Friday, March 14, 2008

Ides Of March

(besok tanggal limabelas haribulan tiga, dalam kalender orang Roman, ialah Ides Of March.)

1987. Aku 15. Sec 3 ( atau is it masa aku sec 4? nevermind ) Main je keja aku. Study is lowest priority haha.

Tapi subjek Literature, aku terus duk diam, berhenti khayal, conteng2 kat buku, dan pandang kat teacher aku ajar, absorb sebanyak yang IQ aku izinkan aku absorb. Ntah apsal aku so passionate ngan subjek ni. (Maybe aku nak improve kefahaman English aku, jadi aku lagi paham tulisan liriks omputeh wakaka \m/)


Sastera Omputeh is the most beautiful subjek untuk aku.
Kalau la aku dulu belajar sampai sekolah tinggi...ekeke Tapi thats life right?
Aku pernah cakap kat kawan aku satu budak cina nama Rob, aku cakap " I school drop out done already, I repeat student also done already, how ah to face life like that? " dia jawab " if you always pass and success, you will never meet me and we never become frens ". How true.
Everything in life happens for a reason.

Anyway, Faberet literature book aku untuk O'levels Lit ialah William Shakepeare's Julius Caesar. This is why:

ACT I
SCENE II


SOOTHSAYER.
Caesar!

CAESAR.
Ha! Who calls?

CASCA.
Bid every noise be still.--Peace yet again!

[Music ceases.]

CAESAR.
Who is it in the press that calls on me?
I hear a tongue, shriller than all the music,
Cry "Caesar"! Speak, Caesar is turn'd to hear.

SOOTHSAYER.
Beware the Ides of March.

CAESAR.
What man is that?

BRUTUS.
A soothsayer bids you beware the Ides of March.

CAESAR.
Set him before me; let me see his face.

CASSIUS.
Fellow, come from the throng; look upon Caesar.

CAESAR.
What say'st thou to me now? Speak once again.

SOOTHSAYER.
Beware the Ides of March.

CAESAR.
He is a dreamer; let us leave him. Pass.
------------------------------------------

ACT III.
SCENE I. Rome. Before the Capitol; the Senate sitting.


[A crowd of people in the street leading to the Capitol, among
them Artemidorus and the Soothsayer. Flourish. Enter Caesar,
Brutus, Cassius, Casca, Decius, Metellus, Trebonius, Cinna,
Antony, Lepidus, Popilius, Publius, and others.]

CAESAR.
The Ides of March are come.

SOOTHSAYER.
Ay, Caesar; but not gone.


Teacher aku tanya " so what is the Ides Of March? ".
Wa sua angkat tangan siot, so wa ngan penuh konfiden jawab.. Iron Maiden \m/

Teacher aku senyum je. Dia mesti tahu kot aku ngah refer pasal apa. ( Teacher pompuan, ntah sapa nama dia tapi dia sekolah tinggi sampai negri omputeh tak salah aku, siap acronym KISS ngan ACDC dia bleh siap discuss lagik )



So happy Ides Of March everyone. \m/

( Sapa dalam politik, ekeke, orang2 berkuasa..Be careful of those nearest to you....jangan jadi cam Caesar kena main belakang rabak2 ngan orang paling rapat ngan dia, " Et Tu Brute? " wakakaka.
TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA, SAMA MACAM DENGAN ROCK NEVER DIE!


Hail! Hail! Caesar!
Hail! Hail!
- AC/DC

4 comments:

MindHeartBodySoul said...

Salam...
Aduih, wa baru balik dari memberi komentar kat blog "1/2 waras"...

Tuh blog tetap yg wa slalu pegi bertandang... (selain blog Ku Di Halaman Rindu ini)...

Adeih... apa nih prosa2 klasik sastra omputeh nih...?
Terbeliak mata wa & terhegeh2 wa nak baca... maklumlah wa budak Science stream...
Terserlah sangat kegagapan wa nak mengeja & pronounce...

deaf_angel said...

tu ah ko miss ni semua, literature bagus tau.
Aku pun ada sains, tapi aku dulu tergolong budak takde harapan, so combined science je la. physic & chem . Lepas tu aku ada biology. Ah, ni by itself. Dan walaupun teacher aku nak ban aku dari ambik biology nye o'level pasal mungkin dia rasa konpem aku fail, tapi aku pass. Tu ah, teacher macam siot look down on student. Pentingkan keputusan % berapa ramai pass, dari kebahgian budak2.

MindHeartBodySoul said...

Alamak ...
Don't get me wrong Mr. Deaf...
Macam kocik ati ko pulak sound yor...

I pencinta sastera kalau nak tahu,
aku dulu nyaris2 nak menerjunkan diri dalam bidang penulisan sepenuh masa...

Aku masuk science streampun sebab terbawak2 ibarat lelang musim panas...

Dolu2 aku kira ibarat seniman jalanan lah... ala2 pakai suar kotak2, baju kurta, ala shawl gittu... pakai topi kain...

Aku terbeliak bijik mata & gagap sebab penguasaan Bahasa Omputeh aku tahap lembam... takder pendedahan berskala luas...

Hmmm... baby boy aku udah jaga.
Aku nak pegi bancuh susu anak dulu.
Chow Chin Chow...

Maaf kalau tersalah buat kamu menyinga...

deaf_angel said...

eh takde la. Wakaka. Siak ah ko cakap aku gitu.
ah pegi, pegi...jalankan kewajipan wakakaka