Monday, December 17, 2007

review: Megadeth *Warchest* boxset







Ulasan saya~ review and photo spread of my Megadeth's Warchest boxset.
(click to enlarge photos)


Megadeth's Warchest ni released Oktober lepas, tapi aku takde niat nak beli pasal konpem mahal. Dah la bungkusan cantik, dalam lak ada 4 cd dan 1 dvd, tapi aku memang teringin nak especially cd 4 dan dvd dia ( dua2 live audio/video zaman Rust In Piece/ Countdown To Extinction - aku suka era time ni ngan classic lineup waktu tu. So tu hari aku gi Gramaphone yang depan entren City Hall MRT, aku jumpa boxset ni $65, erk?! salah taruk harga ke? so aku pun sambar ler hehe.



Ni aku cerita sikit, disc by disc, sapa tahu ada korang peminat atau pendengar Megadeth pun nak tahu lebih pasal boxset ni..
Packaging boxset dia memang lavish dan paling important nampak bleh tahan lama due to the external plastic box tu.
Aku suka cover yang bahagian peluru tu dia berlengkuk lengkuk memang ada sikit nampak cam tali pinggang isi peluru gitu.
Content dia:
CD1,CD2,CD3 - kumpulan lagu2 dipilih Dave Mustaine untuk boxset ni termasuk unreleased tracks, demos, live versions, dua interview singkat, soundtracks etc.
CD4 - live recording Wembley, London 16/10/90, ni aku memang nak official live release dia pasal ni yang tour Clash Of The Titans Megadeth join Slayer dan band2 thrash lain yang famous2, jadi dorang memang kena top-form dan rekoding live ni pada aku Megadeth memang awesome dan suara Dave Mustaine power giler.
DVD - Aku memang nak official live release on dvd the classic line up Mustaine/Friedman/Ellefson/Menza, so ni dari 1992 Hammersmith nye gig.
Buku - 36 mukasurat full color high quality book with a Megadeth essay, photos and discography.




Full details dia dan apa aku suka sangat..
Disc One
1. Killing Is My Business…And Business Is Good!
2. The Skull Beneath The Skin
3. Peace Sells
4. Wake Up Dead
5. Devils Island
6. Set The World Afire
7. Into The Lungs Of Hell
8. Anarchy/Problems [session take] * - Anarchy tapi kat tengah masuk Problems sikit
9. Hook In Mouth
10. Liar
11. In My Darkest Hour
12. No More Mr. Nice Guy - lagu ni cover version Alice Cooper
13. “dark themes…” * - yang ni Dave cerita2
14. Holy Wars…The Punishment Due [Casey McMackin demo] * - liriks lain
15. Tornado Of Souls [demo] *
16. Five Magics [demo] *
17. Hangar 18


Zaman mula2 1985 gitu sampai zaman Rust In Peace 1990. Aku bukan peminat setia Megadeth, tapi aku enjoy their songs, cuma aku pikir kalo ada lagu Nancy Sinatra nye These Boots Are Made For Walking ke, Mechanix ke, lagi best ek..
Holy War demo tu liriknye berlainan, cam kekok lak dengar pasal ni 1st time aku dengar demo dia, dan bila liriks kita biasa singalong dah bertukar, weird gitu.
Dave Mustaine is nice by replacing the Rust In Piece album songs, ( I always type Piece instead of Peace as I am so used to Maiden's Piece Of Mind ) with the demos and its the same with some of the Countdown To Extinction songs being replaced with live versions. I am speaking from the point of view of a constant listener who really love those two albums and everything else from that classic line-up, not a huge fan who should already have most if not all versions in their collection.



Disc Two
1. “keeping score…” * - Dave Mustaine borak2 lagi
2. Symphony Of Destruction
3. Go To Hell
4. Foreclosure Of A Dream
5. Architecture Of Aggression [demo] ^
6. Skin O’ My Teeth [live at Alpine Valley, East Troy, WI 5/23/92]
7. High Speed Dirt [live at Alpine Valley, East Troy, WI 5/23/92]
8. Ashes In Your Mouth [live at the Cow Palace, S.F., CA 12/4/92]
9. Sweating Bullets [live at the Cow Palace, S.F., CA 12/4/92]
10. Breakpoint [session take] * - ni soundtrack ntah wayang apa ntah, walt disney nye wayang ke Mario Bros, ntah kot.
11. Angry Again - feberet, soundtrack Last Action Hero
12. Train Of Consequences
13. Reckoning Day
14. New World Order
15. The Killing Road
16. Strange Ways - cover version lagu KISS
17. Paranoid - cover version lagu Black Sabbath
18. Diadems
19. A Tout Le Monde


ni lak zaman MTV dorang ler pada aku hehe, zaman Megadeth banyak lagu2 "pop". Tapi aku suka.. 1992 gitu ke 1994 gitu.
Diadems - pertama kali aku dengar lagu ni kat cd Hidden Treasures, suka siak lagu ni aku. Lain dari yang lain.
Paranoid Megadeth korang smua mesti tahu ler si Nick Menza tu terlajak drums dia, bukan sengaja buat2 , tapi memang dia sambung main, ntah cammana ntah bleh terlajak. Betul kot yang Dave Mustaine pekik " NICK!! NICK!!! " suruh dia stop hehe.
Yang lain2 semua korang mesti tahu dah kat kaset2, cd2 Megadeth korang, tapi live versions tu semua gerek ler. Tapi demo Architecture of Agression memang sedap. Aku dari 1992 zaman kaset dengar album Countdown To Extinction ni, aku suka lak lagu ni satu ni.



Disc Three
1. Trust
2. Almost Honest
3. Use The Man
4. She-Wolf
5. A Secret Place [live at Woodstock, NY 7/25/99]
6. One Thing ^
7. Duke Nukem - soundtrack wayang
8. Insomnia
9. Crush ‘Em
10. Kill The King
11. Dread And The Fugitive Mind
12. Never Say Die
13. Moto Psycho
14. 1000 Times Goodbye
15. Coming Home ^
16. Kick The Chair
17. Of Mice And Men


Disc 3 ni aku rasa janggal sikit, bermula lagu2 zaman album Cryptic Writting tahun 1997, aku masih ingat, bila keluar je cd dia, aku beli ngan penuh konfiden pasal aku tahu mesti best. Dan memang best giler. Aku pernah baca satu ulasan sebut ni album sebagai " POP THRASH ", dan aku setuju. Disintegrator, FFF, She Wolf, vortex, disintegrators, smua lagu laju tapi melodic giler. Dan aku suka packaging Cryptic Writing ni. Lawa. Ni album memang classic pada aku. Secret Place, ooo how can I forget this song.
Anyway back to Disc 3 ni, lepas je Crytic Writting, aku terus skip Megadeth, Risk aku langsung tak dengar, dan lepas Nick Menza ngan Marty Friedman keluar aku malas nak dengar studio albums dorang lepas tu, kecuali live versions bootlegs dorang aku suka kumpul, lagi2 tu jam zaman Al Pitrelli ( dekni rupanya pernah main Savatage kejap eh ) dorang banyak main Accoustic. Korang try pegi carik bootleg tv broadcast Megadeth kat Canada, main accoustic kat studio, best siot. Ni Disc 3 ends with the comeback album System is down, oppss system has failed hahaha.



Disc 4 and the DVD, by itself je dah worth the value of this boxset.
Disc Four
all tracks recorded live at Wembley Arena, London, England 16/10/90
1. intro/Rattlehead
2. Wake Up Dead *
3. Hangar 18 *
4. Hook In Mouth *
5. The Skull Beneath The Skin *
6. The Conjuring *
7. In My Darkest Hour *
8. Lucretia *
9. Devils Island *
10. Take No Prisoners *
11. Peace Sells *
12. Black Friday *
13. Holy Wars…The Punishment Due *
14. It’s Electric *
15. Anarchy In The U.K. *


A very good live official recording pada aku, drums dia punye kuat sound, dan Dave Mustaine punye suara 1st class, clear giler. Zaman Megadeth ngah top form baru realease album Rust In Peace. Lagu Its Electric tu lagu Diamond Head ( Am I Evil )dan recording live ni guest vocals lagu ni ialah the Diamond Head nye singer. Best la ni recording!! Aku rasa, cd 4 ni ialah paling precious untuk peminat2 Megadeth pasal akhirnya ada full official documentation untuk live line up zaman tu playing at their best.


My only favourite Megadeth line up hehe..Dave Mustaine/Nick Menza/David Ellefson/Marty Friedman ( 1990-1998 )

Disc Five [DVD]
all tracks recorded live at Hammersmith Odeon, London, England 9/30/92
1. intro/Holy Wars…The Punishment Due *
2. Wake Up Dead *
3. Hangar 18 *
4. Lucretia *
5. Sweating Bullets *
6. In My Darkest Hour *
7. Tornado Of Souls *
8. Ashes In Your Mouth *
9. Peace Sells *
10. Anarchy In The U.K. *


Kan best kalo dorang release seluruh rakaman video konsert ni, tapi takpelah, dapat 10 lagu pun best ler. Ada la macam2 angle jugak, nampak macam dari mana2 tv broadcast lama gitu tapi dah dipolish jugak kot untuk dvd so memang clear. Waktu Encore, Megadeth empat2 orang bukak baju hehehee.. kelakar lak aku nengok. 15 tahun dulu bleh la bukak2 tshirt berlengeng, skarang mesti dah tak nye la eh? hehe Tapi memang best ler ni official dvd, dan aku emphasise official pasal ni live video memang ada versi dvd bootleg hohoho. Lagu In My Darkest Hour ( tribute to Cliff Burton ) memang gerekkkk starting dia. Megadeth - " the world's state of the art speed metal band " hehe.

Serious bebual, terkopak siak beli boxset ni, tapi errmmm , puas hati pasal dapat harga murah. Dan memang best giler walau aku wish ada lebih demos dan live versions dari studio versions.


You've Been Great, We've been Megadeth.

Sekian to all. akhir sekali..






You're my everything
The sun that shines above you
Makes the bluebirds sing
The stars that twinkle way up in the sky
Tell me I'm in love
When I kiss your lips
I feel the rolling thunder to my finger tips
And all the while my head is in a spin
Deep within, I'm in love
\m/
- Santa Esmerald bukan Santa Claus ho ho ho

5 comments:

sweetcandy said...

Halo Bro.. nice preview of the megadeth boxset. I love the way how u describe it. Good writing Bro..bravo!!

deaf_angel said...

korang dah ada belum ni boxset? hehehe.
Bagus weiii...
just nice to hari nengok Megadeth, lepas tu ada boxset lak hohoho..

sweetcandy said...

y not u try sms jaslie..mayb dia lebih master pasal benda ni..cos aku tak keep track his collections.. aku sekadar dgr aje..woohoo..
tengok ko punya writing pasal ni.. powerrlah!!..heheehe..best bro!!
Cheers-SC

bentara said...

aku tengah cari2 kot ada yang murah kat eBay tu. Tapi price yang hang dapat $65 tu memang murah. Kat ostolia ni standard harga AUS$75.

Takde peminat Pitrelli ke? Rude Awakening DVD tu dia main memang awesome lah! Gitar explorer main londeh, solo sebijik2... aku minat habis line up ni. Dread and the Fugitive Mind! Kalau dia stay, probably something might be happening kot?

Ash said...

Murah siot lu dapat harga box set nih! Gua amat dengki, jeles dan khianat kat lu. Hehe. Skrg nak cari pun payah. Kalau ada tak mampu pula. Hmm...