Tuesday, December 2, 2008

Lat:Keluarga Si Mamat - Last Kopek

Last kopek ceta pasal koleksi Keluarga Si Mamat (first pressing?) 1979. And its a bit of ku di halaman rindu moment for some of these strips.

katun2 yang feature si karakter Mastura ni,
mungkin untuk orang2 Melayu Singapura zaman dulu atau orang Malaysia yang ada sedara mara, kawan kawan atau kerja/membesar kat Spore tu jam, ( aku dapat rasa belen2 dia pasal masa aku membesar tu la smua habis, mass shifting gi duk rumah flat )
terutama yang duk Kampung Melayu Jalan Eunos - Kaki Bukit - Kampung Batak will be nostalgic reading these strips pasal memang ada reference2 zaman dulu.
Dan jugak ada benda tak berubah untuk sapa2 yang ulang alik Singapore - Semenanjung Malaysia dari zaman dulu sampai sekarang..muahaha.
170 ~ Satu Tujuh Kosong!.


Click all to enlarge, tapi katun2 ada Mastura ni banyak skrip so mungkin tak nampak sangat words dia. Korang pandai2 eh.


Two words dari aku untuk katun bawah ni - SIOT JE!!!! tapi ni humour zaman tu.Ni label legend tu jam dan aku tahu ada orang pakai sampai sekarang.




Korang cek out the road names mentioned by Mamat kat strip atas. kuno ni semua.
Also..Sungei Road pun lagi satu legend disebut.
Korang tahu gerai Epok Epok Central? Anyway, ni Lat reference ni semua tak salah area Ubi nye flets dan PIE sekarang (kalo salah please correct it, thanks ). Aku dulu duk atas lagi, belok Jalan Tenaga tu terus lagi masuk dalam punye dalam..hah dulu tu semua melayu nye kampung all the way sampai atas dan sampai bawah ikut mana bas 50,51, 53 (yang seperated kat simpang masjid alkaff kampung melayu original) tu abis tu jam. Aku dah ceta benda2 ni dulu2 kat post topik Pergas kot?





Serius bebual, ketawa siak yang ni aku baca... time aku sekolah late mid to late 80s, East Coast Park tu ( pantai Marine Terrace yang Mastura cakap tu ), ni ler port.
Korang budak2 zaman tu tahu ler ni semua satu deret tu tempat lepak time kita suma balik dari sekolah. P~o~r~t.

Dan of course, sampai sekarang pun, sapa2 orang Malaysia masuk Singapore first time naik public transport, masih boleh guna reference Mastura ajar si Mamat tu.
Naik 170 dari kastam, turun Queen St. Muahaahhaa. Dan aku tergelak tengok blog si naga tu ada gambo bas 170 nye plate. Klassik abis




Ni lak.. Mastura ngan member dia turun KL. Mamat , Dolah, Osmang bawak gi jalan2. kesian sey osmang ngan dolah













So...maybe korang should try gi carik ni pressing if possible, or maybe just buy the current ones at the stores. Worth it, aku tak bedek.

7 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

yuhuuu big bro!
aritu aku pi MPH byk giler jual buku2 LAT. tp malas mau beli tunggu bapak aku beli. agagga :p

wei ko x on ke YM ko?

matakucing said...

haha giler lawak...yang tak tahan "LU ..Gua" tu

zan said...

Lari tajuk sket..

Deaf, aku dah puas carik album Addy Craddle tu..memang tak jual kat Malaysia ke?

berteromber said...

deaf...bebudak spore sekarang masih guna perkataan epok-epok tak?

keluarga Si Mamat time aku sekolah rendah dulu ni...ingat2 lupa dah..

eddie dewanaga said...

hahaha... kan gua dah bilang, 170 punya bas tu byk kenangan, arwah atuk/nenek sebelah abah gua org kg melayu geylang, uncle2 gua byk polis singapore, abah gua je dok KL register masuk army...

hf said...

Paiseh suak turun tak bilang - hahaa..

berbual singapore dulu2..

hehe...

Anonymous said...

berteromber.. org singapore sampai sekarang sebut "epok epok"...