Wednesday, December 26, 2007

makan~ nasik ayam penyet , nasik ayam hainanese, nasik ayam biasa

Aku rasa kan, tahun 2007 ni, jenis makanan yang paling aku banyak beli ialah nasik ayam. Tak kesah la nasik ayam apa pun, nasi ayam biasa yang orang melayu jual ke, nasi ayam penyet or aku slalu sebut penyek, or nasik ayam hainanese orang cina jual nye tapi halal gitu kan. Pasal nasik ayam ni simple, nak order makan senang, nak order tapau pun senang. Semua kat satu bungkus, nak makan kat mana2 pun, tepi jalan ke, makan berdiri ke, sambil buat kerja ke makan ke, pun tak jadi hal.
So ni ialah aku nye tribute dan ulasan to nasi ayam, ye la 2007 pun nak abis. Kira round up ler.

My Nasik Ayam Awards for 2007.


1) Nasi Ayam Penyet/Penyek paling best ~
Pusat Penjaja Beach Road Hawker Center. Yang gerai kat tengah nye, bukan yang tepi tu, kira gerai yang nasi ayam penyek dia ada keropok warna warni tu.
Firstly, for the same price $3.50 ngan gerai2 lain kat situ, tapi boleh nampak a bit more effort pun in la, ada keropok, ada tahu, ada tempeh, dan ayam dia besar. Kalo dari segi serving, gerai ni ada lambat sikit, maybe lambat seminit dua minit dari gerai nasik ayam penyet lain, tapi its worth the wait.

So korang yang belum makan kat gerai yang tengah tu ( dia depan gerai soto ayam Roshanaini or something tu ), korang gi try la. $3.50 je. Lagi sekali aku emphasis, gerai yang dapat keropok tu. Sila lihat gambar photo di atas.



2) Nasik Ayam Hainanese ( style cina ) paling best -



Hainanese Chicken Rice Chee Meng. Ni masih yang kat Bukit Bintang tu. Ni yang dulu kedai dia cam kedai kayu tu kat BB Plaza, lepas tu ceritanye dorang kena pindah pasal ada orang lain takeover pun bukak kedai nasik ayam jugak ( siap renovate cantik2 ), tapi still, dorang pindah along Bukit Bintang dan masih best giler.
Harga around the same la sikit lebih kurang maybe add few RM more. Tapi ok la pasal environment dia pun not bad.

So korang yang tak pernah gi makan, pegi k, ingat, Chee Meng, dia about depan Federal Hotel gitu, sana banyak kedai k, tapi try kedai ni. Dia punye Tahu Sambal best, aku tak bedek.

3) Nasi Ayam biasa ( yang orang melayu jual ) paling best -
K yang ni aku pun ambik gerai kat Beach Road tu yang kalau korang tau deret Deen kan? yang deret Soto Ayam Satay gerai Roshainaini or whatever tu kan? k, dia hujung the other end, kalo Deen on the left, dia hujung kanan.
Pasal... For $2.50, ok la sedap dan kenyang, kalo sapa nak tapau gi kerja lapar ke hapa kan, then nak budget nak senang, korang gi gerai ni.
Ni gerai pun ada jual macam2 those mee hong kong or whatever la. So give it a try ler.
Sorry no photo lak.

4) Nasik Ayam Penyet/Hainanese/Melayu yang paling kurang tak best tapi apa bleh buat kena bedal jugak kalo no choice award goes to-
Ada la satu gerai ni kan, kat around North part of Singapore. Nasi Ayam Penyet dia $4. ok la, harga up jugak aku tak kesah, tapi ayam dia, serving dia i mean like value for money dia, kureng gitu, well... ayam aku pernah dapat kecut betul...sikit je... Tapi well.., kalo dah lapa, dan nak cepat, well....

7 comments:

terlampauhensem said...

nasi ayam yang paling sedap.............jeng jeng jeng ialah..................NASI AYAM FREE!!!

deaf_angel said...

tu sua terang beb hehehe

cLinaku said...

nasi ayam mmg best tapi takbleh mencekik sgt... muak.

sya sugar sugar said...

Penyet ket Penyek?
Nasik Ayam Benyek?

Hmmm.. kalau ader rezeki, Def4Ever kena rasa nasik ayam Nurul Iman kat Kuala Terengganu nun jauh sana.
Last makan taun 1992...
Sedap sampai terasa ke taun 2007 nak masuk 2008.

haniwell said...

me lom dpt2 lg mkn ni nasik aym penyek dep. uwAAaa, soo kesian seh

tgk plak pix kor tempek sdg lapo lom mkn. tersiksa batin tgk ni gambo sumer...haizzz he he

deaf_angel said...

triple S, hoi aku pernah makan kat satu kedai ni tau kat Kuala Trengganu, dia kedai kecik gitu. Aku gi 2006 gitu...


haniwell, susah sangat ko masak sendiri la, ayam tu kan, lepas ko goreng, ko ambik batu giling ke penumbuk ke tukul besi ke, ko ketuk2 kasi penyek

haniwell said...

bulih2 buat gtu dep. pas goreng amek batu giling kasik hempas 1 kali kat aym, jgn kata dpt aym penyek, aym bersepai sepaii lgik dpt. hmm :p

alamat lantai jek lar mkn tu aym sepai. harharhar!!!