Monday, December 22, 2008

zoo revisited pt 3 - killers

( - Click all photos to enlarge - )


Rattlesnake, ntah jenis apa ntah nama penuh dia aku tak pernah take note.



aku tak pernah boring tengok bermacam binatang kat zoo. Zoo worker - Dream job aku. Tapi aku fikir jugak, kang kena handle makanan waktu feeding time, abis tu kalo menu daging babi, problem lak.



Polar bear, aku suka gambo ni pasal aku bleh nampak bulu dia.


Ni sebenarnye ngah feeding time. Dekni ngah lambai2 kat pengunjung ngah duduk.



Ni susah.
Komodo Dragon. Aku cuba ambik gambo tunjukkan ke'fierce'san Komodo Dragon ni tapi aku tak reti cammana. Mungkin kalo ada manusia atau budak diri sebelah, baru boleh nampak berapa fierce dorang.


Skarang bila aku pt n shoot kat feberet animals aku, aku dah letak objektif, aku nak sabar, dan cuba dapatkan better pixs, contoh cam tunggu binatang2 tu tengok arah aku. Mungkin lain kali, aku dapat belajar cammana nak tangkap gambo dorang tengah bergerak, aku masih fail tangkap gambo binatang ngah bergerak, kecuali kalo slow giler dan cuaca terang, cam gajah haha..



Cheetah, lama siak tunggu dia berhenti bergerak dan nengok arah aku. Fierce siol, ada seekor tu siap pegi lompat nak cakar satu budak kecik, tapi of course ada cermin kaca asingkan kita tapi serious siak, seekor tu dah nak sambar budak kecik tu..pasal cermin dia memang best, nampak transparent walau tebal.




Ni aku suka,
Singa.. mula2 aku gi kat viewing ada air tu ler, semua buat hal sendiri. Tapi korang nampak dua ekor kat atas kiri tu nak gi arah tempat viewing kaca, so aku gi.


Sekali tu aku gi kat kaca nye, tiga datang nengok arah aku...happy nye aku.





Buaya...serious bebual, first time aku nampak seekor ngah berjemur, most of the time dalam air tak gerak..Dalam air susah nak ambik gambar pasal dia punye kaca pemisah tu tebal sangat dah tu air dia tak jernih.


gigi dia tak nampak ler yang bawah tu...


Aku nye dream....aku bleh snap binatang2 kat Nite Safari WITHOUT FLASH dalam GELAP GELITA dan dorang ngah BERGERAK NON STOP. Aku tahu its impossible tanpa proper camera, knowledge and skill, tapi tu aku nye dream.

5 comments:

dilaOHdila said...

Dep....
kalau closeup tu aku rasa elok pakai 50mm f1.8 yang aku cakap tu. Potraiture pun shuntek. nanti blur kat keliling kira alala BOKEH lah tu (Hehehe). Kalau lens atas tu nak shoot jauh2 dah boleh dah kan. Tapi x lah jauh mana kut. ni kalau shoot bulu Hidung mau gempak (ekekekeke)

Dep....
aku tabik spring kat hang ni
dah boleh guna manual tu
without flash lagik. kalau aku tu mau golap gak
terkial kial lagi nih

deaf_angel said...

tak la dod ni smua lumix LZ10 je. Tapi dia support manual cuma aku blum godey2 sangat.

tapi start-up lambat ler lz10. Ni je satu aku bingit. Tapi Mustafa jual 200 lebih so no complain.

one day, aku tetap nak sambar dslr satu.
sekenhen pun jadi la. Cuma beli secondhand ni aku takut dalam dah rosak.
Aku tengok orang lain pakai dslr, best ler.

eddie dewanaga said...

gua cukup suka big cats ni...
life diorang, attitude...

reptiles ni kurang sikit laa...

polar bear, huh... nampak je mcm gitu, gua penah tgk satu program kat animal planet, dia kalau berentap dgn seal, dah mcm lagu slayer, show no mercy!!

darah sana sini... abis bulu2 putih dia tu.

:: Cikgu Wiween :: said...

ape psl laa pola bear tu sgt kiut. walaupun x sekiut aku?? aagagag :p

matakucing said...

big cats tu suma muka sejuk je ngk..tapi bila dia naik angin..hhha ganas. oh ko shoot pakai camera baru eh