Monday, February 25, 2008

review gig~ HELLOWEEN 25/02/08

My review and "pretend to be Ross Halfin (snigger)" n73 photos of one of the happiest concert of the year ekeke.

Helloween Hellish Tour 2008
Fort Canning Park Singapore
24 Feb 2008 , 2000hrs


Sascha Gerstner, Andi Deris, Markus Grobkopf, Michael Weikath, Dani Loble


"Its a little bit hot, for Germans, and nevertheless, you forgave, forgive us sweating here like pigs on stage ok!" - Andi Deris.

Setlist
Intro
1. Halloween
2. Sole Survivor
3. March Of Time
4. As Long as I Fall
5. A Tale That Wasn'r right
6. Drum Solo
7. King For A 1000 years.
8. Eagle Fly Free
9. The Bells of Seven Hells
10. If I could Fly
11. Dr. Stein
12. Medley :
a. I can,
b. Where the Rain Grows,
c. Perfect Gentlemen (band introduction),
d. Power,
e. Keeper of the Seven Keys
-----------------
13. Future World
14. I want Out.



Negative point kita kasi settle dulu - Apsal security check semacam punye leceh?
Aku tak cakap tight, tapi aku cakap LECEH!!, menyusahkan orang Q punye panjang. ( masa Dream Theater tu hari ada problem videotaping ke hapa? hehe ). Ten by ten gitu dilepaskan masuk. Tapi aku tak Q ler, masuk bila Q dah abis. Other than that semua ok, dan happy happy helloween :-)


Helloween pakai AC/DC "For Those About To Rock" nye lagu sebagai introduction.
First song Halloween, lepas tu Sole Survivor.
Crowd ramai melayu, gerek.



Third song, March Of Time...( Loud audience singalong hehehe )
aku suka ni part break before chorus si gitarist Sascha Gerstner ada nasik tambah "feuii!! feuii!! "

Then Andi Deris bebual pasal crowd tahu liriks, then introduce new album, 1st single - As Long As I Fall.



Next - A TALE THAT WASNT RIGHT - One of the all time most tragic sentimental ballads ekeke.
Lagu ni terus dah jadi macam choir siak. Singalong siak budak2 melayu semua. Happening abis ni lagu.
By this time, aku rasa semua yang masih rindu suara Michael Kiske, dah lupa dah. Andi Deris put in 101% effort siol. Ada band, vokalis asyik hilang2 je, tapi dekni maintain professional the whole show.

During A Tale That Wasnt Right. The stage lights in red.

Then Drum Solo si Dani Loble - sapa dah tak tengok last dvd Helloween yang live 3 continents tu, dekni aku suka bunyi drums dia la. Pada aku sedap.


Next is the long 10 minutes song A King For A Thousand Years. ok la, tapi aku lagi prefer lagu2 pendek dari Keepers Part III. Lagu ni cam ...seret ah gitu, dan aku tak minat lagu ni sangat.

Start of King For A 1000 Years, Michael Weikath is still behind the speakers


Then Andi Deris borak2 pasal cuaca panas kat Singapore , macam sauna la apa la.

Then terus introduce next song Eagles Fly Free and all hell break loose siak.
Happy siak semua orang.
Andi Deris tak yah nyanyi pun takpe, semua singalong. Antara lagu paling best pada aku.

The Bells Of Seven Hells, ada crowd participation. Not bad la eh lagu baru ni.

Then lagu If I Could Fly dari album Dark Ride. Lagu ni ramai orang suka eh. Dia punye melody piano dia best.
Aku suka part lepas gitar solos tu yang 'if i could.. if i could..' gerek siak.


Michael Weikath tu, berapa batang rokok dia hisap eh satu hari? real ler dektu.



Then Andi Deris tanya pasal ok ke tak , nak jatuh ke tak, kalo tak dia nak panggil doktor.
Terus Dr Stein. Yahoo!!! Lagi satu lagu yang all hell break loose.

Helloween then took a short break, lepas tu Perfect Gentleman nye intro then terus masuk I Can, then Where The Rain Grows ( macam siak, cuma about a minute of this song is played aje, boring siak aku, aku suka lagu ni weiiii )
then terus masuk balik Perfect Gentleman..ada singalong crowd participation. Apa pun, crowd sporting ler.
Andi - Yes I am!!!
Crowd - I am a perfect gentleman!!
then..
Andi - Yes you are!!
Crowd - Perfect!!!
Then band introduction. Musicians semua short solos taking turn.
Sascha introduce Andi Deris last part.
Terus masuk Power, hehehe. Gerek, patut ni lagu ni main full pasal sesuai eh main live. Singalong, siap ada melody line bleh "hoooo oooo oooo " kuat2.
Then masuk lagu Keeper Of Seven Keys, part last tu yang " satan screaming and earth swallowing.." tu... best best best.




Terus encore time.. By this time, Andi Deris wear the Gambling With The Devil suit gitu. Ada top hat, kayu apa ntah. Cam kelakar lak. Tak panas ke. Tapi cam aku cakap dia ngan satu band pro abis.

Encore -
2 lagu yang paling kecoh - Loud singalong and faces beaming with joy session.
FUTURE WORLD
I WANT OUT

Then the end.


hi 5 ekeke


Speakers main lagu " Light Up The Universe " Helloween duet with Candice Night ( Ritchie Blackmore's missus ). Aku suka siak lagu ni.



Aku enjoy betul ni show. Helloween put in a lot of effort. Walaupun cuma tinggal Michael Weikath dan Markus Grobkopf je tinggal dari zaman aku dan dan most dari korang grow up with in the late 80s, drummer original pun dah mati bunuh diri terjun kat bawah keretapi bergerak, Kai Hansen dah kat Gamma Ray, Roland Grapow ngan Uli Kusch dah ntah kat mana, Michael Kiske dah tak rock tapi nak release Helloween accoustic coming soon,
tapi I really like this latest line up ler. Aku suka si drummer ngan si Sascha tu. Album baru dorang memang best pun, korang gi carik.

5 comments:

zan said...

Giler dahsyat lu Deaf..huhu
Er..memandangkan ko ada banyak pengalaman pergi konsert, aku nak tanya sikit.
Konsert Toto nanti dia tak kasi bawak kamera. Kalau kita bawak gak kena rampas ke kamera? Ko amik gambar semua ni guna kamera ape? Phone ke digital kamera?

sweetcandy said...

Bro.. aku suka si Sascha.. dia cute eh..hehe:P
tapi best ah helloween.. tak rugi beli tiket dorang.. showmanship powerr gilerr!! Rock Never Die;) Cheers SC.(Lauretta Alabons)

deaf_angel said...

zan, ala dia cakap je, tapi kalo ko pandai sembunyikkan, dan dia tak pakai metal detector? mesti lepas nye hehe.
Aku concert ni semua aku cuma pakai henpon aku je tapi aku guna nokia n73 dia 3.2mp so ok sikit la compensate tangan aku yang menggigil tak stable ni.
Wei!! TOTO ambik gambo banyak2, jangan lupa drummer k. I love him. Dan jugak dia punye negro keyboardist tu jugak.

deaf_angel said...

sc ah ah, Sascha tu hensem, aku rasa pasal dia je kan, jualan cd helloween meningkat lagi tinggi hehe. Tapi dia entertaing ler, ko nengok dvd 3 continent tu, siap pakai Banzai nye headgear masa solo.

Anyway, mintak2 Helloween datang lagi dan lagi dan lagi.
Happy ah gig dorang, bleh nampak kat muka semua orang senyum je fans. Keliling aku budak2 melayu really enjoy themselves ketawa2 happy2

sweetcandy said...

Deaf.. aku pun harap2 jugak.. Helloween dtg lagi.. ha'ah.. semua org happy dpt tengok dorang punya performance. best best best!!!