Sunday, December 16, 2007

buku - Ahmed Deedat " the choice "

Aku realise, aku ada berapa buku yang aku simpan pasal ada magnet kat buku2 tu yang tak kasi aku buang. Nanti pelan2 aku cerita eh..
Bongkar2 gerobok, aku jumpa buku ni. Aku takkan buang buku ni, sesuatu yang berharga untuk aku. Dah berapa zaman aku beli buku ni. Buku tajuk The Choice.



Aku bukan pandai pasal benda2 agama ni, tapi aku rasa dalam berapa puluh tahun ni, Ahmed Deedat ( Arwah dah ) ni banyak menyumbang pasal agama terutama perbandingan agama2. Cuma, aku macam jarang gitu nampak tulisan2 dia diterjemahkan kepada Bahasa Melayu. In fact, memang susah nak dapatkan buku2 tulisan dia baik kat Malaysia or Singapura, ni apa aku perasan ler bila aku gi kedai buku orang melayu.

Ahmed Deedat ni, ada orang eja sebagai Ahmad, aku mula dengar nama ni time mid 80s dulu, tu jam kat sekolah, then tu jam, kawan2 aku asyik sibuk pasal ada videotape2 yang disebarkan tentang rakaman debate ( bahas?? ) agama antara2 bijak2 pandai orang2 Islam dan orang2 dari agama lain. So macam interesting ler. Tapi apa kan daya, dengar2 dari mulut kawan2 je la, kalo dorang bedek aku, maka aku pun kena temberang la ( contoh mati hidup balik aku percaya lagu Belenggus Iramas tu lagu Jesus Christ kena crucified time dedulu ). Tapi then bila dapat baca buku ni, dan lepas tu bila aku expose kat internet, baru aku realise contribution of this man. Bila dia sakit2, kena angin ahmar tu masuk jugak kan kat suratkhabar berita harian, report pasal kesihatan dia. Then last few years announce dia meninggal dunia dah.
Tapi tulisan2 dia, rakaman2 video dan audio dia, still lives on.

So korang semua, put in some effort ler carik more info pasal Ahmed Deedat ni. Menarik ler tulisan2 dan sumbangan2 dia.

2 comments:

sya sugar sugar said...

Kena buat Sub-Blog yg review pasal buku ni... Link taruk kat main blog.


Senang nak baca...

deaf_angel said...

Triple S, aku tak reti sangat la...nanti aku belajar ek