dan lemas dihempap asakan masa GNR perform pada siang hari?



- Untuk pengumpul bootlegs Maiden, sampai sekarang takde video footage konsert ni. Ni yang paling mengherankan. Ada satu tapi rakaman dari screen video besar, tapi ok ler. Mungkin Maiden ada simpan rakaman konsert ni? Cuma dorang tunggu masa sesuai je untuk pasaran.
- Selalu kalo dengar live album, boleh enjoy ribuan peminat nyanyi sama2 kan ? Tapi untuk cd ni, seriously, bukan ribuan nyanyian tapi macam roar gitu. Melayu panggil mengaum eh? Kadang2 menyeramkan bunyi 107,000 peminat nyanyi sama2 terutama Moonchild dan SSOASS.
- Last sekali… Lepas dengar bermacam2 bootlegs Seventh Tour Of A Seventh Tour dan jugak tengok Maiden England nye video tape, aku baru confirm tahu lepas dengar cd ni yang bunyi bayi menangis tu ( iringan ngan gambaran air batu besar tu ) ialah penghabisan Moonchild dan bukan permulaan Evil That Men Do. Pada aku, ni info yang aku suka sangat pasal aku suka album SSOASS ni. Nanti ada time bleh borak pasal cerita ni eh…

666666666666666666666666666666666..




The Highlights are plentiful on the four separate recordings in both cds, some of them:
Friday Rock Show 1979
- This was before they even released their first album.
- The credits on the booklet list Tony Parsons(guitars) and Doug Sampson(drums) as part of the Maiden line-up that record this for the BBC.

Reading 1982- The very last of Clive Burr official recordings?
- Satanism in America and the problems Maiden faced over there back in 1982, Bruce talking about this before Children Of The Damned.
- The Prisoner was fast and as usual I so like this song.

Reading 1980
- The more I listen to this recording of Reading 1980 the more I love it because Maiden was still very early days then with Dennis Stratton(guitars) and the music is so exciting and Paul Dianno was so different. From the audience sound, its so clear they are so well-loved even then.
- Its quite difficult to find Paul Dianno era official live audios and with 6 fantastic songs like Remember Tomorrow and Prowler from Reading 1980 here, its great.
- Killers – This song was not yet recorded on the 1981 album. DIFFERENT LYRICS and the guitars with Dennis Stratton are of course different from the way we know this song with Adrian Smith.
- Transylvania – I really like the way Paul Dianno introduce songs. This song ends with introductions of each member of the band with Paul calling Dave Murray the ‘Blonde Bomber’ I think.


This is a nice photo of Donington 1988

Donington Monsters Of Rock 1988
- This is definitely my favourite recordings on this double cd set. I think Donington 1988 was one of Maiden’s career highlights. I have always wish to have the full official recordings for both video and audio.
As we all know, the only video of Maiden’s set that we are aware of is the super low quality one recorded from the big screen. For the audio version, we already have The Clairvoyant single together with The Prisoner & Heaven Can Wait. So adding on to the eight songs here. We now have 11 songs from Donington 88.

- The roar of the 107,000 fans especially when they sing along and it make songs like Moonchild, Seventh Son , and Wrathchild extra awesome.
- After lisitening to many Seventh Tour bootlegs and watching the Maiden England video, I realized now that officially, the baby’s cry is not meant as the start of The Evil That Men Do but actually the ending of Moonchild. I always thought otherwise.


3 comments:

matakucing said...

oh ada rekoding era awal 1979 eh..ermm worth tu..1st line up.

portdy said...

best best ..


aku nye dvd "live after death" pun tak abis tengok lagi disc 2 punyer documentary best giler.


tak sabar nak tunggu Iron miden buat dvd documentray yang cover era 90 - 2000, sebab aku minat album "fear of the dark" dengan time dengan BlazerBailey tuu...


Iron maiden: x-factor ngan Virtual XI tu best sebenarnya tapi ramai yang tak suka...

well selera masing2

Anonymous said...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic