Wednesday, June 17, 2009

ulasan buku whole lotta led zeppelin - the illustrated history of the heaviest band of all time

Masa aku bawak buku ni balik KL, nak baca time off days, dah la berat giler sampai sakit bahu aku pikul dalam beg.
Kat kastam immigresen Johor lepas aku cop paspot obvious sangat kot beg aku gelembong sampai aku kena panggil pegi tepi ngan pegawai kastam/immigresen Msia.
Selalu aku tak pernah letak beg kat scanner xray tu, aku main jalan terus je haha.
So cam gini aku bebual dia ngan lepas aku kena bukak beg tunjuk dia.

'apa ni?',
'buku perpustakaan encik',
'buku apa?',
'buku rock encik',
'keluarkan aku nak tengok'.
Ewah terus dia flip2 tu pages, Eleh...brader pun agaknye layan jugak huhu.
So terus ok, aku diletgokan.
Nasib baik tak kena apa tu namanya? diKDNkan? huhu.

( so this is my short review and some photos taken from the 'borrowed from Library' huge, thick, heavy, and bloody EXPENSIVE coffee-table book entitled Whole Lotta Led Zeppelin - The Illustrated History Of The Heaviest Band Of All Time. )


This book is published after the 02 reunion, so that makes it even better with the latest insight on them. ( Please pardon my English if the sentences dont make sense as this is the only place I can practise my written English. Ewah ).

CLICK ALL PHOTOS TO ENLARGE.


The back cover.


ok, sebelum aku hantar balik kat Library dan sebelum aku kena fine $$ pasal hantar lepas due date, aku snap sikit2 fotos dari buku ni.

Nak dekat 300 mukasurat, kena relaks2 baca sikit demi sedikit, kena perlahan2 nengok foto2 dan graphics kat buku ni.


Content page


Memang lavish, dan aku rasa dalam banyak2 buku rock, ni buku memang best.
Tak boleh cakap buku ni ada semua, tapi its very informative, and entertaining and worth to buy it if you got the money. And if you still got extra money, you can buy another copy and give it to me. Thank you in advance huhu.


So firstly, enjoy the photos, Klik kasi foto ni semua besar sikit.





I love the two above photos especially the first one, the crowd is mixed and having fun.



So this book includes the photos and reflections of the band members and writers during the 02 reunion period.



Houses Of The Holy seems to have awesome promotional posters and designs. This is one of them.




I love the ad on the left.



An example of the essays, reports, interviews and reviews in this book.




Lawa kan?



And this is my favourite photo in this book.
Pada aku, memang la, jenis dan mutu kamera tu penting, tapi kadang2, lagi penting ialah inti kandungan foto tu sendiri. Dan pada aku, foto ni aku boleh tengok lama2 dan carik satu2 benda dalam foto ni huhu.. Susah nak cakap la, tapi aku suka benda2 gini huhu.




Seluar dia ni kalo buat baju melayu seluar cam gini , mesti havoc eh.



This lak is an old 70s article about this writer's interview with Jimmy Page.
About sound that can make people sick, about a game of football in Peru, where the crowd kills a Policeman and his security dog, and throw another Policeman from the higher floors to the ground. Its all in this article.




Lawa2 kan Tshirt Led Zep? Pengsi sey.




Lagi satu page..



Yang ni korang klik eh dan baca.


Ni artikel pasal Singapore Government tak kasi dorang buat concert kat Singapore pasal apa2 je la reasons dia pada early 1970s gitu.
Aku pernah baca pasal ni dulu2 kala, tapi ingat2 lupa, so best la kat buku ni pun ada cerita hal ni.




Best eh zaman dulu.




Aku ada boxset remaster Led Zep yang kaler kuning besar tu ngan yang kedua nye.
Total ada 6 cd, content dia kira semua lagu studio led zep. Dah lama dah beli time keluar dulu awal 90an. Nanti lain kali aku carik dan review. Ada kot kat rumah.




Order makan huhu.


Its Been A Long Time Since I've Rock N Roll.
Its Been A Long Time Since I've Hit The Stroll huhu..

18 comments:

Rajarockapak said...

cantik bro t-shirt tu.

Saudagar Mimpi ... said...

Kalau band macam Sweet Charity keluar buku biografi mcm ni kan bagus eh.

Abang Ben said...

aku minat buku biografi... best la kat library pun ada eh...

JAIRO said...

pasal led zeppelin terus terus aku teringat lagu dyer maker....

berteromber said...

library kat malaysia ada ker buku2 camni?

er..Encik Eddie Dewanaga...mintak tolong kalau lu free gi library larkin check...hehe..

Portdy said...

...penah jumpa buku autobiografi LedZeppelin yang pengurus dia tulis kat library pontian,
masa tu pinjam sekali ngan illustrated/photographed book for Batman The Movie yang Tim Burton punya tu...

buku Ledzepp ni mesti mahal gila, yang membuatkan dia authentic gitu sebab written after O2 concert, tu yang best...Led Zep new millenium era...

dulu ke sekarang ke,
"The song remain the same"

zan said...

Patutnya band2 melayu dah lama dah kena buat buku camni..

Tapi tengok je la cd-cd keluaran semula dorang (Wings, Search, Lefthanded, Sweet Charity). Takde langsung nak buat balik Digital Remastered ke, Box Set jauh sekali..

Kengkadang tu terasa dah macam beli cd pirate pulak..

Apa nak buat dah hak cipta semua label yang pegang...

speedrider said...

napa aku tak nampak gambar?? (T_T)

SkiD said...

Best gak buku ni!!..aku suka buku2 yg banyak gambo camgini!! Tu le, aku tunggu gak band2 tempatan buat biografi camni...

eddie dewanaga said...

gua antara peminat cerita kelakar 'That 70's Show' ada satu watak, Steven Hyde selalu pakai Led Zepp punya t-shirt... memang retro!

gua suka design t-shirt2 rock era 70an dan 80an... nampak innocent tapi berasap dapur bagai...

gua suka gambo2 t-shirt led zepp yg lu taruk tu bro...

berteromber, journey gua pegi library selalu tersangkak dek pujukan dan senyuman gadis2 bakal cikgu maktab perguruan temenggung ibrahim... gua pasrah!

eddie dewanaga said...
This comment has been removed by the author.
Takilala said...

lawa.

:: Cikgu Wiween :: said...

waaa bro lawanyaaaaaaa! Aku nak! huhuhu jeles laa jeles. Nak arrr...napa x belikan tuk aku skali. hhuhuhuhu (~_~)

sis_nita said...

salam ziarah..

thanks masuk blog kita ehh.. tadi masa tgk hedsot, makk aii.. ganas..

nama blog, sangat jiwang.. ku di halaman rindu.. hehe! gurau2 yerr bro..

change link yaa..

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Salam Sejahtera,
Encik deaf..thanks for dropping by to my blog..rerajin lah singgah yeh..btw..cantik la t-shirt tu..untuk di jual ke? muahahaha.. haih kak nita..ade gak...:P

lovesucks said...

And if you still got extra money, you can buy another copy and give it to me. Thank you in advance huhu.


lol... aku selalu download je dokumentari2 ni :P

buku... aku harap satu hari nanti aku terkunci dalam kinokuniya selama seminggu! bestnyeeeee.... heaven!

matakucing said...

aku kalau free/off day suka gi kedai buku MPH ker kinokuniya aku selalu lepak section buku2 cam ni.. tshirt2 tu ada yang direprint balik & ada yang takde.

rimanilzah said...

setuju. band malaya patut buat buku mcm ni. alleycat, sweet charity, dan search misalnya patut ada.

zaman pop yeh yeh dan rock kapak juga patut dibukukan sbg rujukan.