Monday, July 20, 2009

hi-md dan review md botb

CLICK All Photos To Enlarge



pada pendapat aku, Sony punye Hi-MD ( advance md yang guna disc jenis 1GB ), ialah ciptaan gadget paling best.
Tapi sayang, Sony terpeleot ngan produk ni. In fact, susah betul nak carik Hi-MD player/recorder dan jugak 1GB blank md kat Malaysia atau Singapore waktu keluar version Hi-MD about 6 years back gitu. Tak salah aku, MD dan Hi-MD paling laku kat Jepun je. Tempat lain tak ramai orang tahu atau gunakan.



Rasanya Sony dah stop kot production ni item , tapi aku rasa untuk pengguna Hi-MD, memory remains.
Hi-MD punye sound pada aku memang lagi best, dan jugak ngan mic jack attached, dan size dia, memang sesuai smuggle masa gi konsert nak bootlegs feberet bands huhu. Zaman giler kumpul bootlegs audio Maiden dulu, aku baca selalu tapers pakai equipment cam gini untuk those yang very the pantang pasal lossless/lossy issues. Aku tak paham sangat benda2 gini. Main langgar je lossy/lossless format semua aku campur aduk. Aku guna hi-md ni untuk dengar lagu2 yang basically aku sumbat dari mp3 format jugak.

Tapi tu hari Sweet Charity kat Esplanade aku bootleg pakai Sony mp3 aku yang ada mic jack tu tapi aku tak attach mic pasal mic kecik aku macam siot quality, aku just guna built-in mic dan aku rasa SC Esplanade ialah bootleg aku pernah rekod paling best giler haha. Surprise.



Perbandingan size - hi-md kosong ngan minidisc factory original music dan kaset tape.







This is my photos and short review of the Iron Maiden's Best Of The Beast minidisc which was released back sometimes in 1997, the same as the other versions of BOTB on EMI label.
It consist of 16 tracks which I believe is similar to the one-cd version of BOTB which I dont have, as I only have the two-cd version.




The titles of the songs do appear on the hi-md screen with Virus shown as 'Virus ( Full Version )', but no lyrics appear on the screen huhu.

Listening to Maiden on an original minidisc is refreshing and interesting. I seems to noticed things I never heard before. Definitely its much LOUDER for my ears.


Anyway, the minidisc packaging of the booklet content is quite similar to the cd one ( I have never seen the one-cd version packaging ), it has the lyrics, photos, pictures but no family tree. Enjoy the following photos of the inlet of BOTB.


Click all photos to enlarge.













If I am not wrong, the only other Maiden album that appears on mini-disc is the Brave New World one released in 2000. I have never seen that md ever, not even on ebay, but I do hope to find it somewhere, maybe one day...

17 comments:

Ijau D. Koceng said...

camni la masalah klu guna teknologi yg bkn mainstream, susah nak cari media/input kan?

Portdy said...

selalu dengar dulu tapi first ime dapat tengok

Abang Ben said...

MD? tak pernah terpikir lagi. Banyak ke rilisan MD ni?

SkiD said...

MD ni aku tak pernah jumpa lak..ada gak spises ni...em!! Teknologi cepat berubah...baru nak pakai dah kuar benda lain..

matakucing said...

oo barau tau la aku..tak pernah dgr & jumpa

Ijau D. Koceng said...

sama mcm kes hd-dvd dan blu-ray la... masing2 berebut nak jd mainstream media, last2 blu-ray yg menang... hd-dvd klu sapa ada beli, dah susah nak cari player or vice-versa

eddie dewanaga said...

BoTB ni punya kaset, anak sedara gua tarik dari dalam player kereta, berjela jela tape dia menjulur keluar... gua nak marah, benda dah jadik. bila dia buat muka senget dia, jangan kata nak bebel, gua pulak yg kena pau makan McFlurry kat McD. Bertuah punya budak...

berteromber said...

sama kes macam laserdisc la..member aku dulu beli player dia...pastu nyesal..mana nak cari movie rilis dlm laserdisc sekarang..

yemzii said...

Bootleg SC@esplanade bleh pinjam tak beb?you my fren

mindx said...

seingat aku mini disc ni mula2 diperkenalkan oleh Sony sempana release album Michael Jackson - Dangerous. Tapi Samsung dan brand lain tak nak ikut Sony. tu yang md ni lupus mcm tu saje..

sis_nita said...

Hi-MD?

baru ni lerr aku taw tentang kewujudannyerr..

waaaa.. rasa ketinggalan laks..

Joe said...

first time aku tengok benda ni.

Takilala said...

MD kosong bnyk kat kedai DAISO. Tapi kan, MD BOTB tu yg tak tahan aku tgk..huhu..lawa seh.

JAIRO said...

classmate aku dulu ada kaki MD ni.. err tapi dia suka dgr lagu pop.. mostly stuff dia dapat dari Japan dan hong kong (dia ada sedara kat situ....

member tu juga ada laser disc player heheh tapi movie titlenya banyak gak.. aku rasa member tu bapak dia taukeh mtv laserdisc kot....

Saudagar Mimpi ... said...

Aku perhatikan Sony banyak keluarkan teknologi baru tapi jika ia tidak mendapat sambutan, produksi akan dihentikan. Contoh macam mikro cassette, Hi MD, malah satu masa dulu Sony pernah keluarkan PDA. Produk bagus tapi bila dah rosak, bye-bye la jawabnya.

deaf_angel said...

teknologi advance very fast.

macam aku baca news semalam.

boleh reporter tu cakap " Iphone 2008 " dah obsolete skarang.

aku Iphone pun tak pernah pakai tapi 2008 nye dah obsolete.

MindHeartBodySoul said...

MD nih aku pernah jual tahun 2000 - 2001 masa kat Jusco Bandar Utama dulu... masa ku jadik Sales Consultant

Leceh gile nak consult customer masa tuh... product knowledge pun tak mantap.
Ada 6 assortment sahaja time tuh...
tak laku sangat, terus kuarkan dari assortment matrix, then time J.Card day we managed to sell off, clearance 50%.... itu crita taun 2003-2004.