Monday, December 20, 2010

Universal Studio Sentosa - pt iv ( last part dah )



ok nak abiskan.. last kopek. Ni post contain spoilers - warna biru text kecik giler. Tak mau tahu, jangan baca tu part.
MERCHANDISE - atau korang nak panggil apa la, souvenir ke, tshirt2 ke hapa ke..
kalo korang dapat untuk setiap tiket masuk, sorang satu $5 shopping voucher memang tolong la jika nak beli apa2.
So take note ada beberapa merchandise shops all over the USS ni.
Korang kena ikut tema la, kalo kat Far Far Away tu jual mostly barang Shrek, Revenge Of The Mummy jual barang2 Mummy, macam2 la tshirts, buku2, souvenir2, lawa2..
Definitely for the guys and boys, mummy nye merchandise shop paling best.
Betty Boop pun ada, amboi tshirt2 Betty Boop ni tshirt la tapi gambo Betty Boop tu sexy2 haha.


Macam Betty Boop ni smua kat Hollywood gitu masa korang dah nak kat kat keluar masa balik gitu kan.
Harga tshirt ialah dalam $26-$29 la sikit lebih kurang.
So tu hari kita beli quite a number at different stores pasal lain2 theme kan, so setiap dua tshirt beli dapat satu tshirt FREE. Yang tshirt per ni not bad, kaler hitam ngan Universal Studio nye logo. So ok la dapat berapa helai free, so yang free tu korang boleh mintak apa2 size korang nak. A good deal, especially kalo dah pakai ngan $5 voucher tu.



Fridge Magnet Mummy was like $3 dan of course la macam2 la nanti korang gi tengok sendiri kat lain2 stores kat dalam USS. Aku tengok apa tu piala2 Academy Awards ke hapa ntah pun ada jual jugak.





NEW YORK NEW YORK




Cantik2 , yang bangunan putih ngan pillar besar2 tak salah aku macam librari kat New York was so very nice...banyak ambik foto kat sana, tapi sorry aku lupa nak ambil foto bangunan tu aje.

Selain tu memang cantik2 la pemandangan New York ni, maybe the best korang pergi lepas main games dan rides lain2 semua, petang2 relaks2 datang New York ambik2 gambo. Very Nice place.


oo sini ada lagi satu show yang memang best giler. Dan ni show patut tak bleh snap apa2 foto la, tapi aku dapat la sembunyik2 snap satu dua foto buat kenangan.

Lights Camera Action - Featuring Steven Spielberg.

Dia kat bangunan yang ini, macam tak perasan gitu kan..





So kalo dah pakai nama Steven Spielberg mesti ada nampak macam best kan?
Aku ingat ni apa sey? tapi memang lagi best dari aku sangka.

SPOILER -
Kalo boleh korang line up supaya dapat Front Row.
Bila masuk je ada satu studio nanti korang kena tengok video Steven Spielberg berbual pasal ni nye persembahan. Takde duduk2 diri aje.
Then korang kena masuk kat lagi satu studio, sama jugak diri.



Ada macam studio stage gitu, penuh air.. macam kat tepi laut ada port kecik gitu, then kira macam kat New York.
Jadi ni show simulates macam ANGIN RIBUT TAUFAN NGAN TORNADO ke hapa ntah...menyerang tiba2.

Real beb. Tiba2 hujan turun depan korang, air tu tenang terus bergelora, then ribut petir then ada la signboard besar semua kena tiup dari tempat lain terhempas depan korang, then ada la api menyambar2, rasa panas wooo, then of course la bila korang ingat smeua dah ok " KEBABOOOMM!!! " stage depan korang punye besi kat atas semua roboh, so korang kalo diri kat row depan akan basah, tapi tak basah banyak, tapi THRILL GILER! then of course la ada kapal besar tiba2 datang nak langgar korang...
Alrite la... I think ni sesuai for all ages, very fun, exciting and educational pasal kita tahu...oooo...Hollywood ni pandai temberang la.




Siap abis show, dorang tunjuk macammana benda ni semua retract balik to original position macam takde apa2 jadi gitu.
Like I say - Cuba dapatkan Barisan depan. Dia ada tiga barisan , kat lain2 level gitu, tapi kita semua kat front row, super exciting for a jakun like me and we got wet, not much just a bit, also there is a glass protection on the lower part of the body.






BATTLESTAR GALLACTICA
Jadi yang Human ( Manusia ) tu warna biru ke merah? Lagi satu untuk CYLONS la.
Masa aku kecik2, fullamak.. ni show memang best giler, ( zaman Starbuck tu lelaki, bukan versi skarang Starbuck ialah awek ) sampai terngangah mulut aku tengok cerita ni kat tv, tiap2 kali dia tunjuk jet fighter geng baik launching, dan tu docking, real beb.
Geng jahat lak, sampai termimpi2 nitemare tapi memang best giler kan mata dia gerak2 kira kanan..

Personally, aku harap jangan la Battlestar Gallactica ni ada buat masalah lagi di masa depan. Tutup la kalo nak tutup sampai semua ready..

Also coming next time..

TRANSFORMER - aku tak tahu apa punye ride ni benda, tapi konpem dah nama Transformer mesti kecoh abis.
MADAGASCAR CRATE
dan apa lagi eh? ada lagi lain kot in years to come dorang keep expanding...

ok dah tu je...
siang sampai malam pun..





In conclusion, personally I think it is way way better than I expect.

Everyone had a lot of fun.

Maybe next time we can return again hehe.









so seberang balik jembatan sampai Vivocity naik monorel, then terus keluar seberang jalan gi hawker center makan2..


Gezek dulu - Soto Ayam..



tapi , pasal dah kita tak makan sana sampai tak perasan gerai soto ayam/tahu goreng etc yang best tu dah tukar owner lak gerai slalu makan, so dah tak sama.. lain kali datang dah kena tukar gerai lain la... tapi lagipun tu jam dah malam, banyak gerai dah tutup..

nanti la aku tampal gambo2 makan eh...

10 comments:

Cromirama said...

BEST!!!
kat steven spielberg tu nampak macam kosong je..

kisah Semut said...

cun rrrrr

matakucing said...

setelah membaca keseluruhan entry uss..ishh nak gi la..best siot

☆ lieya latif ☆ said...

fuh...canggihhhh......dpt tgk props shooting mcm mane kan...tgk dalam filem2 mmg gah abis....tapi tu sume teknologi kan.....pandai tul depa dok reka props canggih camtu....

mmg gile2 punye nak pegi lepas bace review ko deaf....serius!! enjoy....pergh..soto tu marbeles...lapo lak aku!

deaf-angel said...

Cromirama
Macam gitu la tempat2 Q untuk USS ni. Semua berpusing2, tapi memang kosong pasal tu dah 6.30pm. Orang dah tak ramai.
Dan kita tak yah join Q panjang cuma pendek je terus depan pintu gitu.
Mungkin kalo siang berpusing2 la nak kena Q

¤(`×[¤_MyA_¤]×´)¤ said...

Salam Bro,

Gile la kat obersee ade soto...siap bukak gerai oke..mcm ni mya pon nak g bukak gerai soto la kat obersee..hahaha..

btw, thanks for the support for my new blog..please follow me!!! hehehe...thanks again..cheerios!

deaf said...

errr ni singapore la , oversea ke hapa

Takilala said...

nice Deaf, thanx for sharing.

WanBeruas said...

..gambau cantek pengalaman pun canteeeekkk...

:: Cikgu Wiween :: said...

alamak..lawa2 view. bro, napa x bg aku tshirt betty tuh! heheheheh