Saturday, December 20, 2008

ross the boss - new metal leader

At last, the Ross The Boss' New Metal Leader is blasting in my earphones while I am walking and travelling on the buses and trains between workplace and homes, and this is my review and photos of how the cd packaging looks like. First in Malay then in English.


(click all photos to enlarge)

Patrick Fuchs(singer), Ross The Boss(guitars), Carsten Kettering(bass), Matze Mayer(drums)



Ross The Boss ngan tiga Jerman. Penyanyi dia ada lagu bunyi macam orang Jepun je pada aku. Stylo.

Pertama sekali ada stiker taruk ni album sebagai yang album Manowar terbaik sejak Kings Of Metal (1988), album akhir Ross ngan Manowar dulu. Kelakar ler, tak tahu macammana reaksi Joey De Maio bila nampak stiker ni huhu.

Ross The Boss, co-founder Manowar ( Dia ngan Joey "met on English ground" ) dan main gitar untuk enam album pertama Manowar. Ada problem kot dia ngan Manowar nye Joey DeMaio(bassist) & Eric Adams(penyanyi)? Pasal kat thank you list dia dalam cd ni pun takde nama dorang dua, dan takde nama Karl Logan(gitars Manowar skarang). Tapi, Scott Columbus, Rhino (drummers Manowar) ngan David Shankle (peganti dia dalam Manowar sampai Triumph Of Steel album) ada lak.




Dan ni, dari cerita aku baca- peminat2 cakap kat internet, dvd latest Manowar ada dokumentari sikit pasal old albums Manowar enam tu tapi seems takde apa2 penghargaan atau sebutan untuk Ross. Kalo ada duit boleh beli ah dvd tu tapi mungkin tak ah, tak dalam senarai impian. Aku target next purchase original kalo aku ada rezeki ialah tu Minoru Niiiihara live pasal banyak lagu lama Loudness dan ada Esper ngan Dream Fantasy. Kalo boleh jumpa ler. Seems kedai biasa takde je. Motorizer pun aku nak sangat.... Tapi self control haha.



Whatever, last cd studio album Manowar aku beli was Louder Than Hell tahun 1996 gitu tu jam aku dah nak ROD kot? haha. Cakap pasal rezebes...aku kena sumpit Januari ni !!. CNY period lak.
Hell on Wheels dan Hell On Stage cds pun aku ada yang live dua kali keluar tu, tapi yang triple disc Hell On Wheels (aku nye yang ada German special single tu) pun dah hilang. Apa nak buat. Tapi aku sempat mengmp3kan kot sebelum passing2 dulu2.

Last DVD Manowar aku beli ialah tahun 2006 The Day The Earth Shook, memang grand abis reunion show ni. MESTI TENGOK!! Battle Hymns (tiga drummer, tiga gitaris) sambung ngan pertunjukkan bunga api masa lagu The Crown And The Ring. Macam hari kebangsaan. Very majestic and touching.



Manowar nye dua cd terakhir Warrior Of The World ngan Gods Of War, Kirim salam je la. ntahapahapantah. Aku dengar samples terus tak mau dah. Tak sesuai ngan halwa telinga aku.

Apa pun, Ross The Boss kembali dah dan...album ni memang ditunggukan. Korang gi ler usaha carik lagu2 kat cd ni ngan apa cara pun.
Lagu semua lebih dari ok, ada jugak lagu2 best. Kalo nak samakan ngan Manowar, aku rasa paling dekat ialah album Fighting The World.



Biasa2 ler, lagu pasal pegi perang, bunuh2, keganasan, tanam pokok bunga ros, masak2 dan pelihara ikan emas...acah je, dan ada lagu pasal Matador, ala yang nanti ada lembu2 tu tandok2 orang kat dalam gelanggang tu ngan kain merah tu- siap ngan ending Spanish gitar gitu, dan ada lagu style Defender, lagu untuk anak si Ross The Boss, Immortal Son.
Aku nye feberets God Of Dying, I Got The Right, Immortal Son tapi serious bebual, lagu2 lain macam We Will Kill, Death And Glory, May The Gods Be With You dan lain2 pun alrite ler. Kira ni cd tak menyesal ler. Kalo ada satu lagu aku kureng sikit, boleh jadi lagu Constantine's Sword.





hailhailhailandkillhailhailhailandkill....

I am not really a big Manowar fan, but I enjoyed them up to 1996's Louder Than Hell, unfortunately, I dont think Warriors Of The World (2002) and Gods Of War(2007) is worth purchasing.



But, and its a big BUT, I got to say their 2006 reunion live dvd was glorious, majestic and the ending a tear-jerker. A must see.
The first six Manowar albums ( The Ross albums ) are great though Into Glory Ride is my least favourite.

So I was happy to choose this cd for purchase over many other rock cds like ACDC's Black Ice, Motorhead Motorizer, and the new Britney Spears.




Unfortunately, I only can afford the regular version without the bonus tracks but beggars cant be choosers.
All songs are above good, some are just fantastic with the least favourite for me is Constantine's Sword. Matador has a unique theme. God Of Dying sounds like a Japanese rock band singing in English.
With all the comparison with Manowar, I cant find much similarities between them and Manowar actually. The only clear-cut time Ross The Boss reminds me of Manowar is the song Immortal Son because I so enjoyed Defender.



Before I forget, the credits and thank you list inside the cd inlet for Ross himself mentioned Scott Columbus, Rhino even David Shankle but no Joey DeMaio, Eric Adams or Karl Logan. And on Fanowar.com there is discussion about the lack of appreaction for Ross The Boss contributions to the first six Manowar albums on the new Manowar DVD.

The sticker on the cd cover claims this album as the best 'Manowar' since Kings Of Metal. I wonder how Joey De Maio and Eric Adams feel about it.

7 comments:

eddie dewanaga said...

gua ada Hell on Stage dulu, yg dua disc gambar half naked tu kan...??
Kings of Metal gua punya versi cassette, tapi debut diorang Battle Hymn (cover Eagle tu) gua ambik brader gua punya tak pulang2... abis tu dia rembat gua punya Hammerfall kasik ilang...

album dari Louder ke atas, gua dah kurang beli, poket rabak beb... gua beli band yg betul2 membunuh je.

Motorizer??
personally, gua lagi suka album Bastard dgn March or Die, tapi hey... lain org lain taste, right!!!

eddie dewanaga said...

hehehe... pembetulan, cover eagle tu bkn band Eagle, cover cd dia gambar eagle burung tu... typing gua pun tonggang langgang bro... sori!!

Geng Metal said...

first time gua kenal ni lambat sket ... dok dengar natang apa lagu bunyi motor tu ...haaaa wheels of fire ... woooo ... kalau naik keta pasang tu pehh ...adrenalin rasa macam nk join berlumba kat GP sepang tuu laaa ...punya semangat lagu neh ...

berteromber said...

cd ni tak jumpa kat jb ahh...wa download ajer..

mmg best ross dah main metal balik...wa setuju deaf...album ni lebih best dr album2 manowar yg terkini...

Tapi lagu May The Gods Be With You tu lain macam skit ahh...ada bunyi glam 80's skit...tapi tetap layan ahh...

matakucing said...

manowar..kings of metal aku suka, ross the boss recommended?? aku nak test dgr ar

deaf_angel said...

manowar cover silent night
http://homepage.mac.com/kos08/Manowar-Silent_Night.mp3

gayour said...

manowar... gua tak pernah jemu dengan band yang mendakwa sebagai kings of metal, menjadi 'band terbingit di dunia' (yang tak rasmi)dan lirik yang mengarut seperti "... if you're not into metal you're not my friend " - metal warriors (brothers of metal pt 1). manowar memang true metal warriors!

gua rasa ross the boss blah dari manowar pasal menyesal dengan konsep barbarian dan pedang yang diciptanya untuk manowar. beliau rasa semua tu mengarut! harharhar! apapun itu semua adalah untuk hiburan.
tak perlu bandingkan antara manowar dengan band ross the boss. kalo bagus dan hebat, untuk kepuasan peminat metal gak.

hail and KILL!