Thursday, December 9, 2010

universal studio sentosa - pt 1

Warning Spoilers in tiny text and blue in colour.

(click all photos to enlarge)

Mungkin korang boleh gunakan ni post sebagai panduan kalo nak.
SPOILERS aku akan type ngan huruf Kecik, dan jugak kaler biru. Kalo tak mau tahu SPOILERS, jangan baca bahagian tu ok.


kita pergi - naik MRT sampai Harbour Front, then masuk Vivocity gi tingkat tiga, naik Monorail masuk Sentosa. Bayaran Monorail $3. Boleh pakai EZ Link Card pun kat gate. Exit kat Waterfront station.



tiket - waktu kita pergi, hari kerja tapi cuti sekolah - harga untuk tarikh tersebut - Dewasa S$66, Budak2 S$48, Express tiket S$48.
Express tiket tu maknanya sapa pegang tiket ni boleh main mana2 game atau masuk apa2 persembahan tanpa perlu beratur. Dan beratur tu aku cakap kadang2 sampai 90minit kalo tengah timing ramai orang. Nanti aku kasi contoh kenapa Express Tiket tu mungkin sesuai untuk sesetengah orang, terutama budak2.
tiket - baik korang beli advanced booking, pakai internet or whatever, pasal mungkin korang gi sana tanpa tiket, kot2 takde tiket, atau ada tiket tapi korang kena Q untuk beli tiket dan masuk lambat.
express tiket - kena collect bila sampai sana, tapi dont worry, korang pergi kaunter guest untuk ambil, takde orang lain, tak payah Q.



Ni yang kapal Madagascar tu...aku tengok kapal ni aku dah happy dah..


Bila Masuk - Kita dapat tiap2 orang satu kupon voucher Meal $5, dan jugak tiap2 orang satu kupon Merchandise/Souvenir $5.
Aku tak tahu semua orang dapat ke tak, tapi tiket2 yang aku beli tu, layak dapat voucher2 ini. Untung la pasal bleh tolong2 bila belanja makan2 dan shopping.



Madagascar




ni merry go around budak2 nye.


ni show belum bukak lagik, in fact kalau korang perasan, USS ni masih macam tengah trial period - apa tu? soft opening period, tapi dah kira ok la jugak, kalo fully open, aku tak tahu cammana. Anyway, untuk Madagascar ni, aku tak boleh bayangkan betapa giler2 nye ni show nanti kalo dah bukak.. Mesti lots of fun punye.


SHREK Far Far Away Land





Beratur orang nak snap foto ngan Shrek.. Toilet Shrek mesti ada nye.


Regular Q ngan Express Q lanes.
Ni contoh kenapa Express Ticket comes in handy, ni yang roller coaster kecik untuk Far Far Away Land, kalau nak kena Q dah berapa lama kan? 40, 50, 60 minit, so kalo Express tiket .. sappp!! terus naik.
So mungkin korang boleh suruh budak2 pakai express tiket semua main dulu , korang tunggu kat luar, dah nanti petang sikit orang tak ramai, then korang ramai2 boleh masuk together, bila Q dah surut.
Kira tactical la gitu jadi korang jimat masa dan semua orang pun enjoy..



Surprisingly, tak ramai orang kat bahagian ni, banyak photo opportunities cantik2 kat lorong bahagian sini, dan banyak jokes kalau korang tau carik dan paham.
Goldilock keluar newspaper front page pasal buat jenayah was lawak abis.

Aku rasa ada dua attractions belum bukak, salah satunye ialah Donkey nye show. Mesti giler2 nye kelakar.



SHREK 4-D punye show...
Ni korang mesti nak tengok... KONFEM!!!
SPOILER - Aku gelak besar sey.. Its about 25 minits , campur ngan before masuk ada 'ceramah' haha.So korang masukkan, kena dengar talk dulu, lawak abis...three little piggies tu ngan pinochio kena tangkap ngan Lord Farquhad.
Then korang lepas tu masuk dalam dewan, dia macam panggung wayang. So kebanyakkan seat ialah seat 4D, tapi ada satu dua row tu seat biasa, tak bergerak - ni untuk orang pregnant atau apa la kalau tak mau kena duduk seat goyang2
.

SPOILER - So Shrek 4D ni memang lawak, bila ngah naik kuda, ngan korang sekali tergoyang2 kat seat tu,
then bila Princess Fiona bersin - AChiio!! Then korang kena tempias dia kat muka korang haha, serious..lawak giler..Aku mula2 dongak carik mana air datang dari siling? rupanya kat seat depan ada lobang kecik gitu keluar air sprray korang. Then bila ada labah2 banyak muncul kat screen, nanti kaki korang kena geletek, aku ketawa kuat siol ni part, then nanti everytime hantu Lord Farquhar tu keluar kan, nanti kat belakang leher korang nanti ada angin tiup2, kira macam nak kasi bulu roma ternaik la. Ribut siol cerita ni, really lots of fun. last tu kan si magic fairy tu terbabas kat screen terus dia langgar cermin kat belah kiri dewan.. lawak
.






Jurassic Park





Canopy Flyers - Yang terbang2 glider kat atas ni macam best kan? ni aku tak main...aku tengokkan aje..putus kang aku naik haha, one thing bagus, pakai express pass ni kita tak yah mendangok tunggu lama2.




Ni lak, Dino-Saurin ke hapa ntah...yang ni pun aku tak naik la...silap2 aku naik, roboh lak haha.




Rapids Adventure - Ni memang real... Naik cam boat bulat gitu ikut sungei laju gitu..

SPOILERS - Mula2 aku nengok orang lain ramai siap pakai poncho (tengok foto ada budak2 cina tu pakai poncho kan? ), siap ada beli poncho $2 lagik, ala...APA NAK TAKUT KAN? Basah sikit2 je...cam tak biasa je.. Kalau sikit pun tak boleh kena basah ,pakai skirt la kan?? haha.
Skalitukan, skalitukan...
masa naik tu kan? masa starting tu aku ingat ala... chicken-feed aje la ni ride...sekali tu masuk terowong blackout pun, ala...no problem la...skali tu nampak dongak TREX pun ala...tak takut, sekali hah ko, terus menjunam masuk dalam air, so aku lak nearest to the front at that time, abis basah kuyup part kepala sampai pinggang, tapi ok la, bila dah keluar tshirt terus kering pasal hari pun panas...
Tapi best la, kelakar pun kelakar...enjoyable...so paling best, pasal dia nine seater, then split into 3 sections, so as long korang duk tengah, is ok, tak basah.. kalo tepi2, ah risiko tinggi bila menjunam tu...I like it la, cuma part menjunam tu, aku nye jantung was like dap dup jugak la haha.


Waterworld




Ni Show tak mau miss... Ada tiga show hari kita pergi..
12pm, 3.15pm ngan 5pm..
Dont worry ada banyak seat, dia macam stadium gitu..
Aku suka geng jahat... asyik kena boo je, bersungguh2 lak tu audience boo geng jahat, hilarious.






SPOILERS
- Masa memulakan, nanti dorang warm up the crowd by doing funny acts and getting some of the audience wet. The more you try to stay dry by opening your umbrella etc, the more you get into trouble. The seats itself is divided into 3 areas, sort of wet, a bit wet and also dry area, the most fun is by seating at the wet and sort of wet areas, furthermore its nearer to the action and its action galore.



Nanti aku sambung...

9 comments:

Ijau D. Koceng said...

kena sediakan plastik bungkus henpon, kamera, wallet, etc... (dan extra sluar kecik)

pakcik kordi said...

wah wah!!!byk syok ar beb!!

teringin nk naik kapal madagascar tu!

JAIRO said...

we want more!!!

dilaOHdila said...

wah dep, katam aku baca kali ni. ko memang hebat. Mana pakat nak gi US tu elok singgah umah ni baca INFO. aku nak lagi nak lagi.....!!!!!!

berteromber said...

pergh...best!

☆ lieya latif ☆ said...

wah wah wah...teruja aku okeeyyyyy!!!!! terus rase teruja2 nak pegi nie.....ape2 pun tgu baby kuar dulu laa gamaknye....takpe2 aku dah simpan as a bookmark page ko deaf....senang nak rujuk2 nanti......

tak sangka kan...dah mcm kat oversea aku tgk dah ..... sonok gak kat singapore dah ade US ni...senang laa nak terjah...takyah pi jauh2....

gayour said...

far far away
naj jumpa shrek dengan donkey!

Takilala said...

Menarik!

:: Cikgu Wiween :: said...

menunggu masa nak sampai sini lak bro. hehe walaupun aku penakut nak main menan2 tuh =p