Wednesday, April 8, 2009

saujana ( 1997 ) / snap inlet wings

(click all photos to enlarge)


kumpul2 koleksi aku, aku jumpa balik Saujana yang hilang..lega.. aku suka betul ni cd. Aku gi kedai ada lagi, tapi packaging dah tukar. Lain sikit cover. Tak thrill ler reprint reprint or 2nd pressing ni semua. Ewah.



Aku mula2 discover album ni pasal dorang cover version Sepohon Kayu. Untuk sapa yang tak tahu.. Sepohon Kayu ni ialah antara lagu paling sedih, paling brutal, paling death, paling menyeramkan yang aku pernah dengar. Ni kira walaupun sapa2 jiwanye born of black wind, fire and steel, tapi dengar lagu ni termenung jugak kot.
So biasa ler, beli cd kadang2 tu gamble, tak tahu best ke tak.
Hah ko, aku punye surprise. Best woo cd ni..


backcover - track list dia


1. keluarga bahagia - tu jam dia punye mtv heavy rotation kat RTM1. lagu motivation ler kira. - gerek walaupun jenis meleleh.
2. kenangan - dah start dah jenis2 lagu yang buat aku suka giler ni cd..lirik dia aku suka..very true..lagu menginsafkan ler kira.
err all these can be called lagu la eh?
3. hayat - cammana nak cakap eh? very catchy. Intro dia best.


packaging dia memang lavish...photos, infos, liriks, very the colorful, tapi aku tak tahu yang keluar cetakan reprint masih macam gini ke dah jadi 'cheapskate'.

4. persahabatan - ni lagu gerekk abis. Very the Manowar nye style. slow but Majestic gitu. Lirik2 kat cd ni semua lawa2 cantik2.
5. impian - errr ni jenis aku skip pegi next song huhu. Very the rakyat punye lagu. Tapi aku belajar banyak dari liriks dia. very relevant pasal be good to your love ones etc.
6. yazal jalali wal ikram - ..aku tak tahu makna 2nd portion tu...aku ada satu kawan ngah belajar speaking basic arab, nanti aku nak test dia, nengok dia tahu ke tak muehehe.


7. nur malam - tearjerker. ni kira macam sorang2 waktu malam nangis gitu pasal ingat kat Allah.
Lagi sekali liriks dia pengsi about heaven and hell and bertaubat. kalo time 3rd shift sorang2 main lagu ni, sayu kejap. tapi kejap je..
8. senyuman - skip. next better player.... aku tak minat sangat lagu2 rakyat cam gini. tapi liriks dia best woo. Pasal senyummmm, so senyum ler selalu ngan ikhlas woo lagu ni cakap, walau kesedihan.
9. semula-selamanya - lyrically another motivational, dont give up punye song ler.
10. sepohon kayu - walaupun hidup seribu tahun.... aku ada lagi satu cd, junjungan mulia or something, best of nasyid ler, raihan, al mizan, smua ada...dan lagu ni pun ada kat dalam situ.


this is how the disc and the inner side of the backcover looks like.

-kalo sapa korang suka dengar those nasyid2 thingys, aku rasa this cd should appeal to you.
-kalo sapa nak try dengar nasyid, with lots of melody and straightforward heaven and hell punye content, give this a try.



p.s - aku tahu, gossip one of them ( yang dah left the group ) take part in a competition tu lain sikit kan? kat website saujana pun ada mention kan? aku pun cam tekejut tau especially when i see the gossip photos somewhere. but its all gossip kot... apa pun, dorang dah besar jadi doktor ler apa ler. respect sey aku.


p.p.s -
ngah satu2 snap gambo tiap2 inlet Wings lak untuk multiply aku sambil kumpul dan susun koleksi2 aku yang masih ada dan belum dibuang atau hilang....


( click to enlarge )

ooo lama tak dengar ni spirit of the underground tribute to wings ni..ribut.



smua fotos pegi http://deafforever.multiply.com/photos tapi belum complete, sikit2 ah aku update.. kalo senang.

13 comments:

muor76 said...

eh budak sauhana nih ade sorang yerk budak air hitam? kalo tak silap aku budak tu tak abes belajo kat u.. sebab sibuk ngan group nih

ilazz said...

mak aku suka nau lgu kuarga bahgia tu..

MindHeartBodySoul said...

Salam.
Aku tau ko nak refer pasal gossip apakan?

(jadik board gossip pulak dah, taun tanah lagik tak nak sebut...)

Malaysian Idol kan? Lagu Alicia Keys lagik...you.

http://www.youtube.com/watch?v=Jox_A7R18hg

Semoga dia diberi hidayah kembali semula kesepatutnya...

Yg baik jadi suri tauladan, yg buwoks jadikan sempadan...

matakucing said...

saujana ni melodi dia catchy2 hahaha dulu selalu keluar vc keluarga bahagia & sepohon kayu bila dah nak maghrib. Tapi lagu selimut putih el-soraya lagi meremang oooo sampai dulu kene haramkan untuk siaran sebab lirik terlalu ekstrim (pada masa tu la)

Jairo said...

sepohon ksyu tu mmg kult punya lagu!!!! dlm maksudnya!!!

berteromber said...

aku nasyid moden ni raihan je aku layan..

eddie dewanaga said...

nasyid2 ni, gua prefer hijjaz dan ol skool raihan...

wings dan superfriends...
gua punya personal fav,

-kiblat laser.. amy search
-dia.. hattan
-ekspo imaginasi.. m nasir

hf said...

aku lupa samada Saujana atau Inteam..

tapi salah sorang dari line up grup atas ni...

abg nya seorang penyanyi rock suatu ketika dulu

Jeff BURNMARKS...

Takilala said...

Sepohon kayu lagu best.
Wings, aku tgh cari CD best of dan superfriends. Tak jumpa sey.

gayour said...

lu kena cuba try dengar lagu kumpulan nasyid diwani. penah dengar nama band nikan? ni adalah band feveret gua. ada dua album. album kedua paling hebat. lebih matang dengan lirik yang sangat syahdu dan unsur tauhid yang kuat.

kumpulan2 nasyid yang lain tetap hebat dan bagus.

"tuhan... jangan tinggalkan aku tuhan"

:: Cikgu Wiween :: said...

eh skali sorg mamat saujana nih (yg doctor tu) p audition tuk one in a million aritu kan??

Mana ilang segala nasyid nya?? uhuhuh

apa jadi pun aku tetap suka Hijjaz! ;)

zan said...

Ni apsal korang kutuk budak sekolah wa ni?..hahaha

Junior wa semua ni. Sempat "pau" duit royalti masa wa tengah "busy" study untuk SPM..hehe.

deaf_angel said...

hehe baca dah smua komen korang