Thursday, April 17, 2008

record store day

19hb april kat Amerika ada sambutan Record Store Day untuk kedai2 persendirian.



Untuk korang baya aku, atau lagi tua dari aku, mesti ingat lagi banyak kedai2 merata2 jual2 kaset, piring hitam baik melayu or omputeh.
Sekarang dah takde, skarang smua internet je budak2 skarang tahu.
Dulu kaset 2 inggit untuk kaset ciplak paling murah.
Kalo beli kaset made in Indon ( rockshot ), harga 5 inggit.

So untuk kedai2 kat Spore, kat JB, kat KL, yang kedai2 independent, kedai2 apek ( tak lupa kedai Apek kat Queensway ), kedai2 nyonya, kedai2 uncle, kedai2 auntie ( tak lupa kat ... hehehee ), kedai2 pakcik2 kat pasar geylang serai lama, kat geylang bahru kedai apek gemuk, kedai2 kaset kat Komtar especially kedai makcik tu ada poster Fear Of The Dark besar giler, dan semua la yang dah takde dah, dan semua kedai2 zaman dulu, Dada Records yang play a big part tolong aku build up Maiden collection sikit2 zaman sekolah dulu, kalo melayu lets not forget Muzika ( especially Queensway branch ngan JB branch kotaraya yang dah tutup ),tak lupa Roxy jugak yang masih surviving, walaupun kena pindah dari Funan gi Excelsior pasal mungkin sewa kedai mahal sangat, dan semua kedai2 kaset, cd, vinyl sendirian berhad baik yang best atau yang tak best bila kita masuk kedai dorang ikut kita macam kita nak mencurik hohoho.

Happy Record Store Day.

HMV best ler, online shopping pun best ler, tapi gi kedai2 lama masih ada thrill dia bila jumpa something special untuk kita.


DREAM THEATER Drummer MIKE PORTNOY Comments On Record Store Day - "Let's Hear It For Independent Record Store Owners; Without Them, A Lot Of Us May Not Have Existed"

6 comments:

Dieta said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Dieta, I hope you enjoy. The address is http://dieta-brasil.blogspot.com. A hug.

BENTARA said...

sekarang dah takde thrill pegang kaset/CD/vinyl dan appreciate. Sekarang ni download, dengar tak sedap terus kutuk. Benda murah kan sekarang?

Dulu kalau tak sedap pun try jugak dengar bagi sedap sebab mahal tu...

deaf_angel said...

budak skarang lain. Ada internet , ada MTV, radio pun main ni semua.
Dulu is words of mouth. Dan pengaruh kawan2. Dan pegi kedai, suruh apek try main.
Cam gitu la aku beli kaset Belinda Carlisle " Runaway Horses ".
Aku teruja bila dengar amoi kat kedai main kaset ni hahaha.

Saudagar Mimpi ... said...

Ya la mmg dah kurang thrill. Dulu kalau ada album baru keluar, sanggup aku naik bas pegi bandar atau turun KL semata-mata nak beli kaset atau Cd. Bila dah dapat, membelek-belek inlay sampai berjam-jam.
Semua tu mcm dah tak wujud sekarang.

Anyway CD box set Ziarah Seni ni mmg rare ler. Aku dulu pun ada carik tapi cuma dpt bbrp keping dalam bentuk CD sahaja (tanpa box set....)

deaf_angel said...

s m
ko nye blog gerek

Saudagar Mimpi ... said...

Blog ko pun apa kurangnya bro....gerek seh.