Wednesday, March 5, 2008

kena pungut sampah

Photos of CWO discreetly heheh
k, CWO tu untuk korang yang tak tau, ialah Corrective Work Order.



So sapa2 korang buang sampah kat tempat awam, putung rokok ke, tisu ke, botol air ke, baik tobat ler. Envairemen nye plainclothes ramai woo. So selain kena saman, korang mungkin kena buat CWO. Kalo 1st time tak kena, seken konpem kot.

So given time, given location, korang kena gi bandar ke, pusat penjaja ke, selalu tempat ramai orang, korang gi pungut sampah ler, dibawah supervision.
Pakai vest taruk " Corrective Work Order ", jadi semua tengok tahu korang kena punishment.
Korang muda ke, tua ke, kaya ke miskin ke, pangkat besar ke tak sekolah ke, kena tetap kena , semua adil fair and square ( I hope ).



Mintak2 aku tak mau kena la sampai bila2 hehehe. So apa2 pun, carik mr tong.
Anyway ni semua yang those kena kat Beach Road Hawker Center ngan community center sebelah dia nye.

2 comments:

aisya iasya said...

Salam...
Aku suka yang nih...
Aku harap biar Malaysia pun implement benda-benda yang cukup memberi tauladan & didikan begini.
Biar terasuh minda positif.

Aku pun kengkadang tak sivik...
buang tebiat.

Ngeh,ngeh,ngeh...

deaf_angel said...

Pegawai ni semua pakai baju biasa jadi kita tak tahu. Aku pernah dulu2 ngan kawan aku kat bedok intecen, dia lak lepas hisap rokok, saje je buang, terus satu orang datang panggil gi tepi tunjuk ID. wakakaka tekejut beruk siak. Tapi tu jam kawan aku tu buat muka seposen, lepas ngan warning je la.