Friday, December 24, 2010

gezek dulu - pameran Pompeii - life in a Roman Town 79CE ( pt i)


Unfortunately aku pergi sorang, this is a show I really want my love ones to see.
I took a few hundred photos. I end up spending over 2 hrs at this exhibition alone. Hey history is for everyone.

Dua benda dalam otak aku bila aku masuk dan sepanjang aku tengok pameran ni.

1) Kebesaran Allah. Bukan nak cakap ni balasan ke, hapa ke, cuma aku masuk exhibition ni aku terus ingat Tuhan. Bila aku tengok freeze frame manusia2 tu semua padahal dah beribu tahun tapi resin-resin manusia ni betul2 accurate siol.

dan kedua,
2) Kenapa aku tak sekolah betul2 masa aku zaman sekolah dulu? Betul giler la aku ingat zaman aku sekolah dulu apa aku pandai2 buat. I cannot blame it on lack of opportunities, handicap or support. ( Tapi hati aku jugak cakap, kalo tak aku takkan hidup the beautiful wonderful life I am having rite now jugak.)
Kenapa dah tua ni pun, kawan2 kerja aku ambik kelas sekolah malam, ambik sijil tu sijil ni, jadi kalo lepas ni dah takde kerja dapat carik kerja lain, tapi aku otak jamm. Pasal there's more to it than that.

Aku tak tahu apsal masuk pameran ni aku ingat ni semua, mungkin pasal aku rasa aku out of place kejap bila aku pergi tempat2 gini.
Dan aku realise Ilmu tu penting... takpelah aku takde sijil sekolah tinggi2, takpelah kerja pun susah siang malam, tapi pasal at the same time aku pun teringat aku sebut tadi 1) kebesaran Allah, maka aku terus bersyukur apa aku ada tapi that doesnt mean aku boleh take life for granted dan guna macam2 alasan,

Yoda cakap " Do Or Do Not, Don't Try " tapi fuck Yoda, not all things for me, somethings is beyond our control. We can only do our best in anything we do in life at home or work or play. The rest doa dan tawakkal je la hehe.

Back to the ilmu thing, aku rasa semua kita kena minat benda2 history gini la.. tak kesah kita sapa. I am lucky I like all this thingys.
Seblom aku berbual lagi macam si*l, baik aku stop.

Nanti la senang aku upload dan cerita2 sikit...

5 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

aku tingin nak tgk pameran gini bro tapi lum ada kesempatan. hopefully one day.. ;)

mior said...

tumpang tnye bro..ktne pameran ni yek??..

yemzii said...
This comment has been removed by a blog administrator.
deaf-angel said...

ini semua special exhibition, bulan satu abis kot.

mior kat Singapore National Museum. Nanti aku cerita lebih.

Yemzii, aku rasa aku kena delete komen ko ni... Bahaya woo..

deaf-angel said...

dah delete...haha