Wednesday, June 24, 2009

laut, bot & kapalterbang ( pt ii )

leaving on a jet plane, dont know when I'll be back again huhu..


(actually ni nak landingnye)

( click all photos to enlarge )

for some people, ni memang spot best nak pancing..dan jugak kelong walk ni memang best jugak untuk jalan2..
apek ngan nyonya steady je jalan sini sama2 huhu..



sambungan cerita tu hari, ni close up tulisan Allah tu kat batu aku cakap tu.
Aku pun tak tahu cammana dorang buat, berenang kat batu tu ke atau naik sampan ke..




Aku pikir2 balik, kamera buruk berkarat sekenhen tu masih boleh pakai walaupun nyawa2 ikan, dan aku berpuas hati walau pun button on/off dia dah rosak dan aku kena physically masukkan/keluarkan bateri aku bila nak pakai/tak nak pakai huhu.
aku baru nak tangkap bateri cetak rompak satu, dan maybe ada duit aku nak try beli wide angle nye lens. Carik sekenhen nye kot kat kedai kalo murah.
Satu kelebihan FZ30 Panasonic ni ( dua tiga tahun lepas dah keluar FZ50 ), walaupun bukan DSLR, tapi dia prosumer yang boleh nasik tambah kat lens depan dia. So aku dapat berangan Ross Halfin macam pakai DSLR gitu ler, dan ngan built in long zoom dia, memang best.
Untuk sapa tak agak nak tangkap DSLR, dan takde jumpa DSLR sekenhen yang reasonable, aku suggest korang try sekenhen Panasonic FZ30/50. Aku suggest FZ30 walau dah 5, 6 tahun kot? tapi kalo ada sapa2 nak letgo murah, korang grab sua.
Bateri pirated no hal pasal Lumix nye popular, dan jugak it really feels solid ler.
Cam aku cakap, lens dia boleh nasik tambah, tapi unlike lain2 prosumer macam Canon, Sony tapi dorang semua lens retractable, macam kartun gitu.
Panasonic nye fixed lens. Dan kalo FZ50, dia punye optical zoom dah 18x. FZ30 boleh seret maximum 17x kot kalo kurangkan pixel dia ke hapa. Gerek wooo.. huhu.
Tapi ada orang tak suka berat, tapi pada aku berat tu ler buat dia solid dan boleh berangan Ross Halfin huhu.





last kopek haha, ni kali aku nak pegi lagi time lepas subuh naik first bus.
dan ni kali aku nak gi try ambik baring kat pantai tengok atas haha...
mesti kecohrable nye..



I got to keep trying, I just cannot get the photos the way I want them to be..

13 comments:

sis_nita said...

saperr la yang wat tulisan ALLAH kat batu tu ehh.. yang penting, niat dia laa kan.. hmm..

SkiD said...

Lu makin menguatkan azam gua nak beli DSLR...gua dah belek2..Canon EOS D1000..macam best je... nanti buleh le gua ambik gambo kapalterbang angkut baja landing kat kebun kelapa sawit...ok kot?..

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

salam,
eh ehh..sgt kretif la...betul tuh kak nita...sape lah makhluk yang tulis nama Allah tu..niat die kalau bersih..bersihlah balasan nye :P

anuar said...

Ed Force One ke tu dep..

Takilala said...

nice

ROKATUA said...

Haha!

Memang berbaloi lu baring kat pasir time + turun subuh-subuh amek gambar No. 4 tuh.

Yang cantiknya, batu dari gigi tuh buat line leading to the boat. Nice.

Plus the rule of 2/3 membahagi horizon.

You are fast learner, deaf. Congrats!

zan said...

sape anuar ni?
tak pernah nampak sebelum ni deaf..mana blog dia?
huahuahua..

oit..ahad n aku kena turun AM awal la..ada kenduri kawin..hehehe

deaf..
baru je aku puji ko itu ari masa kita minum. ko tunjuk lagi skil2 ko ek?
hahahaha..memang tak makan dek puji ko ni..hehehe

eddie dewanaga said...

bro, gambo second last tu ada nyawa beb... dengan batu2 tepi air, pastu ada boat lalu...

macam gini punya foto boleh bikin masuk galeri...

MindHeartBodySoul said...

Salam...
Gambar no 3 tuh aku tengok macam Gajah kena sumpah dek Sang Kelembai jadi batu...


Gambar yang lepas no 3, aku vote.
Sebab?
Mengundang ras aingin tahu
+ Misteri tu yang menganjur ke tengah dalam satu line.
Adakah ia bekas jetty yang tinggal puing-puing sahaja?

Atau tambak yang dah dimamah usia?

berteromber said...

aku suka yg 2nd last

deaf_angel said...

hehe hello everybody hehe

Skid, dah beli kasi aku pinjam haha.

Salam Mr anuar.. huhu

deaf_angel said...
This comment has been removed by the author.
Portdy said...

kalau la kapal terbang gambar last tu Ed force one? huuhuhuhu