Thursday, April 23, 2009

sutera atau rayon

Nengok gambo ni and compare...Al Mizan Warner Bros and another label.


Click to enlarge all photos


logo rekod company kat bawah tu...Sorry eh, benefit of the doubt, aku tak tahu ni

label ori ke tak tu yang lagi satu tu..
(click to enlarge)


Ni lak dia punye belakang...



Close up belakang dia..ori ke tak? jadi dulu Wau buat kaset Rusty Blade tu ori ke tak?



Ni lak dia punye dalam...




one by one differences dia...

Sutera atau rayon. Search fever sey. .

So ni masing2 nye taste ler kan? cam aku, kalo aku gi mana2 flea market or kedai rekod lama, kalo ada fulus$, of course ler (ter)jumpa yang kita minat dan harga ok, kita nak grab, tapi kadang2 kita tak tahu apa kita beli tu.
Macam aku punye selenger, jumpa Iron Maiden Live + One Greek pressing, aku terus grab.. Patut aku gi cek dulu...balik nengok2, aku dah suspek...nanti ah aku cerita kejap lagi..



So aku buat blog ni pasal kat ebay skarang tour programme Maiden pun dah kena pirated/ciplak. Dulu ok ler, tour tshirts, cd dan rekod. Skarang tour programmes pun. Aku memang tak collect ler tapi makin seram ler nak carik barang Maiden kat ebay.
Kelakar aku baca, ada satu penjual ni mengaku dari Spore ke Hongkong, tapi email dia kantoi.. ada habis .ru or apa tu yang russia tu. Selenger bacin sey.
cd Soundhouse tapes yang limited US release tu ada orang beli 80 pound ke euro. Kalo betul dia peminat, dan dia tak tahu barang dia beli tu pirated, mesti hampa.

So selain dari Al Mizan tu... ni Live + One Greek pressing aku yang aku betul2 rasa dan confirm dah, ni pirated. Padahal sebelum aku beli kat kedai aku boleh buat homework dulu kan? Ni ah kemaruk Maiden punye pasal, aku siap sedapkan hati aku cakap dalam dia kuning kot dan Greece tu backwards country jadi 80an dulu produk dorang memang poor quality haha. Selenger siak aku. Lain ler kalo beli online pasal tak bleh nampak kan. So korang hati2 jangan jadi cam aku ngan Live + One Greek Pressing haha.



Live + One 'greek pressing aku slenger beli' nye cover quality ngan Live + One Japanese Pressing. Lain sangat kan?



Dekat sikit...ni snap pakai henpon je...




Dalam dia yang buat mengkantoikan. Sorry dalam hidup aku aku tak pernah nengok macammana bentuk original Live + One Greek pressing jadi aku masih boleh ada benefit of the doubt pasal yellow label, poor quality paper tu semua hahah, tapi, korang nengok logo EMI tu......out of sector abis.


Lain kali bleh cerita panjang pasal Live + One ek.

13 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

err da macam nak seakan-akan jek yek cetak romp dengan yg ori.

Takilala said...

Aku suka tengok versi yg berbeza ni. huhuhu. Pirate tu WAU tu.

matakucing said...

ermm dalam ghairah selongkar2 LP kat kedai2 tu mesti tak persanan sebab aku sendiri pon tak sure ori ker ta..sekali dah beli ermm lanun punya.

hf said...

"nanti kita kasi "boh" ini lanun" - dR Sam
haha..

betul la..
kadang2 tak perasan..

tu skarang kat AMCORP tu kene hati2sikit...

WAU yang Rusty Blade tape dulu tu ori..
cume 2nd release dorang bikin camtu..

tak tau ape cerita WAU amik alih ke ape ke..

tapi memang asal lah..
tapi kalau nak collect..

pasti nak label ori kan...

berteromber said...

pergh Al-Mizan...old skol nasyid tu..
dulu masa bebudak kat rumah aku ada Al-Mizan ni...tapi bukan Lp la...cartridge..agak2 ada lagi tak jual versi cartridge ni ek...hehe..

Jairo said...

hahahah deaf2.. sepandai2 tupai melompat jatuh juga ngko ke tanah.. heheh takper pengajaran tu....

dilaOHdila said...

ini lagu pebret aku
ada lagu sedeh yang boleh aku nangis def (uhukuhukuhuk)

def
yok nembak kat zoo yok. hang tak nak joint ke? bila nak rasa tembak rimau def, yok aaaa

MindHeartBodySoul said...

hanya jauhari yang mengenal manikam.
very close lah...

eddie dewanaga said...

berteromber,
zaman primary school yg gua jumpa cartridge2 ni... kat radio kereta pun... yg gua takleh lupa, arwah atuk gua punya kereta, Fiat kotak tahun 70an, byk lagu2 Ahmadi Hassan.

deaf_angel said...

jairo

aku cam tak sangka ler bootleg copies sampai kat kedai sini..
lagipun aku sebelum ni tak pernah nampak lagik benda ni real life cuma dalam internet je jadi bila jumpa kat kedai aku ingat ok ler.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

aku komen ni ko jgn gelak ea..

aku ni baru je tahu bnda2 mcm ni..dlu ada je kt kg aku koleksi2 piring hitam n alat main tu..tp skrg ntah mana wan aku campak..tak silap bawah rumah kot..

tp kan, mana satu yg ori mana satu pirate yg kumpulan al mizan tuh?? ;)

deaf_angel said...

aku gelak ah!

yang ori tu warners nye

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

tekaan aku betul 100%

;p