Tuesday, April 21, 2009

naik bas

mungkin ada dari korang boleh narrow down bas mana yang ada '7am puduraya - larkin' trip.
So aku naik tadi bas ni nak gi keja, so bas penuh ler, so aku perasan ada satu afrika ni tau sorang2.
Tadi pagi kl kan hujan, so dah ler jam giler pasal ada eksiden, si MPV sampai dah terpusing kat lane kiri nak gi arah toll sg besi, so dah sampai Tangkak, bas berenti toilet break.
drebar dah pekik tau '5 minits', so paham2 ler kena ler laju2 kalo nak gi toilet..
Dah time, aku nengok semua orang dah naik bas, baru si afrika ni nak turun bas, 'slow jack' abis nak gi toilet, bas driver lak dah naik bas, abis tu, afrika ni lagi keluar toilet 'slow jack' gi beli keropok kat gerai van tu...
korang tau? driver terus jalan siak..terus speed keluar toilet stop tu.. aku pun tak pasti memang orang afrika tu nak turun situ ke hapa ke...

Moral of the story, bebaik ah kalo korang travel sorang2 dan ada toilet break, kalo nak lama sikit kat toilet baik bilang driver, kalo dapat driver yang tak kira jumlah pax sebelum jalan semula, jenis driver main terus jalan...
selamat ler sapa tetinggal, pandai2 ler naik bas lain, tak boleh dibayangkan.. tapi masalahnye kalo bag tertinggal tu.. please be careful, tertinggal bas tempat2 makan masih ok, tapi tempat2 toilet break gitu, problem wei.

** ni lak cerita lain takde kena mengena cerita atas **



(click both photos to enlarge)



Moving on...ni pada aku ler, pada aku...Transnasional nye double deck baru memang lawa, modern, bersih, tapi...aku prefer seats 3 in a row ler.
those A, B , C. takde D.
ok aku tahu ler, selalu kita boleh conquer ler dua dua seats tapi aku prefer 3 in a row nye, lagipun 24 seater eh, jauh sikit ngan seat depan, bernafas sikit lutut aku ni...and its more comfy to park my rear huhu.
tapi ni pada aku je tau...
ooo lupa...harga sama k.


p.s
21/04/09 Happy Iron Maiden Day.
Cam siot, 41 negara seluruh dunia ada telecast digital version Flight 666 kat panggung wayang dorang...tapi Msia ngan Spore takde..sini panggung wayang tayang Jonas Brothers 3D. karakter komik Heart Of The City suka betul ni braders. ( tapi I think last 2 month cinema mana ntah tunjuk ACDC No Bull on big screen dan jugak Arts Museum screen Anvil Documentary last Friday ).

8 comments:

Takilala said...

biasa kena kira dulu kan, baru bas gerak kan...sian la kena tinggal.
harap2 diorg rilis dlm bentuk DVD la flight666 tu.

Abang Ben said...

patut drebar kena tunggu... dan patut penumpang yang sedar inform driver hehehe...

matakucing said...

ishhh haru beb..kat highway to hell pulak tu kene tinggal

berteromber said...

iskh dah lama giler tak naik bas express maupun bas henti2 tu...kalau bas henti2 tu zaman jb masih ada konduktor bas lagi...yg pakai tabung2 sekarang ni memang aku tak pernah naik dan tak pandai nak guna...hehe..

er..ko keja apa eh Deaf...asik dapat travel jer..best ahh..

Auk's de Nekrademus said...

hmmm, slalu aku tau kes kene tinggal banyak kat checkpoint woodland ah, hehehe, tuh pon wa rasuh drebar bas ngan rokok pasal nak lepas masuk rokok berkotak2, hehe, kamceng ngan drebar setal masalah

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

transnasional nyer bas skrg mmg best..nmpak exclusive!

MindHeartBodySoul said...

Aku kalo nek bas memang pilih Transnasional. Rasa slamat sikit. Adik aku tersangat lah marahnya kalo aku beli tiket Transnasional. Katanya lambat...
Dari jaman belajar dulu taun 1994 pelanggan setia Transnasinal. Lagi pun senang turun Hentian Duta, 10 minit jer sampai umah aku.

Skrang naik AERObus naik kat 1Utama, terus sampai Singapore. Umah aku - 1U = 4km sahaja.
Nak pi Genting pun naik kat 1U.

portdy said...

rindu gila dah lama tak naik ekspress



dulu2 walkman adalah teman sejati time naik bus ni..sebelum naik bus g beli keset baru kat kedai keset atas larkin nun.

tak penah kena tinggal lagi la kalu tak naya huhuhu..


...dan tak penah lagi naik bus yang travel lebih dari johor-kl.