Thursday, July 2, 2009

kenapa dulu aku tak buang kaset ini? ( episod 1 )

( intro ) - APASAL 99% kaset semua aku buang dulu2 tu?
1) kaset bercendawan?
2) dah upgrade cd?
3) takde tempat nak simpan waktu tu?
4) all of the above?

Rasanye answer betul 4, tapi pikir2 balik jawab 3 lagi tepat.

Tapi dalam buang kaset2 melayu & omputeh, ada jugak beberapa kaset yang aku tak sampai hati nak buang, for whatever reasons.
Jadi inilah dia...episod pertama..




(Click All Photos To Enlarge)

Holy Smoke Cassette Single 1990.
Aku ingat ni kaset beli kat Raffles City tu jam ada kedai kaset.

The only Maiden cassette single I still have with me. Aku carik macam nak rak sey kaset single Can I Play With Madness (1988) kat rumah mak aku, tapi tak boleh jumpa dah. So tinggal ni aje.
(Berteromber aku tahu ada Be Quick Or Be Dead nye kan? huhu)


Side A three songs, Side B same three songs.

Aku tak buang pasal aku tahu ini Rare haha. Yes zaman tu semua orang pakai kaset tapi kaset single memang rare walaupun EMI Malaysia atau EMI Singapore nye release pasal tak ramai orang akan beli kaset gini dan kejap je, lepas tu carik la mana2 kedai terus dah takde.

Anyway ada satu orang skarang kat ebay ngah jual kaset single Holy Smoke untuk 99.99 British Pounds. Lawak betul harga barang2 Maiden sekarang.
Tengok ni - http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=380135236605



with the 7 inches vinyl, oppss I forgot the cd single for the phototaking huhu.


Mula2 dengar dulu, aku sedih sangat pasal Iron Maiden yang aku kenal waktu sekolah rendah dan menengah dah ubah pasal Adrian Smith dah takde (walaupun sekarang ni all is well dan kalo nengok Flight 666, boleh tahu betapa important nye Adrian masuk balik Maiden dan contribution dia).
In fact, aku lagi berkenan lagu All In Your Mind dari Holy Smoke itself. Kill Me CeSoir, aku ingat tu jam ialah satu lagu ntahapahapa huhu.


Ni paling gerek...




I really like the inlet flap portion to promote the new album No Prayer For The Dying that time.
A hand reaching out of the grave and spraying 'No Prayer For The Dying Oct 1' on his own tombstone.
I think its really that nice-looking because the same artwork appears full page on Derek Riggs book, although they should have included the full moon too.


Next episode ( kalo ada time senang2 ), aku cakap pasal kaset ini lak.
Kaset yang paling lunyai aku main dan aku bawak sana sini tu jam.



Juara Juara Rock 2 hehe.

'Indahnya sangat itu...' huhu.

15 comments:

Ijau D. Koceng said...

tiru star wars ke bang ada episod2 ni? muahahaha~

sis_nita said...

huhu!
aku dah lama tak nampak kaset..
dah abeh ku buang..
ko leh jadikan koleksi antik ni weii..

matakucing said...

kaset single mmg limited giler..mmg rare dah sekarang dulu aku cuma sempat beli single one-metallica jer huhuhu

Ijau D. Koceng said...

aku ada kaset single king diamond - the dark side & blind guardian - and then there was silence, sapa nak beli? klu aku letak hrga mcm mamat ebay tu bleh? £99.99 (RM585+) hahahaha!~ kaya aku

berteromber said...

dulu aku pun ada holly smoke ni..ntah mana peginya sekarang..beli siap dapat poster lagi..bertahun tampal kat bilik aku kat kg hinggalah aku pindah duk sendiri dan mak aku make over bilik tu...adoi sayangnya..£99.99 tu..pergh!!!..

ko simpan lagi Juara Juara Rock tu...adoi...ni lagi satu harta yg aku sayang tapi dah hilang..nasib aku ada upgrade ke cd...tapi dia punya feel simpan kaset memang tak leh lawan la...

berteromber said...

alamak lupa nak sambung lagu metalian tu..

"indahnya saat itu..
kau datang dengan cintamu..
berkata dalam hatiku..
engkau adalah milikku.."

huhuhu..

JAIRO said...

kaset aku masih ada lagi beberapa keping yang terselamat daripada pupus a.k.a hilang ditelan zaman..... tersimpan rapi kat dalam almari... nanti la aku selongkar balik kalau ada masa....

eddie dewanaga said...

"...Indahnya saat itu
Waktu datang dengan cintamu
Berkata dalam hatiku
Engkau adalah milikku

Kau terlalu lembut dan malu
Perasaan ikhlas dariku
Sinar matamu mengkhayalkan daku
Ku ukirkan hati mengkagumimu

Tapi aku sedari
Siapakah diriku ini
Kesedaran menghampiri
Aku malu untuk mendustai

Agar tiada sesal nanti di hatimu
Relakanlah aku pergi
Apalah yang ada pada diriku
Hanya pengemis nyanyian sepi

( korus )
Ku mengharap kau mengerti
Mengapa aku jauhkan diri
Bukan untuk menyakiti
Hanya kita tidak selari

Dalam hidupku
Ketahuilah sayangku
Hanya ada cintamu
Kasih... fahamilah diriku
Segala hanya untukmu..."


- Metallian... Hanya Untukmu.

Takilala said...

Aku masih ada simpan lagi kaset Holy Smoke ni..hahaha..£99.99 ..hahaha.. kaya..kaya..

Abang Ben said...

kaset2 aku semua jual bundle kat kawan. Masuk dalam plastik sampah hitam tu.

:: Cikgu Wiween :: said...

aku kaset dolu2 zaman abah aku muda pun aku simpan lagik bro. Kaset Rod Stewart & Alleycats paling aku syg. :D

Portdy said...

pada pendapat saya videoklip Holy Smoke adalah sungguh lucu sekali.....


gua punya keset ada separuh simpan lagi, buat dengar dalam kereta, dan ya, gua masih dengar keset dalam keta lagi....zaman dinosour betul kan?

rimanilzah said...

bila aku baca "warnada" pd badan kaset tu. minda aku terbang ke zaman sekolah2 dulu. ada satu lagi "apachee". nostalgia sungguh.

kotak segi bulat said...

"Abang Ben said...

kaset2 aku semua jual bundle kat kawan. Masuk dalam plastik sampah hitam tu."

...mcm terasa pedas je telinga aku nih

Anonymous said...

Tapi aku sedari
Siapakah diriku ini
Kesedaran menghampiri
Aku < MAHU > untuk mendustai


kalau x silap la....lagu ni TERlalu sentimental utk aku laki-bini....xder sangkut paut ngan diri,cuma masa hubungan diuji,aku tgh giler layan lagu ni....