Saturday, December 1, 2007

masjid temenggong dan kawasan perkuburannye

Aku nak buat post ni aku teringat tu hari kat Johor, his majesty Sultan Johor titah adakan sembayang hajat mintak supaya kes mahkamah dunia- Singapore versus Malaysia pasal Pedra Braca/Pulau Batu Putih berpihak ke Malaysia. kat mesjid ni ada tak? ada kot.

Anyway, moving on with the post, Pertama sekali, baca gambar ni please, tak nampak? click to make bigger

..k dah baca? kalo sapa yang baca ni pencurik yang pernah curik bag aku kat Darussalam Clementi time smayang jemaat, lepas dah curik walkman dan seluar Levis aku yang aku belum sempat pakai, ko sampai hati buang beg aku dalam toilet mesjid. for you - K*&^%$#@%$#@)#*^@#)*(%^#@!! Ok, wa dah get this out of the way, biasa lah, blog kenangan lama hehe.

Kita teruskan segmen once in a blue moon menengok mesjid2 yang pada aku ada keistimewaanye sendiri.
Hari ni kita gi Masjid Temenggong Daeng Ibrahim kat Singapore.
( as usual click each photo to enlarge it )

ada satu lane nearby with this name

Alamat dia Telok Blangah. Ada jugak orang refer ni sebagai mesjid yang dekat ngan PSA Tanjong Pagar, mesjid nak gi sentosa, tapi kalo sekarang landmark paling senang,- mesjid yang depan Vivocity. Sapa sini belum pernah pegi Vivocity? pegi ek kalo ada chance. Tapi kalo nak makan, baik korang gi hawker center seberang jalan depan Harbour Front.


Check out the lower jawi sentence


What is unique about this mosque to me?
Pasal ni mesjid under control Majlis Agama Islam Negeri Johor. Tanah dia termasuk kawasan kubur kepunyaan Sultan Johor. (correct me if I'm wrong here)


Maknanya, walaupun kat negara Singapura, tapi bila kat mesjid ni, terutama kalo semayang jemaat misalnye, jemaah semua ikut khutbah skrip dari Johor. Bila baca doa, doa dia ada sebut nama his majesty Sultan Johor, her majesty Permaisuri , Tengku Mahkota, isteri tengku mahkota, anak2 sultan, sedara mara Sultan dan kaum kerabat Sultan. So cam kita semayang kat Johor la gitu. Also sebelah mesjid ni ialah tanah perkuburan dimana termasuk Temenggong Daeng Ibrahim sendiri disemadikan, maaf eh kalo salah, tapi temenggong ni kira sebagai Sultan Johor ke 20, lebih seratus tahun dahulu.

So meh wa bawak lu orang semua explore mesjid dan makam untuk sapa belum pernah gi lagi..



nengok dari luar



entren



VIP lot gitu, belakang tu makam ( more of that later )



Ablution area, ewah!

~ Wa snap ni semua discreetly pakai henpon time semayang jemaat..~



and the sign says.....,




ngah tunggu bang


ni baru lepas bang zohor kot, satu eh ni mesjid eh, pasal mostly tempat ambik air semayang dia semua kat belah kanan tau, so eh, kadang2 ramai of the congregation ( ewah ) datang lambat pasal rushing dari keja all that kan, then kan nanti nak start semayang eh, dia tak balance gitu, the area kat left tak full cam area kat right.( Ni observation aku la, tu pun kalo korang paham apa aku ngah bebual :-) )



dabis ~ shotpom untuk sudah habis



koridor



aman gitu ek, atas tu main chandelier



bebaik,jangan tersandong kaki orang



mimbar dia ngan meja ustaz kasi lesson gitu tak lupa my granfather clock



side area tempat ambik ablution, bathrooms, ladies etc etc



keluar je seberang jalan dah Vivocity, so korang actually kalo nak shopping kat sini ke, nak gi pulau Sentosa ke, apa2 ke senang ler.


Moving on, to the old graves beside the temenggong daeng ibrahim mosque.




the signboard reads - Makam Di Raja Teluk Belanga
Aku dari kecik, memang exposed jugak area Teluk Belanga ni, kat HDB lama nye, ada flat L. Korang tau tak flet L tu flet apa? ni orang2 dulu panggil untuk rumah flet HDB yang takde bilik tu, kira one room flet ler. Very old school gitu design dia. Sewanya kalo jenis gini. Also dulu2 memang ni dah dekat ngan Mount Faber kan, so memang macam2 ceta la kalo zaman dulu ni tempat hotspot keras wooo dont play play...zaman skarang pun kot.

Ada satu story aku tak bleh lupa pasal ada minah/awek ni, tu jam anak dara la kira, dia tunggu bas kat one of the bus stop kat area ni, sekali tu kan, kat bus stop tu kan cuma dia ngan sorang lelaki yang paling hensom dalam dunia, tak pernah si minah ( tukang cerita ni ) jumpa seseorang lelaki yang begitu tampan dan kacak dalam hidup dia. So ni kot zaman dulu, kira dorang kenen2 main mata je, kot zaman skarang dah excen henpon nombor ke ekeke. So tak salah aku, everytime minah ni kat bus stop ni, ada this handsome barger la. Then kan korang, satu hari minah ni kat bus stop, ada satu perempuan yang sangat cantik, sapa dia " meh ikut akak kejap, akak ni sebenarnya kakak kepada jejaka yang adik nampak kat sini ".
So Minah ni pun kan, dia pun dalam hati lompat2 happy la siak, ye la, baik2 ngan si kakak, kot ada chance nak kawin ngan that hansome barger, kot dia jugak bleh nampak memang the guy kot datang dari keluarga baik2 gitu.
So then kan, bila dia ikut je kakak tu, terus dia masuk alam lain, dunia lain, yang tak macam Singapore tahun late 70s/early 80s gitu. So then, dia kena bawak gi Istana gitu, then she was asked, sudi ke dia disunting menjadi bunga di taman si teruna gitu kan ( kot cam ceta bangsawan gitu speaking ), then baru she was informed that jejaka tu dari keluarga diraja Bunian. La..orang bunian, so how? nak lagi ke?
So minah tu pun tak accept the offer. So she came back to real world, and tinggalkan la hero dia. Then about a week later ke hapa, minah ni ada ternampak cam the guy ke the sis gitu kat kawasan tu cam nengok dia dalam keadaan sedih2 gitu, then thats it, dah takde lagi dah. Farewell. Sedih jugak ah ceta ni, sedih cam lagu UG14 Bunga Larangan, tapi apa aku tahu, ni ceta ada terjadi kot to a malay lady in that area...pasal memang tu area, nak sambung mount faber sana semua kan, keras, jangan memain.
Anyway, back to topic wakakakakaa. Sorry ah, wa cant help it bila wa dapat keybod, ketak ketuk ketik wa bebel.
Disclaimer, ni ceta atas ni takde kena mengena ngan mesjid atau kubur2 kat sini k, cuma kawasan telok blangah tu besar extension dia, so aku pakaliao semua sekali la hehe.



Ada orang jaga, very neat.



The structure tu makam diraja



pintunye



jendelanye



kubur2 ni semua kan



sebelah mesjid je
jarang lagi kat singapore ada kubur2 kat kawasan mesjid, unless mesjid2 lama ler, nanti lain kali aku buat masjid fatimah beach road nye ek, ni pun banyak kenangan untuk aku dan ada istimewanye jugak, tu pun kalo wa panjang umur, ada rezeki dan ada access internet hehe.



aku tak tahu apa nak komen gambo ni, cuma aku ngah fikir, lain kali kita pun ada sorang satu set batu nesan sendiri. Aku rasa kita tak yah bayar untuk kita nye own nesan, orang lain settlekan. Korang bayangkan kalo kita hidup ni kan, kita dah kena standby batu nesan kita sendiri, tiap2 bulan gitu kesat2 buang habuk, taruk bawah katil ke, dalam store ke. Tapi bila gi kubur, orang lain bawak kan. Trauma siak kalo imagine, wa belum ready apa2 lagik



Al-fatehah untuk semua family and frens yang dah kat sana, dan yang masih kat sini. Smoga semua family members, love ones dan friends kita mati dalam keadaan beragama Islam dan iman. Amin.

p.s- ni ngah dengar album Helloween baru "Gambling With The Devil", I like!!!








You make me smile when I think of you
Although you're many miles away, far away
But my heart's lonely, I love you still
This clown can't laugh today \m/
- LOUDNESS' Ares Lament

2 comments:

wadi said...

assallamualaikum...teruskan mewarnai minda dan mewangikan persekitarannya .
Alhamdulillah.

wadi said...

assallamualaikum...teruskan mewarnai minda dan mewangikan persekitarannya .
Alhamdulillah.