Friday, May 16, 2008

puduraya after midnite ( pt ii )

When the night comes down
And I'm here all alone
When the night comes down
And there's no place to go
- Judas Priest

kita sambung layan foto gambar2 suasana puduraya malam2 buta...waktu majoriti manusia ngah tido..
( macam biasa click all photos to enlarge )

Siang hari..ni lane kecoh giler siak..malam...aman je...



hehehe..on the left, just out of the photo, ada police post...ada polis kat dalam..waktu2 gini..hehehe...



bawah bridge...makcik jualan tepi jalan..ngah tunggu customer isi perut..
aku kadang2 kalo boring kul 4 lebih..5 pagi...aku makan jugak...tapi aku prefer hujung blah sana kat 7-11. Ada brader2 busking..free live show.



waktu malam gini..nak jogging ke , nak bersiar2 sedut oxygen...tak jadi hal kat platform...tapi siang hari...asap dia tahap brutal lagi menchokingkan..dah ler panas.



Aku suka satu kedai jual kueh tu...orang indon tak salah aku..kueh dia semua apa macam pun, tiap satu bijik kira 40sen..aku paling suka pulut panggang dia...kalo nak naik bas pagi2..aku mesti beli kat kedai dia.



aku nye wild dream...gi bus stesen bawak backpack, nengok nama2 tempat, tikam2 nama tempat...naik bas gi tempat tu, duduk satu ke dua hari.jalan ronda2 nengok tempat orang..gi bus stesen tempat tu..tikam2 lagi nama tempat lain..naik bas gi tempat lagi satu tu..duduk satu dua hari jalan2 ronda2...gi bus stesen lagik..tikam2 lagi..dan pegi dan pegi dan pegi merantau nengok tempat orang..maybe one week plus gitu backpacking.

Last aku buat end 2006 kot, clear leave tu jam...pegi Larkin terminal..aku tikam2 lepas tu last2 beli tiket gi kuala tengganu backpack 4 hari sorang2..dan aku nak buat lagi dan lagi dan lagi..nanti la bila dah lagi tua nanti...best wooo naik bas jalan2 nengok tempat orang...and blend in..cuma bawak kamera aje huhuhu.. tapi blend in, orang sua ajak borak kat kedai kopi bual loghat daerah, kantoi haha.
Terngangah mulut aku tu hari nak pahamkan makcik jual nasik borak pasal gamat naik kat pantai batu buruk. Makcik tu nengok aku pakai selipar, jeans koyak, tshirt lusur dia ingat aku lokal.



happiness, contentment and fulfilment in life is how you want it to be...even if its just KFC's Whipped Potato.


nanti lain kali sambung ek..my humble tribute to puduraya.

7 comments:

BENTARA said...

bro... lu kena pakai DSLR la baru cun... gua tunggu lu beli dulu lepas tu gua folo amacam?

sweetcandy said...

halo bro.. lagu judas priest yg wa minat, living after midnite, steeler, united, metal gods& mcm2 ah..hehe.
Jas & aku pun harap2 maiden dtg sini.. mudah-mudahan. baca laporan hang.. best ah. xie xie ni.

ladychikiller said...

pudu mmg indah waktu2 begini.
takde mat2 paw tu..minta dijauhkanla pada kita semua..aminn.

deaf_angel said...

bentara
dslr mahal ah...aku punye paling best kamera prosumer fz30 pun 2ndhand nye.
Maybe aku ingat ada duit nak sambar 2nd dslr kalo dapat $500Sing / 1000RM..aku ON!! hahaha.
Tapi pikir nak beli lens ke hapa ke, aku tak bleh ah..

SC HOI!!
susah2 ko je la jadi promoter Maiden. Aku konpem beli at least 4 tiket paling mahal k. Kasi diskaun ah.

killer.. mat2 paw? ok la..yang penting jangan attract attention hehehe

sweetcandy said...

Wei..kalo aku jadi promoter maiden, dun wolly.. ko will be in kitaorg punya 1st class list wa kasi lu & members very, very gd price..hohoho.Cheers-SC

MindHeartBodySoul said...

Hmmm... 'tikam-tikam'...
My uncles used to mengembara from Singapore naik bas lompat2 & tumpang2 orang.

Masa tu kitaorang duduk kat Chuping Perlis. You know Chuping Perlis itu tempat ladang tebu sikit lagi 600meter sudah border Thailand. Taun 1981 masa tuh tak de public transport. tak de bus. Tak de telefon. Isolated punya tempat.

I day dia datang tumpang lori hantar TV yg kebetulan datang nak buat delivery. From Kangar jalan kaki, half way tumpang lori.

I pray, I day your 'tikam-tikam' will lead you to Perlis Indera Kayangan. Don't miss to go step your lucky feet at Sugar Cane Plantation Felda Chuping Perlis. Bring your camera,... you won't regret...

deaf_angel said...

perlis eh..maybe one day nanti aku sampai kat sana ler hehehe....