Monday, December 27, 2010

Pompeii - Life In A Roman Town 79CE (pt ii)



Pameran ni dari bulan sepuluh lepas sampai Januari tahun depan. So kalo korang sempat, diadakan kat National Museum Singapura dan bayar masuk untuk bahagian pameran sejarah Pompeii ni ialah 12ketul. Tapi meh aku cakap " ini ialah 12ketul sangat berbaloi "
Sini security tak kacau kalo korang nak snap foto senyap2, tapi.. NO FLASH.
Aku pun memang tak suka pakai flash pun ambik gambo jadi ok la..and I am quite happy with the photo results pakai compact camera.


Anjing ni kena ikat ( leash ) jadi dia tak boleh lari kan, so dia meronta-ronta...so bila abu2 dan batu2 muntahan gunung berapi tu jatuh, dia daki abu dan batu tu, dia daki dia daki sampai tak boleh daki lagi pasal tali dah abis...

Masuk je kan, rasa terus macam suasana muram dan suspense pasal ialah, resins tu semua cerita seribu makna...ni satu couple ni, laki bini kot? Dorang jumpa kat satu rumah pasangan ni, then laki tu ngah nak capai kat bini dia. Nak lindung or something. So its fantastic la benda dah 2000 tahun dulu, kita boleh tengok.




SYNOPSIS
In 79 CE, the cosmopolitan city of Pompeii and much of its surrounding area were buried under volcanic ash and pumice after the eruption of Mount Vesuvius in southern Italy. It was not until the mid-18th century that this city was slowly revealed to the world through archaeological excavations. Pompeii was a bustling and prosperous Roman town with around 20,000 inhabitants at the time of its destruction. Its strategic location, mild climate and fertile soil provided the impetus to the productive agricultural industry as well as the thriving fishing and shipping industries.

As Pompeii’s economy flourished, people became more affluent and the city also grew culturally vibrant. Over 270 objects from the Soprintendenza Speciale per i Beni Archeologici di Napoli e Pompei (SANP), including jewels, frescoes, sculptures and household items, will be on display to reconstruct Pompeii. Highlights include body casts of eight victims, who were ‘immortalised’ during their last moments when Mount Vesuvius erupted, gladiators’ gear, a mosaic fountain and frescoes from the House of the Golden Bracelet.

Anyway, Bila aku tengok start aje masuk dah best giler babi, aku tahu aku nak kena snap banyak2 foto, dan spend a lot of time kat sini.. Nasib baik hari aku pergi aku kerja malam so tak kelamkabut sangat.

hah yang ni lelaki kena rantai kat kaki, so kuli ke, banduan ke, dia ngah nak selamatkan diri tapi kecundang pasal gas panas yang sangat laju giler dah overtake dia.



yang ni lak lelaki ni mati duduk bercangkung gitu dia ngah tutup mulut dia pakai dia punye cloak.




ni lak pompuan dua orang jumpa kat satu rumah.


ada lagi lain la jugak resin manusia and binatang, aku tak tampal semua kat blog ni tapi korang nak tengok pergi www.deafeningforever.blogspot.com cam aku cakap kat post lepas.
So korang nak tahu semua maklumat ngan tepat boleh gi tengok foto foto tu pasal aku snap ngan description dia sekali. Kalo mana terkecik tu korang besarkan la.
Best tu ialah macam time frame dia, kul berapa apa jadi, kul brapa apa jadi..horror siol.

Jadi ikut cerita nye, Pompeii ni kan, pasal dia pelabuhan gitu, lepas tu tanah dia subur, mungkin pasal kat lereng2 bukit kot..
jadi ramai orang kat situ, dan pasal kuasa ekonomi dan pendapatan kat Pompeii ni tinggi...dalam 2000 tahun dahulu, jadi kira penduduk bandar Pompeii ni kira banyak duit la gitu...rumah cantik2, kerusi meja, perhiasan, dan jugak pasal tu zaman Gladiators dah tu ada stadium Gladiators la apa la...
Jadi...bila gunung berapi tu meletup... Pompeii ni pada aku tak hancur as in dibinasakan pecah seribu, tapi dorang kena timpa ngan debu, abu, batu, lava volkano kat situ...jadi bayangkan, lepas 2000 tahun, korek2 jumpa balik semua..

Jadi barang2 ni semua , periuk belanga, kuali, barang kemas, kotak ubat, etc semua timbul balik la.. Nanti la post2 akan datang aku tampal smua untuk sapa minat.






Cakap pasal asap tebal, awan tebal, gempa bumi, orang ramai ikat bantal kat kepala jadi tak sakit kena batu, pelabuhan dah tak boleh guna pasal lava dari volcano dah sumbatkan pengaliran air... etc..



ok la, kalo kat buku atau kat cerita kat tv, selalu describe Pompeii ni macam...tempat banyak dosa la, banyak maksiat la... tapi macam aku cakap kat posting lepas...aku tak mau cakap la pasal balasan pasal dosa ke hapa ke gitu, cuma, bayangkan benda jadi 2000 tahun lepas, kita boleh nampak sendiri sekarang..
Dan bayangkan lepas letupan gunung berapi Vesvius tu lepas berapa tahun lepas peristiwa ni, orang pun dah tak tahu mana bandar Pompeii... dahsyat.

Ok jadi ni lak bahagian Gladiator kat pameran ni... Pengsi giler helmet2 dorang pakai. Rock mampos abis.




Bila korang dah complete jalan kat pameran ni, korang boleh join in buat Topi Gladiator pakai kadbod. Boleh bawak balik lagik..
LAWA GILER!! Nanti, aku cerita ah.. nanti tunggu minggu depan ke apa ke, kalo rajin pun haha.

oo ada 3D nye presentation... siot pandai dorang buat..
dorang taruk time kul berapa lepas tu kul berapa,lepas tu dorang tunjuk bandar pompeii tu ngan blakang tu gunung berapi tu..
jadi dorang tukartukartukar gitu...Aku suka... simple but very effective and horrifying.






oooo ada ni screen aku suka giler... PASAL aku mana nak pergi Selatan Itali untuk tengok peninggalan Pompeii ni so aku suka screen ni..sort of like I cannot afford go to Pompeii historical sites, luckily Pompeii come to me.
aku sorang2 conquer ni visual device...semua pun aku picit haha.. Best dok.





Nanti sambung la...
100 over photos of the above sections that I snapped is all uploaded at www.deafeningforever.blogspot.com

6 comments:

Takilala said...

Kalau ada lighting, ambik gambo pakai flash..mmg bikin spoil gambo la, tak cantik. Aku suka tgk gambo2 ko ambik ni. Cantik dan menarik. Gi tmpt mcm ni mmg layan la ambik gambo. Huhuhu. Nice.

berteromber said...

Tq...tak dapat pegi...tengok gambo2 ko ni pun dah cukup best dan berinfomatif..

gayour said...

tengok baru percaya!
moga dapat pengajaran dari peristiwa ni. betambah iman dan yakin dengan kehebatan kuasa sang pencita.

Portdy said...

bro, best lee

macamna dia boleh preserve benda ni semua pas tu transfer pameran sana sini?


ok le nak wiki cerita Pompeii jap pas tu layan Pink Floyd dvd - live@Pompeii

WanBeruas said...

..gambau ngan informasi amat menarik..trimas bro..:0)

dilaOHdila said...

terbaek lah dep. Kamera ming mmg canggih. kawalan cahaya cukup baek. Semua makhluk jadi macam real. tahniah dep. wpun jauh singapore tu aku tgok kat sini jerlah erk. 12 ketul tu kali duit malaysia berapa rupiah dep?