Saturday, April 18, 2009

rekod store day, Indiana Jones, Mickey Mouse dan Batman

uolls, post ni bagi dua part.
1) kebetulan aku ngah sikit2 snap Maiden nye tahun2 80an nye studio albums LPs untuk multiply aku, then besok pun Record Store Day kat amerika.

Aku suka satu interviewee tu ngan jawapan dia gini 'Vinyl and metal I feel is a “taste” fans never lose interest in. Metal is, for the most part, always a genre that is a consistent seller regardless of fashion or trends.
Sure it has its peaks and lulls, but it is always there. With vinyl, the packaging, oftentimes special artwork is something that feels so much more personal and unique in your hands versus a CD and the unphysical nature of the mp3.'

Full interview kat sini, sangat menarik - http://www.examiner.com/x-5629-Heavy-Metal-Examiner~y2009m4d16-Record-Store-Day-roundtable-Discussing-the-resurgence-of-metal-vinyl-with-key-record-labels

Aku kumpul Maiden nye piring hitams albums/singles/EPs/ sikit demi sikit terutama yang antara tahun 1980 sampai 1990 pasal aku sebagai peminat rasa didalam era itu..artwork/packaging/music semua dicipta untuk piring hitam bagi pasaran negri orang puteh. Kalo cakap omputehnye - Personally, I think this is how Iron Maiden is supposed to be for their 80s catalog.. the songs, the sound, the artwork, the packaging, were all designed and meant for vinyl
Aku nasib baik dah start seriously kumpul piring hitam Maiden since last few years, kalo nak start sekarang, konpem sangkut ngan harga melambung. Cuma walau ada aku dah ada sikit2, pelan2 aku dapatkan quality lagi baik ler.
Dulu aku mulakan ngan beli sekenhen sapa2 nak jual, siap pegi rumah dorang, sepuluh ketul untuk Powerslave/SIT/LAD haha. Skarang korang nengok kat Amcorp Mall dah berapa dah harga lp Maiden? padahal ada lusuh2 dah. So skarang kalo jumpa yang excellent quality aku grab lagik, simpan, tak bukak. Bukak yang dah lunyai je tu haha. Giler nye keja kan aku?
Aku belajar satu benda dari satu abang kat Sungei Road, 'ko nak carik rekod yang ko nak, muka kena tebal, dan jangan sombong nak tanya kat sesiapun.' And I got the mint Virus 12 Inch single for 25 ketul last month.

*****

2) Masa aku sekolah menengah, pernah classmate cina suarakan ketidakkesukaannye pasal Dio Holydiver nye cover. Dia gi gereja, dapat tau pasal lukisan depan tu, dah tu pulak budak2 melayu lak memang satu nusantara enjoy Holydiver tu. Memang conflict of interest abis.

Moving on...
kulit depan Powerslave...sekali pintas...

( CLICK ALL PHOTOS TO ENLARGE )


Powerslave...bila carik sikit demi sedikit kat piring hitam dia punye sleeve.
Satu contoh..

nampak tak Indiana Jones was here 1941 ngan Mickey Mouse?

Somewhere In Time yang paling banyak benda2 pengsi yang tersembunyik kena carik dan intepret sendiri..


mungkin ramai dah tahu, tapi sapa tak tahu nengok bawah ni click kasi besar.


Batman ngan Icarus( lagenda Greek yang degil taknak dengar cakap bapak dia jangan terbang dekat sangat ngan matahari nanti bulu sayap terbakar ). Nampak?


dan West Ham 7 Arsenal 3?
aku percaya ni score kalo West Ham Full Strength First Eleven versus Arsenal Ladies yang main 8 ladies aje haha.

this weekend tak keja ...besok rasa2 cam nak gi kedai kopi kejap..nengok Arsenal vs Chelsea, maklum astro tiada, scv pun tiada juge huhu.
besok ada kot lagu ni kat Wembley..
One Team In London.. Theres only one team in London.. ( sapa tak tahu...ikut lagu Wan Tana Mera )
Sekali tu fans Chelsea yang nyanyi lak haha (siot besok Anelka mesti all out nye, mintak2 injury la si Anelka ni, kalo tak mampos Kieran Gibbs kena titik haha )... Ye ler, London derbies, sapa menang nyanyi kot lagu ni.. Tapi the Spuds tak kan merasa nyanyi lagu ni. This year dorang dah selamat eh mid table? mintak2 season depan relegated ler dorang!!

dan kalo Arsenal 1-0.. ikut lagu feberet gue, Pet Shop Boys 'Go West' haha..
One Nil To The Arsenal..One Nil To The Arsenal..
opppsss sorry sorry dah out of topic..
Up The Irons!




Separuh jalan nanti senang sambung - http://deafforever.multiply.com/photos

11 comments:

matakucing said...

records store day..rasanya cam pernah baca entry ni..kat ne aku lupa..aha aku pon prasan imej2 tersembunyi kat sleeve tu.

Takilala said...

Tu kelebihan vinyl 12", puas tengok artwork. Powerslave antara artwork IM yang aku paling suka tengok. Vinyl Balzac ada jumpa tak? huhuhu

eddie dewanaga said...

record store day ni diorang bikin setiap second saturday setiap april kan..?
maiden punya artwork memang unik.

chelsea vs arsenal beb...
hahaha... north vs west, there's only one team in london...!!!

the pensioners lawan royal arsenal.

hf said...

Best deaf,

kalau peratikan jugak..
karya 80an memang banyak yang simbolik & tersirat...

pelukis2 Malaysia/Singapura pun terken genjatan ni...

kalau kau ade cover2 tape rock lama..

kau peratikan apa ada di background cover SOFEA - Kembali di sebalik gambar line up tu...??

:: Cikgu Wiween :: said...

engko layan Pet Shop Boys jugak ek bro. eheheh

berteromber said...

West Ham 7 Arsenal 3...somewhere in time...maybe...hehe..

Man Utd 2 Arsenal 0...CL semi...ni hampir pasti...hahaha... :p

dilaOHdila said...

pergh!!!!
def banyak koleksi hang deff
camana agaknya hang simpan semua koleksi ni sebab sentiasa nampak shuntek ajer nih deff

ilazz said...

Holy diver dasat beb. Sore Ronnie James... wuhuhuuu..

portdy said...

cover artwork macam ni lah yang pada saya bebetul menghargai fans.


tengok jek lah cover artwork yang ada sekarang...

some of them insult our intelligent.



my feveret artwork
- The Beatles - Sgt Peppers Lonely Heartclub Band.

ekha@bella said...

cantiknye artwork die..kagum gue

dilaOHdila said...

**TQ DEP 4 DE SUPPORT
HEHEHHEHE ADA DISKAUN
UNTUK SAHABAT BLOGGER YANG DIKASIHI....

INSYALLAH
KENA KAYUH PELAN2 DEF
MAIDEN HANG PUN BOLEH BUAT LAGU NI JUGAK
TU ASSET TUH