Thursday, December 14, 2006

berita - LOUDNESS Konsert 25 Tahun

Tua dah aku. pejam celik pejam celik Loudness dah 25 tahun dah.
Bayangkan zaman tu cam gini
zaman skarang cam gini ( gambo 25th anniversary concert )

Cam semalam je eh aku zaman sekolah, kumpul duit, pegi carik kaset Disillusion. Aku tak yah rujuk mana2, aku bleh ingat lagi lagu2 dalam album keramat ni: Crazy Doctor, Butterfly, Exploder, Revelation, Esper, Dream Fantasy, Milky Ways, Ares Lament, ngan lagi satu apa? hahaha dah lupa, maklum dah tua...
( skarang aku upgrade ke cd English version dia, trivia: Disillusion dirakam vokal dua kali, satu bahasa jepun dan satu bahasa English yang sangat kelakar bila Minoru Nihara nyanyi, sedap bunyik dia pelat2 lidah Jepun bercakap Engrish hehehe )
Kelakar kan dia nyanyi? korang dengar lagu Crazy Night kan? Wock And Woll Cwazy Nights hehehe.
Aku tahu la English aku lagi teruk, tapi sekali2 ketawakan English orang lain best wooo.

So Loudness ngan line up original Akira Takasaki, Munetaka Higuchi, Minoru Niihara dan Masayoshi Yamashita dah sambut 25 tahun ngan konsert special kat Jepun. ( Cam Search la jugak ye.. )
Setlist TOKYO INTERNATIONAL FORUM HALL A 25th Nov 2006
EXULTATION
LUNATIC
CRAZY DOCTOR
THE WINDS OF VICTORY
1st medley
LOUDNESS
~STREET WOMAN
~LONLEY PLAYER
~ANGEL DUST
~IN THE MIRROR
~BLACK WALL
~ESPER
SO LONELY
CROSS
CRAZY SAMURAI
2nd medley
LET IT GO
~ROCK'N ROLL GYPSY
~LIKE HELL
~SOLDIER OF FORTUNE
~PRAY FOR THE DEAD
~NEVER CHANGE YOUR MIND
THE END OF EARTH
STAY WILD
CRAZY NIGHT
(1st endcore)
THE PANDEMONIUM
THE BATTLE SHIP MUSASHI
(2nd endcore)
THE LOVE OF MY LIFE (brand new album)
S.D.I.
special
SPEED

ooo ya, sapa2 tak tahu original line up Loudness ni sudah reunion pada tahun 2000 gitu la untuk Spiritual Canoe dan ada album2 selepas tu macam pandemonium, biosphere, racing dan apa lagi la live albums dan dvds. Ni akhir tahun ni nak keluar album baru lagik, kalo aku dapat dengar bila kawan aku beli ( aku konpem dia mesti sambar satu, Loudness fanatik wooo ), aku review sini next year.

2 comments:

carvedijan said...

Takde lagu Heavy Chain ke? ...Itulah remarkable song untuk Loudness...

Akira sekarang dah jadi tokeh guitar..cuba2 le singgah kat www.killer.jp Setahu aku kat Malaysia yang pakai gitar tu cuma Joe Wings aje. Kalau sesiapa perasan, dalam video klip Jamal "Gadis Melayu" ader featured guitar tu. Joe lak first time guna gitar tu masa album Best of Wings yang pertama. Gitar tu sound tajam sikit.

deaf_angel said...

carvedijan
bro, pasal aku ada kawan fanatik Ldnes, so aku dapat peluang la ikut perkembangan dengar album2 terbaru dorang dan live2 konsert dorang kat dvd. Aku tak berkenan sangat la setlist Ldnes hehehe. OK kalo lagu Heavy Chain, paling last skali aku rasa dorang perform lagu ni tahun 2002, pasal aku ada tengok satu live bootleg video lagu ni ada. Thanks for the trivia pasal gitar2 tu semua, pada aku trivia2 ni semua patut nanti bleh kumpulkan kat satu tempat jadi bleh kongsi ramai2 yang smua peminat rock hehehe.