Tuesday, July 7, 2009

pinjam buku2 ni kat lebreri..dan review buku heavy metal thunder

aku suka tengok satu iklan kempen membaca kat tv Malaysia tu.
satu gerabak lrt smua orang ngah membaca..
Nak bedek pun tak agak-agak sey, - nampak sah kamera trick si director suruh, tapi iklan ni motivate aku nak membaca.
so aku masuk online library Singapore, search dan pinjam buku2 'yang kalau nak beli memang uncomfortable sangat pasal tengok harga dia' ini..



kat Bras Basah, hardcover Metallica tu ada yang secondhand aku nengok, tapi masih mahal jugak kot, aku tunggu kalau terjumpa apek Sungei Road clear harga 5 ketul baru aku grab huhu.




dah bis satu buku.
this is my review, photos of some articles and artworks of
Heavy Metal Thunder
Kick-Ass Cover Art From Kick-Ass Albums.
THIS BOOK IS about 250 PAGES thick
.





Aku tahu sebahagian korang memang enjoy baca direct quotes dari artikel ori so aku try snap gambo contoh dari buku ni k.
Pasal dia tebal sangat dan best sangat, aku pun tak tahu cammana, tapi ni sebagiannye jadi korang bleh rasa thrill dia jugak.

CLICK ALL PHOTOS TO ENLARGE

This is an interesting Anthrax's Scott Ian foreword regarding this book. Harap2 semua gambo keluar eh jadi korang bleh baca jugak.







best kan? satu buku pun best cam gini.
lain2 genre ler, macam2 metal, macam2 rock pun.
walaupun korang tak dengar semua tapi still enjoy ler baca buku ni, kalo sapa belum baca lagi ler so aku gezek lagi.

Ni lak some pages on Black Sabbath Sabbath Bloody Sabbath, kira bila baca buku ni aku dah macam " eh?? oooo..", "eh?? oo..." banyak info boleh dapat la.





Aku pun tak tahu berapa banyak album covers yang lawa2 ada kat dalam buku ni, satu aku perasan, Sepultura Arise & Beneath The Remains dapat full page huhu, yang ada lak kena share 4 per page cam kat bawah huhu. Nengok sapa lagi lawa kot kat mata tukang tulis buku ni.





So Memang Macam Macam, Metallica, Megadeth, Motley Crue, Mercyful Fate, Motorhead..dan Macam Macam M lagik..dan tu baru hurup M




Aku suka snippets2 cam gini, ni pasal artwork King Diamond lak.




Seriously, aku suka buku ni, macam tak mau return balik je, simpan buat harta huhu.
Tapi kat HMV ada ler, ntah berapa ntah harga dia aku dah lupa.




Ni lak pasal Twisted Sister. Dan sampai sekarang, kaset (upgraded to cd) You Cant Stop Rock N Roll masih jadi pujaan hatiku.





Ni salah satu sebab orang kumpul piring hitam, lawa giler. Korang nengok Gatefold Hanoi Rocks ni..Pengsi abis.



lagik..





some infos pasal Slayer nye Reign In Blood etc..datang lagi kot? jangan la ada segregation lagi, peasant tickets rabak siak kat belakang. Dan please ni kali jangan ler bulan puasa huhu.
Anyway, mamat ni pakai henpon apa ni? aku suka sound dia, http://www.youtube.com/watch?v=VKglVwBQSjQ&feature=related



lagik





Derek Riggs pun ada, aku suka yang last part artikel pasal dia & Maiden. Dia memang legend. Forever gitu.






Aku suka yang macam gini, cerita background artwork tu sendiri dalam sejarah silam.
Herodias with the head of John The Baptist, King Herod etc.
Kira buku ni dah macam buku sejarah zaman dulu dah.




lagik





Buku ni nye last kopek was about Manowar nye artworks.
Battle Hymn is lawa eh. Aku nengok kat kedai cd yang versi silver edition ke hapa tu, dah kena modify dah kaler dia, tapi yang original version memang majestic untuk zaman tu. Tu baru cd, kalo lp aku tak tahu cammana.





p.s - sesi tak mau kasi multiply aku mendak huhu, mus akustika & strangers nye cd fotos.



http://deafforever.multiply.com/photos

14 comments:

Ijau D. Koceng said...

bagus buku tu kalau beli buat koleksi... baca pelan2

bahan bacaan santai aku ialah magazine national geographic, slalu aku beli yg back issue sbb murah RM5 berbanding yg baru RM15+ lgpun artikel2 nat-geo ni xkan basi wlupun dah setahun release

selain tu bhn bacaan bulanan aku either chip or max-it. pc gamers pun baca tp tgk cover & artikel dulu, klu xbest xbeli

sis_nita said...

dulu masa zaman solo..
mmg minat baca novel..
actually dari form 4..
tu pon kawan yg ajar..

pinjam novel kawan aku tu..
tajuknyerr apa ntah..
tebal gilerr arr..

tapi kan..
semakin lama semakin khusyuk lak..
pinjam sampai berminggu2..

dari situ arr mula minat..

tapi laa ni.. asal nak landing jerr.. anak2 dah kaco..

eddie dewanaga said...

deaf, ini bikin idea gua utk my next series of 'isi atau kulit'

battle hymm tu gua ada beli cd kot, lupa ah... cover2 diorang yg bikin gerek ialah maskot identiti diorang ah, motorhead dgn snaggletooth, megadeth dgn vic rattlehead, kreator dgn pakcik telinga creepy tu, maiden dgn 'eddie'nya...

membaca tu nikmat kalau subjeknya perkara yg kita suka.

berteromber said...

teruja la aku tengok buku tu..agak2 kalau beli berapa la reganya ek?..ko tampal la lagi banyak2..best

Portdy said...

bro, ini buku semua pinjam dari satu library eh? gila best katalog leberi ni....

gua teringin nak jumpa Pengarah Library ni ajak kuar minum teh tarik...salute!

SkiD said...

Ada gak ek, buku cam ni...nampak sangat aku memang malas baca buku la ni....Bab cover album tu yg best!!

Portdy said...

Mus istimewa?

hehehehe
teringat zaman kat hostel dulu, member gua merangkap Gitaris band, bawak keset ni dulu,

pas tu kitaorang jamm lagu Istimewa pakai gitar kapuk , rekod pakai radio National kecik...

lagu Istimewa ni susah nak bawak, sebab dia punya key starting gila rendah and then chorus baru naik tinggi...

matakucing said...

ermm menarik ler buku ni..artwork2 album yang best disampint note2 yang mengujakan..thanks for sharing

JAIRO said...

alangkah syoknya kalau di convert jadi format pdf hehehe leh di donlot hehehehehehe

Takilala said...

Aku nak cari buku ni. best. selain bleh baca n dpt info,at bleh gak bikin kurang tax aku nnti. huhuhu.

deaf_angel said...

ijau, national geographic ialah majalah yang paling best sekali..
nak2 lama nye satu $1 ke 50 sen ke huhu.

to all, yep, reading is fun, nak2 kalo topik dan subjek kita enjoy
dan aku pun kalo boleh nak simpan buku ni haha

:: Cikgu Wiween :: said...

led zeppelin???? terbeliak kejap mata aku.hehehe pinjam ah bro :p

Abang Ben said...

best best...

gayour said...

buku heavy metal thunder ni memang sesuai dijadi rujukan ( bukan diperap dalam peti besi ) oleh kartunis, pelukis komik atau ilustrator pasal kebanyakan cover album dilukis sama ada cara manual atau digital. bahan rujukan yang hebat! cover album 'live evil' black sabbath ada tak dalam buku ni? suke tul gua dengan cover album tu.

sekali lagi gua jeles pasal lu dapat belek2 dan tampal plak kat sini! ARGHHHHHH!