Wednesday, December 24, 2008

terminal/pasar larkin nye mesjid baru

sebelum raya aji lepas dah boleh guna actually.

(click all photos to enlarge)

untuk sapa2 yang datang sini for whatever reasons:-

1) naik atau turun bas pergi merata tempat jauh dan dekat
2) gi pasar ke
3) gi beli2 kaset ke hantar jahit baju ke beli barang ke
4) gi makan ke
5) gi lepak ke


mesjid ni kat opposite side of the pasar. kompleks larkin ni kan besar jugak. Tapi belah sini dorang dah extension kasi cantik



so korang kena naik gi tingkat tiga. renovate smua cantik, eskalator semua baru.
Hopefully eskalator lain pun tukar baru, asyik terpeleot je.



pintu ada dua



aircon beb..



karpet dia best, smua best..maklum brand new
Masih bau kedai ler kira


Masjid baru ni nama penuh dia Masjid An-Nur Larkin Sentral Johor Bahru kot?
tapi whatever pun senang ler sekarang untuk semua orang.
By itself, kompleks ni pun dah ramai orang keja. Orang jualan makanan kat macam2 kedai, kat pasar lagi, kedai runcit lagi, campur ngan bas drivers, tukang jual tiket, teksi drivers lagi. So memang dah ramai dah. Tu ah ada pakcik satu jualan kat situ dia cakap senang sikit.
Habis campur ngan passengers nak naik turun bas lagi. Orang gi pasar lagi or makan2. Alrite ler kalo dah ada mesjid. Dulu surau je kat tingkat dua tu.



Pompuan nye belah sana tu ada partition. Ada build-in tempat air smayang tapi sorry no 'gents n ladies'. Kena gi toilet tingkat dua. Turun eskalator je tapi cam weak je padahal baru bukak.
Dan aku nak ambik kesempatan ni tanya apa dah jadi kat toilet lelaki yang dekat ngan platform bas Transnasional?
Siot ah....besi2 flushing dalam toilet cubicles semua kena congkong ke hapa siak?
Toilets nye metal fittings & parts ni orang suka congkong eh..Jual scrap kot? siot je *#($^*#^!!


Ni aku ambik dari belah pasar basah nye platform bas ler. Mesjid nye menara tu nampak tak? kat tengah2 photo.
Aku ni skarang regular Mara Liner lak. Bagussss, sebelum bas jalan kena baca doa dulu hehee. Dan takde2 stop2 driver makan kat air hitam ke yong peng ke, express terus..zoom. My better half pun ok naik bas ni, so ok je la maintain Mara sejak Konsortium problem je.

Tapi apa aku perasan, majoriti pax Mara Liner usually Malays. Other times, all Malays, macam piala emas raja-raja lak. Lama aku tak gi mana2 stadium nengok bola.



In conclusion, mesjid ni kecik je tapi alrite ler and very strategic, especially semayang jemaat nye pasal. So enjoy the gambars and fotos dan sapa dulu tak tahu fyi.

12 comments:

Abang Ben said...

Bagus ada masjid/musolla besar sikit kat stesen bas mudah nak solat bagi yang tengah safar tu.

berteromber said...

aku yg hari2 lalu area situ pun tak perasan...dah beroperasi rupa2nya eh..lama betul aku tak singgah terminal/pasar larkin ni..

eddie dewanaga said...

budak2 flat larkin pun senang turun bila solat jumaat ni... budak2 SAJ ke.. nak pi masjid Larkin yg besar tu agak jauh.

deaf_angel said...

betul korang cakap,
kalo tak nak naik bas or turun bas hari jemaat, nak kena timing mana tempat sempat untuk semayang jemaat.
ni dah ada ni senang sikit.

:: Cikgu Wiween :: said...

bro! lawa masjid baru tu. aku windu giler mau pi terminal larkin tu. tingat aku slalu naik bus plusliner kat sana balik ke seremban sorang2. dlu aku slalu gak soping tudung kat atas tu. heheh.

Geng Metal said...

alhamdulillah...sudah insaffff ...hehehe ok lah tu bro, senang nak solat, wa ingat dulu masa zaman pakai suar koyak lutut, peh kena hikt dgn sapu tangan masa nak solat tuuuuu ... hehehe org tgk semacam je mamat niii ... pastu pakai baju tengkorak2 plakkk ...hahahaa, hoooo kenangan gila tu broooo

dilaOHdila said...

dep...
mejidnya shuntek. Musollah nya besow erk....
kalau shoot ngadap kiblat tu dep mesti ada angle tuh
Nice shoot dep, best"

deaf_angel said...

dod
henpon nokia je hehe

dilaOHdila said...

**Yong, DEF
tang paip tu aku main ngan SPEED. Lagi laju ayer tu maka speed kena turun sikit. Apperture tu x silap aku guna f5.6. Tu aku sampai nak terjongos kat batang paip semalam tu nak buat xperimen lah kunon dek NON! (hehehehe)

deaf_angel said...

thanks dod for the tip
asal ko tak membazir air dah huhuhu

matakucing said...

bagus ada musollah besar..keadaan tip top..tp kadang sedih bila gi kat shopping mall yang grand2 tapi surau giler kecik

nn said...

wah! dah lame tak masuk. salu trun bas dok kat kerusi je. tak tgk dalam.

-rindu jb :c