Saturday, February 9, 2008

Maiden Perth (part iii) - Swan River

foto2 yours truly 1st time gi negri omputeh hehehe. Cam jakun la jugak kan. Swan River cakap melayu Sungei Angsa kan? tapi aku nengok2 tak nampak angsa pun. So..enjoy, photos and storymory of the Perth - Freemantle Swan River Cruise.. ( click all photos to enlarge tapi gambo dah la amateur, quality makin grainy pasal aku irfanviewkan pics ni kecikkan pixel dia ). Aku naik ni, bukan Captain Hook, bukan Captain Jack Sparrow, tapi Captain Cook. Celoteh je all the way si captain tu kot, dia cerita2 la kiri kanan tu apa ada. Cam agen rumah lak, asyik bilang rumah tu ni berapa harga, semua main juta juta nye la. Nak bertolak dari jeti ntah apa ntah nama, ni dari dalam cruise nye kapal tu nengok bangunan2 opis Perth.. Cuak jugak aku tak nampak life jaket. Teringat..kat Titanic. Masa Perth - Freemantle, yours truly kat blakang. So ni nak tinggalkan Perth. So kan, kat sungei tu ada those speed boat buat those daredevil stunt gitu. Ala..cam kereta gitu wayang Fast n Furious gitu bawak laju giler then tekan brek main koner2 gitu.. Apa word tu? ntah lupa..wakakaka aku dah tua ni asyik lupa je la kerja aku. Seram siot.. Aku bukan takut dorang meletup ke hapa ke, aku takut dorang nye speedboat tu langgar aku nye kapal hehehe. Dekat beb wa cakap lu orang. Mau dia sondol kapal aku naik. gulp. Then terus calm gitu... tapi si captain tu kat speaker asyik membebel pasal kiri nampak apa kanan nampak apa. Tapi interesting info la jugak. Cuma dia suka kasi harga rumah, aku agak dia nak jadi agen rumah, cam yang ni dia cakap " ok this one ah , each house the price is 5 million Aust dollar " something like that la dia cakap slang tapi bukan Singlish k. Tapi serious bebual, lawa sey. Korang bayangkan korang cam tinggal rumah gini, then korang bangun pagi eh, start enjen bot then korang jalan2 gitu..I mean korang cruise on the river gitu.. Aku cek jugak kot ada Jaws ke, Crocodile ke dalam air, ok je, tapi aku nengok cam ada jellyfish la. Bahaya wooo kena sengat terus masuk Perth Hospital kang. Berapa inggit eh satu bot gini eh? I mean Australian dollar la. Eh, nanti aku lain kali ada time aku cerita, duit Australia kelakar siak. Duit 50sen dia, cam senjata Ninja. Kalo baling, tercacak kot wakaka. Aku pun heran, kalo kat jalan raya eh, ada lampu traffik, ada polis saman2, kalo naik kapal terbang, ada controller kat tower tu dan ada flight path gitu kan? tapi kat sungei cam main hentam sebarang je.. Atau dorang ngah ikut peraturan aku je tak paham. lawa ek. Ni kan, Freemantle, Swan River tu dah abis, tu luar sana semua Indian Ocean. Melayu panggil Lautan Hindi kan? Pengalaman la buat aku. Sebelum ni lautan paling besar gitu aku pernah nengok selain East Coast Beach, ialah Laut Cina Selatan pasal aku pernah gi Terengganu. So walau tengok dari jauh dari Freemantle nye feri landing gitu, tapi its like reminder kekuasaan Tuhan gitu. k, ni dah sampai Freemantle. Ada satu kapal layar classic gitu.. Freemantle nanti lain kali ada time dan ada access pc & internet, aku tampal2 gambo dia eh. Nak gi Freemantle ni ada macam2 style la dari Perth. Train pun ada, bus pun ada, cruise ni cam more to jalan2 nengok2 negri orang gitu. Masa Freemantle - Perth, kat belah depan lak. Jack ngan Rose versi veteran. Serious bebual eh, kita kat sini hidup bangun pagi ingat $, nak tido ingat $. Hidup untuk kerja, bukan kerja untuk hidup. I mean untuk orang2 biasa la, bukan those born with silver spoon. So kalo ada orang cakap pasal migrate ke hapa ke, memang tak heran lagi buat aku. Angin kuat woo korang, korang naik kapal layar tu dah senget2 gitu.. Aku suka gambo ni, one of my feberet photo. Jembatan yang sambungkan North & South Perth kot?, again korang nengok betul2 nampak train tak. Sini public transport dia alrite. Nanti lain kali ada rezeki aku ceta. K dah nak berlabuh. Nanti senang sambung...

2 comments:

ladychikiller said...

thanks for sharing those pixxx

deaf_angel said...

more to come hahaha.
Aku ni suka ambik gambo, walaupun ntah hapa2 ntah point and shoot je.