Friday, June 19, 2009

laut, bot & kapalterbang

(Click all photos to enlarge), doesnt matter if they are not up to your standards, just enjoy them as I do.

Aku tunggu mendangok ngan semut api kat sekeliling selipar aku selama 10 minit gitu untuk dapat ni shot. Siot punye kapalterbang bila aku tak ready dia satu2 landing, bila aku dah ready, siot, satu pun takde. Pilot smua hegeh2 kot.



but I love it, apek pun timing cun ada kat sampan dia.

balik kerja malam, aku naik bas gi Changi, test kamera buruk aku masih boleh pakai ke tak.
Dah rabak ler, dan bateri pun tinggal satu je. Memory card pun ada tak boleh read, tapi, selagi boleh pakai, aku rembat. Dan ni the result. Cam dah malfunction je dia punye functions so aku dah give up haha.



Sapa tak tahu, Ni Changi Point. Naik bas nombor 2 sampai ler. Very nice trip ngan macam2 tempat menarik kiri dan kanan jalan huhu.
Pusat Penjaja dia makan pun alrite2 punye. Tapi pasal aku datang sini pagi, aku makan nasik sambal goreng je la.





Aku pun tak tahu apa aku nak pasal aku dari dulu snap foto ikut suka hati, takde ikut teori2 mana2. Foto2 ni semua aku cuma guna Irfanview untuk resized dan sharpenkan. No crop.
Tapi yang penting, aku happy pasal this is something I enjoy.



Semua orang, lain2 orang maksud aku, suka lain2 style nye gambo.
Macam aku, aku pun ada taste sendiri. Tu pasal kadang2, korang kat blog walaupun tampal gambo cuma pakai kamera henpon, tapi aku suka, pasal, fotos korang tu tell a thousand stories.
So jangan pasal takde kamera best, tak mau snap2 gambo. There will be people who will appreaciate them.



Actually ni semua pantai Changi nye area tapi ada cam renovate sikit ada path pengsi untuk kita jalan jadi dinamakan Changi Boardwalk.
Kalo korang naik bas, abis kat Changi Terminal, korang jalan belah kiri, lepas jeti gi Pulau Ubin ke hapa ke.
Ada la 2-3km satu direction, tapi ok ler, exercise kat pantai gitu
.




Korang nampak gambo atas? Klik kasi besar. Ada orang tulis Allah kat salah satu batu tu. Nampak? Nanti aku tampal gambo besar sikit next time.
Nak try pergi lagi ler, tapi lain kali aku nak gi lepas Subuh. First bus. Huhu.



These are my humble photos of some parts of Changi point and beach, - the so-called Changi Boardwalk which takes up about 2-3km from the bus interchange/terminal/hawker center.
With my dilly-dally walk, I found that its roughly two hours to walk to and fro.

17 comments:

SkiD said...

Bab fotografi ni aku memang minat. Dah lama beno dah aku nak beli DSLR. Tapi lum ada rezeki lagi. Nak beli yg beginner punya je..Canon D1000 ke, atau Nikon D60 jadi le. Anyway, gua suka gambo yg first tu. Berapa lu bayo apek tu jadi model? huhuhu!

Portdy said...

masa baca entry ni , tengah dengar Lord of the flies- entah apa releven nya pun tak tahu lah...

foto feveret , tentulah yang first one!

berteromber said...

setuju...yg 1st tu best..aku enjoy gambo2 yg ko ambik ni

aku baru je 2 minggu lepas pegi the other side of changi...mana lagi...belah Johornya Tg Langsat la..pekena seafood kat sana sambil nengok kapalterbang selang 5-10 minit sekali mendarat...busy giler airport sana ek..sayangnya aku gi waktu malam dan tak bawak kamera digital aku...try tangkap pakai handphone...gelap..x nampak kapal terbangnya..next time gi sana...aku pastikan mesti bawak kamera

Takilala said...

tak bleh buka la gambar...dah bleh buka nnti aku komen balik huhuhu

matakucing said...

ermmm aku suka ko nya teori..amik jer ikut hati..kamera canggih ker tak ker yang penting ko nya mood & feeling terlampias kat gambor tu.. so gambor ko ada nyawa. aku gambor2 ko

eddie dewanaga said...

gua suka tengok gambo2 yg byk korang letak kat sini, kat blog krenmaut, kat blog semua kawan2...

maklum laa, gua ni tak penah sampai tempat2 org plus... seni photography ni boleh kasi 'return to serenity' laa...

deaf_angel said...
This comment has been removed by the author.
deaf_angel said...

Skid
pada aku tak pakai DSLR pun takpe. ( ayat dengki huhu ).
Prosumer biasa dah ok.
Kamera cap itik pun ok.
Yang penting happy.

portdy, lotf ni gerek woo

berteromber
dekat sebenarnye ni semua, aku dengar zaman dulu memang boleh crossing je anytime beli makan, sekarang je dah strict..
kalo dari pulau ubin nye fish farm tu lagi dekat.
eh, ambik ah lain kali..

takilala wooorite

matakucing, yep, beauty is eye of beholder huhu

eddie naga aku paling suka tengok orang tampal gambo makanan haha

sigh, nampak nah aku tengah too free ni sekarang huhu.
Aku tak mau kasi ngantuk ni haha, so kena buat aktiviti huhu

Takilala said...

Dah tengok dah gambo. Lawa la tmpt tu. Aku rules gambar ni satu je yg aku tau kalau ambik landscape nye gambo, bagi atas (langit,awan) lebih skit dr kat bwh (tanah,rumput). Tu je yg aku tau. Huhuhu.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

eh, sampan la..hehehe..owh mcm ni ke rupenyer pinggiran S'pore?..nice!

teringin nk tngkp gmbr atas kepala tu ada kapal terbang...hummm..

rimanilzah said...

nyawa gambar bukan pada kamera. tapi pada jiwa pengambilnya.

teori apapun kadang kala hanya bikin pusinglah.

ROKATUA said...

Gambar No. 4 tuh gua suka.

Nampak batu kat gigi air + batu kat tengah + speedboat.

Kalo pegi lagi next time, try amek shot potrait (menegak) instead of landscape (melintang).

Try masukkan lebih batu kat gigi air tuh as your foreground. And let the horizon (between air & awan) 2/3 of the whole frame.

Err, samada lu letak air tuh 2/3 dari frame (gambar), atau awan tuh 2/3 of the frame (gambar).

Show it here when you're done. \m/

dilaOHdila said...

dep...
salute ku pada mu
shuntek view pantai ni
macam POSKAD beb
TAHNIAH DEP.Biarpun kamera veteran tapi tangan mu Idea mu adalah yang terunggul. Memang shuntek.....
adeui.....kalau sunset turun kat sini just imagine dep. mesti shuntek kan...so apa lagi. agenda seterusnya...teruskan

deaf_angel said...

thanks guys appreaciate your comments and tips.

nanti aku try kasi lagi pengsi lagi bila tangkap gambo huhu

MindHeartBodySoul said...

Sumer gambor aku suker... plaing suker gambar no.4... artistic...

Tahu tak pa yng aku suka?
Tiga stripe daun pokok ketapang protuding dari left side... pastu bot betul2 tesepit antara row daun 1 & 2... then ada sand island punya edge pun dekat2 bot tuh...

beautiful...

MindHeartBodySoul said...

Chup... alamak, komen aku sama dgn Rokatua lah... sumpah aku tak baca komen org lain... dah post baru baca...

Smooth Otter said...

woah! ada orang diam diam pergi changi jalan jalan seh!