Tuesday, June 2, 2009

'funky chicken' - full review konsert Sweet Charity 31/05/09

Click all photos to enlarge, sorry no zoom photos, kamera henpon aje.



post sebelum ni aku gezek je, ah ni full review aku, Kumpulan Sweet Charity kat Esplanade 31 May 2009 celebrating 40 Years Bagaikan Bermimpi.

(firstly, aku dapat menangkap sound seluruh show for my personal pleasure, jadi..ngah dengar lagi sekali).

harga tiket aku beli jauh lagi mahal dari any Malay shows or Megadeth, Heaven & Hell, Slayer, Helloween, Toto dan whatever whatever. Cuma tiket Iron Maiden je lagi up.
Fikir banyak kali siak nak tengok ni show dan masa aku slowtalk aku punye Menteri Kewangan, ahaks. Especially lepas Search kat JB dan jugak Maiden Flight 666 nye releasessss ( note the pluralism of special edition 2dvd, 2cd and 2vinyl ).

Jadi aku cakap ngan diri aku, this show better be worth it. (Dah la aku kena ambik precious annual leave pasal aku rota keja petang haha. Predicament of shift workers - Nasib baik approved.)
Sound wise aku tak worry, tapi aku takut ada those medley2 setengah masak, tambah lagi Ramli Sarip cakap ada strings, aku takut lagu2 aku suka terus jadi macam siot bila ada backing2 gini.



Sampai je aku dah happy pasal aku rasa diri aku ni muda haha, ramai orang veteran, pakcik2 makcik2 tudung, tapi...dont play play, dorang ni semua rockers, dorang ni dulu the Highway Stars, the Lady Starlights, and the Lady's Starstruck huhu.
Dan kalo berbual Deep Purple atau Rainbow ngan dorang kena hati2, abis semua encyclopedia dorang keluarkan dari otak dorang.

gi collect autographed item tu, gi nengok tshirt, lawa...so aku tangkap satu kaler kuning.

So bila show start, ada strings gitu lapan orang.
FLybaits nye Fauzi Marzuki ( Ramli Sarip kenalkan dia sebagai paling Bay City Rollers malam tu ) is the conductor for the strings.

- Wan Ahmad takde,
- Arwah Masrom taken over by a guy name Tengku 'something',
- percussionist pulak sama guy macam tahun lepas kat PWTC yang sebelah drummer Rahman Sarbani.
- Hamid BDB ( Ramli Sarip panggil BAND DARI BOYAN masa show ) most of the time is in front of drummer jadi tak nampak drummer sangat, tapi dont worry, ada satu kamera fixed kat belakang drummer so bila dvd ( aku harap ) keluar nanti ada full of his drumming.
- AJ ngan Rosli Mohalim pun dah pindah position gi belah kanan audience dari last year.
- Stage takde backdrop tapi very classy and the light show is fantastic cuma terang sangat kot jadi panas dan silau kalo CURIK CURIK ambik gambo.

Aku tahu tak boleh ambik gambo, tapi semangat Ross Halfin tu membara beb. So curik2 je la pakai kamera henpon.
Aku rasa lampu dorang kasi terang spotlight semua pasal nak buat dvd / vcd la. So clear semua.

Masa starting Ramli cakap 'belum panas lagik', lepas berapa lagu terus dia, rosli, AJ, Hamid semua bukak jaket, terus rock huhu.
Kelakar nye Hamid time solo Kamelia, Ramli siap taruk coat kat bahu cakap ' tutup aurat ' huhu.



These were the standouts for me, setlist aku dah taruk kat post lepas, jadi ni lebih kepada apa jadi malam tu..

1) Strings and band take up position
2) Strings start dulu Hilang Gelap Terbit Terang.
3) Ramli Sarip keluar, join in. Dari start sound was perfect.
4) Terus masuk Dunia Perlumbaan.
5) Ramli Sarip announce " Brader nak buat apa pun boleh, asal jangan ada rusuhan ". I think this flashback to rock zaman dulu huhu and aku rasa banyak pakcik2 datuk2 kat audience mesti teringat zaman rock dorang muda2 in the 70s and early 80s which I miss out. sigh.
6) Intro next song and cerita pasal Arwah Adnan Maswan yang kasi dorang liriks Tahun 2000 and cerita pasal zaman bot people dari Vietnam.
7) Starts Tahun 2000 ngan pada telinga aku la, kalau salah sorry ok, Deep Purple Slow Train. Ni outakes kena dengar kat 25th year remastered Fireball tak salah aku.
8) Pelarian is next.
9) Batu. Aku teruja. Ni aku nye feberet moment of all the show. Aku takde software partition la. Nak up youtube audio, I think some people will love it.
These are some of the places mentioned by Ramli Sarip. Ambo Solo ngan Kaki Bukit mentioned the rest bukan east, but you guys may know them better.
" Bukit Timah Bukit Cantik Lorong Camar Tanjong Irau kampong Wak Hassan Sembawang Kampung Java Teban Pulau Blakang Mati St John Island Kampung Karat Nenas Ambo Solok Kaki Bukit Panggung Victoria Panggung Negara
Esplande dulu Satay Club
Sekolah Kota Raja, Sang Nila Utama, Tun Seri Lanang."

Aku look forward a live cd just for this song, audience sporting join in.

10 ) Ramli tanya - Singapura OK? Brunei OK? Malaysia OK? Dia kasi kecoh lepas tu dia cakap 'buat bertenang'.
By this time, aku pun dah lupa part mana, Rosli dah siap panjat panjat dah haha.
11 ) Ramli cakap " rata2 hadir kebanyakkan dah berumah tanggga. Ada yang belum berumah tangga. Yang belum berumah tangga yang akan berumah tangga, jangan tunggu lama lama. Tetapi yang sudah berumah tangga dan ingin berumah tangga, fikir lama lama.
12) Introduce next song as lagu Sweet Charity kurang minat dalam Sejuta Wajah tapi tu dulu. He was expecting Sejuta Wajah and Hilang Gelap Terbit Terang to do better tapi jiwa2 orang timur lain huhu.
13 ) Jangan Tunggu Lama Lama was next with loud singalong. Ramli cue 'Wa Caya Sama Lu!!' for audience to takeover last few choruses.
14 ) Zakiah was next. Extended percussions and extended "Zakiah kau carik Zakariah". Dah jadi macam Kashmir + Stargazer lak version live ni kali.
15) Dulu Sweet Charity main bawah kolong, mengambil hati makcik2 pakcik2 pasal dorang ada fulus. Kalau main 3,4 lagu sebelum pengantin datang, dorang akan respect Sweet Charity main keroncong etc.
16) Next - Seri Mersing lagu la melayu dikarang oleh biduan dahulu. Hati ku runsing beb, bertambah la pilu mengenangkan nasib dalam piatu.
Ramli Sarip cakap abang dia ajar dia lagu ni, kaki sakit tapi datang jugak konsert ngan tongkat. Glamer kejap pakcik. Hulu2.
17) Apa Kabar Sayang is next. Ending with 40 years nye lirik.


18) Ramli talks about Musibah ni semua angkara manusia sombong, tamak etc. He said Next song bukan untuk mat2 rock dan minah2 rock pasal dorang orang2 rock.
19) Musibah
20) Ribut 10.59 Pagi. Intro with 'peristiwa terjadi 1982 Kampung Wak Hassan bla bla bla ". Awesome pasal sound memang gerek ler. False ending a few times gitu ngan audience participation. Betul2 rock melayu moment.
21) Ramli Sarip nak pegi tandas. Cakap lapar tak makan.
22) Ramli introduce AJ as " pengerusi penangkap orang orang Halus Singapura ".
23) AJ sings Bagaikan Bermimpi. Teasing between him and Rosli Mohalim.
24) AJ sings Terharu. "putus asa boleh happy lak eh? " huhu AJ cakap.
25) Ramli panggil AJ, cakap ni permintaan Sweet Charity sendiri.
Ramli cakap dorang tak suka main club pasal tak suka pakai uniform.
Ramli starts about Disko. Funky chicken, Do the hustle.
Dorang main kat function dulu2. This was very funny.
Ramli suruh AJ tunjuk dia punya Funky.
So they play some disko music and Ramli ask AJ to tunjuk STEP ANAK ABU. Kelakar abis.
Ramli cakap " Anak Abu masuk step selalu senget " adoi...lepak siak lawak.
Then Ramli ask AJ to do Funky Chicken. Suka sey audience.
Ramli usik conductor Flybaits tu Chief Funky. Hamid lak is Raja Disko.
26) Ramli then suruh Singapore audience beri applause untuk all the Malaysians and Bruneians present. Dia sebut Batu Pahat, Kota Bahru, etc etc gitu.
27) Introduce next song as lagu frust yang membina.
28 ) Teratai, some portions sung by audience only.
29) Raja Kumbang was next. Aku suka version ni. With extended guitar solo.
30 ) Lahir Mu Bukan Untuk Dunia was next. HEAVY SIOT with audience participation at the end. I like.
31) Ramli Sarip was telling that all Sweet Charity members families, and friends were all there etc. Dia cakap thanks kat these people.
Betul2 nye kampung gathering, Ramli boleh dari atas stage point kat audience one by one, 'saya kenal awak dari kampung, saya kenal awak 'etc.
32) So Ramli cakap next song for the ladies. Dia cakap kalo Tuhan cipta lelaki je, mesti boring huhu.
33) Hamid intro on bass. Ramli ambik jaket tutup bahu Hamid, pasal he was wearing sleeveless. "tutup aurat".
34) Kamelia nye solo, Ramli gi kat audience, gi to his family members,

Rosli lak solo atas stage with his family members kot surrounding him.


Lepas tu, Thank you speech to everyone involved.
35) Encore
36) Ramli Sarip cakap pasal 'brader brader sister sister' starts humming sikit Black Night je terus audience take over.
Aku tak tahu ni lagu nanti ada tak kat live vcd/dvd tapi this version was great. Lazy kat PWTC nye vcd aku nengok kat tracklist dia takde. Tapi mungkin ada kat dalam kot? aku belum nengok pun vcd tu.
Siap extended jam, siap ada lagik singalong lagik.
37) Encore lagi
Jalan Malam. Huhu.
Aku malu2 malam tu hahaha. Tapi part ni, I CANT RESIST THE " RABA!! RABA!!" singalong moment haha. Ending, Ramli nasik tambah lirik kalau ada sumur di ladang bla bla, and pisang emas dibawak berlayar bla bla..

38) Show abis, aku beratur sign autograph.
the 4 gentleman were there. All the young and makcik pakciks come to greet them, sedara mara, kawan2, and fans.
Aku bawak cover cd Pelarian last year dorang sign kat PWTC.
So aku suruh dorang sign yang back cover lak... So aku cakap la front cover was KL 2008 show featuring the (then) 6 of them. They are impressed.
Rosli dah sign terus nasik tambah '09' kat signature dia.

Kalau kata KL show untuk tahun ni aku pegi, aku nak dorang sign bahagian liriks lak, semua kat satu kertas every show.

Aku tengok jam, siot ah!!..last train aku sempat ke?? Kelam kabut yours truly bertapak gi City Hall nak kejar train. Ooo ada train lagik..banyak lagi pun.
A nite to remember ler.

Harap2 betul ada next album, Ramli dah cakap on stage pun, so ada lagi more shows to come huhu.



p.s - Next post aku upload gambo2 tshirt dia yang aku beli, actually ada lagi satu dua pun lawa tapi apa kan daya. Dan jugak the autographed vcd of last year KL show etc.

14 comments:

rimanilzah said...

ramli sarip bukan sebarang rocker. aku suka lirik2 lagu dalam sweet charity. taklah macam lagu2 sezaman dengannya.

aku anggap rock sweet charity mendahului zamannya. maksud aku diorang rock dulu sebelum "zaman rock" mengganas pertengahan 80-an hingga awal alaf baru (2000).

peminat rock pulak. dah macam peminat pop yeh yeh masa kita remaja dulu. hahaha

Abang Ben said...

Stage set klasik. Dari jauh macam Deep Purple. Plain and simple.

Aku tak pandai komen Sweet Charity sebab tak pernah minat takat album Berita Gempa je yang HEAVY masa tu.

Takilala said...

best baca. detail seh. gmbr pun cantik2. semangat ross halfin huhuhu.

zan said...

Hm..
setlist lebih kurang sama ngan show tahun lepas. Yang kurang takde Wan Ahmad & arwah Ayong..

Yang lebih pasal t-shirt ada banyak pilihan & lawa2 (base on review ko deaf) dan sore Ramli yang bebas demam & batuk.

Kalau jadi kat KL, akan ku bawak setlist yang dorang sign dulu nak suruh dorang repeat sign lagi sekali.

SC memang mendahului zaman. Pasal tu dorang dianggap Pioneer of Rock N Roll S'pore n Malaysia..Dan memang kurang sesuai bandingkan dorang ngan band2 disco zaman tu

MindHeartBodySoul said...

Detail punya chronology...
Tak kedip mata & tak off deria penulis tulis one by one perjalanan konsert ni.....

Penat nak self - imagine bagiku yang tak pergi... syabas!

ROKATUA said...

Baca lu nye review, best sungguh rasanya.

Wish I was there.

berteromber said...

best baca review ko ni...walaupun sweet charity ni bukan zaman aku sangat...tempias skit2 jer..nak kata aku muda ler tu...hehe...

tapi aku tetap enjoy muzik dorang...duk jb..hari2 dengar radio spore..kalau tak terhafal lagu2 dorang...tak tau la nak cakap

speedrider said...

review yang bagus bro. tq for sharing.

eddie dewanaga said...

untuk Sweet Charity... LEGENDA !!

untuk review lu... PERFECT !!

gayour said...

kenapa diorang tak main lagu PENUNGGU? konset reunion tahun 1996 dulupun diorang tak main lagu doom metal tu!
sweet charity memang lagenda rock yang tidak boleh disangkal. kerana sweet charity, lahirnya banyak band2 rock/metal di awal tahun 80an dulu selain dari pengaruh band metal luar.

mereka 'bercakap' dalam hampir semua perkara melalui lagu2 mereka. mereka begitu dekat dengan kehendak dan selera orang Melayu.

itu la SWEET CHARITY yang hebat!

"... jangan tunggu lama-lama
nanti lama-lama dia diambil orang beb!"

deaf_angel said...

guys agree with all your comments

zan, ni kali setlist dia cam more rock gitu huhu

penunggu, gayour aku pun heran apasal takde..ni lagu best.

Norabella said...

Salam kunjung,

Conductor dari Flybaits tu kan Eddie Marzuki (aka Ismail) bukan Fauzi Marzuki. Fauzi kan dari band lain.

Memang berbaloi kan bayar S$108 untuk konsert Sweet Charity...btw..nampak Nash Lefthanded tak??

Saudagar Mimpi ... said...

Review yg menarik bro. Errr ...VCD yg kat atas tu mana boleh dapat?

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網