Friday, April 18, 2008

two books

Hari ni aku dapat dua buku yang aku damn lama dah.
- Siege Of Mecca yang Masjidil Haram kena serang dulu tu dah keluar few months back, tapi mahal la, so aku tunggu Library nye, last2 Library launch ni buku. Aku terus online booking, tadi gi collect.
( korang, lots of super nice books kat library ada, tapi korang kena pandai main taktic, senang pakai online catalogue, korang book, kalo dah ada, korang bleh ambik kat mana2 library yang korang nak berdekatan korang, 50 sen je servis charge. )

- lagi satu buku photography Ross Halfin dah keluar 2006, aku KIV setahun lebih , last2 baru tangkap pasal lama2 KIV pun tak bagus jugak hehehe.



Nanti wa baca then wa review k. ( actually wa cuma baca dalam bas je, tak kesah apa bas pun, tadi wa naik 854 satu jam dah satu chapter clear ).
Ni wa ceta sikit apsal wa happy dapat ni dua buku k.


The Siege Of Mecca- The Forgotten Uprising by Yaroslav Trofimov
Kalo korang perasan, aku memang very curious about apa sebenarnye jadi kat Mekkah masa awal muharram 1400 dulu. Orang smua sibuk 911 la, Al Qaeda la, macam2 teori, tapi ntah eh, apa jadi kat Mekah tu is the beginning kot.
Pasal dunia melayu macam takde sapa2 kot nak detail kan apa jadi pada hari tu atau mungkin sengaja nak cover ( dan terang2 dunia Arab memang tak mau cerita benda, as if benda ni tak pernah wujud ), so terpaksa la carik buku2 omputeh, yang aku harap English dia tak la susah, dan harap details dia accurate la hohohoho.
Ni 2nd book aku nak baca la ni pasal topik ni. First one dulu aku baca pasal tulisan tentang Al Qaeda tapi ada cerita pasal ni aku ada review kat sini.
http://deaf-angel.blogspot.com/2008/01/serangan-kat-mekah-awal-muharram-1400.html
http://deaf-angel.blogspot.com/2008/01/serangan-kat-mekah-awal-muharram-1400_14.html

Nanti aku baca aku taruk sini k.


Jurugambar Ross Halfin, dekni attitude problem siak. Tapi dia talented so ok la kan bleh perangai macam siot.
Ni photo book dia pasal sejarah dia cover Iron Maiden dari tahun 1979 sampai 2004 ( Dance of Death Tour ) tak salah aku. Buku ni authorised by Maiden, dan ada forewords dari Steve Harris dan Rod Smallwood. Kali terakhir dia ada photoshoot untuk Maiden ialah kat Jepun untuk majalah Classic Rock untuk tour AMOLAD ( aku rasa aku pernah review edisi tu kat blog ni ), dan lepas tu dia kutuk Maiden rabak giler. Siot!! Ross Halfin, dont bite the hands that feed you, but nevertheless, you are the reason why I like to take photos. Please snap Maiden again ok.

After I go thru this two books, I will review it properly ok.

2 comments:

BENTARA said...

ross halfin kutuk Maiden? Bila eh? Ada link ke? Kalau takde, cerita la sikit apasal?

deaf_angel said...

October 24, 2006
Tokyo
. . . I shoot the show but am so pissed off I really don't enjoy it. It's the best light show they've had in ages. Good to shoot live, but WHY have I come all the way here to do NOTHING? They really don't give a shit - and I've known them a long time. God help anyone new.

http://www.rosshalfin.co.uk/ironmaiden/ironmaiden32.php

Seems si attitude ni masa ikut Maiden gi Jepun, yang dorang gi Hiroshima tu semua, cerita pasal atom bomb dan ada Steve Harris gi kedai bootleg tu yang kat majalah Classic Rock - http://deaf-angel.blogspot.com/2006/12/review-classic-rock-magazine-january.html

then dia bingit pasal Maiden tak show interested masa photo shoot dorang dah tu banyak indoors lak tu. Ross Halfin nak dorang gi tempat2 ada unsur Jepun.

Lepas tu sampai skarang dia dah tak dijemput hehehe. Skarang Maiden ada orang professional baru kot, ntah sapa nama dia aku tak tahu.