Sunday, April 27, 2008

Majalah Gila Gila dah 30 tahun

A bit belated, tapi bulan April 2008, majalah Gila Gila dah 30 tahun. So wa beli ler edisi khas ulang tahun ke 30 ni pasal memang special and very the nostalgic.



Ooo before I forget, tu hari love ones aku beli majalah G3. Makin konpius lak aku ngan majalah humour melayu makin banyak. Gayour ada rupanya kat G3. Not bad tapi more to young adults gitu je aku nengok.



So GG edisi khas ni bagus nye ada a few artikels reflect pasal perkembangan GG for the past 30 years. Aku suka pasal aku masa tahun2 mid 80s to mid 90s, aku kumpul tiap2 majalah GG dan katalog kan, tapi cam aku cerita dulu, last2 semua aku buang..termasuk semua majalah Ujang, Lanun, Batu Api. Like I said before, aku regret buang semua, patut yang edisi2 special tu semua aku simpan. Cuma tinggal a few bumper Hari Raya je masih ada kat gerobok.



Lagi satu, selain dari artikel2 cerita pasal turun naik , kenang balik katunis2 lama yang ada dah meninggal dunia. Edisi ni jugak keluarkan balik katun2 lama zaman 80an etc etc.



dah grow up ngan certain group of cartoonist late 80s and early 90s nye katun, bila nengok majalah2 baru ngan katunis2 baru, tak sama la eh thrill dia.



Sweet memories lak aku flip2 ni majalah, belum baca abis...



tapi at the same cam, very the sad gitu...

zaman dulu, mid 80s onwards bila aku start kumpul tiap2 majalah GG, tv tak banyak cenel.. TV3 tu dah kira ultimate dah.. internet tak wujud, komputer pun mana ada. So Gila2 tu plays a part in some people lifes, termasuk aku.. majalah wajib gitu hehehe.
Tapi tu jam kualiti dorang memang terserlah. Sekarang ni weak sikit, dan tak baca pun takpe, cuma kalo love ones aku beli magazines Ujang, Apo, Gempak, G3 baru aku tumpang baca...

or is it aku nye sense of humour dah berubah?

or is it, at last,

its time for me to grow up?




kat radio ngah lagu Spice Girl - Mama I love You :-)

\m/

1 comment:

MindHeartBodySoul said...

Salam Mr. Deaf.. Ahaks... aku start baca Majalah Gila-Gila start umur aku 3 tahun di Felda Chuping Perlis, masa tuh kalau tak salah aku mak aku baru umur 29taun, babah aku 32 tahun..

Ada satu gerobok ala-ala almari Narnia kat bilik aku aku selalu masuk dalam tuh baca Gila-Gila...

Time tuh cover dia banyak karikatur yg style lukisan hidung merah2 at nose tips, rambut afro...