Friday, December 1, 2006

review album MALEX - WIRA COSMO





Malex - Wira Cosmo

Muzikbox Production 2006

Tracklist-
1. Mengapa ( Malik/Azhar Abu Bakar )
2. Wira Cosmo ( Malik/Malik )
3. Juara ( Malik/Arab69 )
4. Siksa ( Malik/Alif )
5. Pentas Dunia ( Malik/Arab69 )
6. Delirium - instrumental ( Malik )
7. Arah ( Malik/Arab69 )
8. Petanda ( Malik/Arab69 )
9. Keampunan ( Malik/Alif )
10. Euphoria - instrumental ( Malik )

Beli kat Muzika ( Cawangan Tanjong Katong Complex ).
Teringat aku first time aku nengok Malex ni live, tu jam kat Rockers / Rusty Blade Reunion.
Bila Malex nye turn keluar perform, ramai yang smua duduk bersila lepak2, semua gi depan stage diri ramai2. Wow.
Dorang ni kira dah golongan dihormati dan disegani la kira.
Dorang pun dapat jugak la liputan kat suratkhabar, tak salah sekurang2nye satu video clip dah masuk kat tv cenel Suria.

So ni cd ketiga kumpulan Malex aku ada.
1st - Euphoria
2nd - Euphoria II ( tak silap aku nama album dia, ni release bulan puasa berapa tahun lepas, aku ingat lagi beli kat Bazaar Hari Raya kat Geylang Serai dapat poskad semua hehehe )
3rd - Wira Cosmo

Apa aku perasan tentang Wira Cosmo ni, aku bukan tahu sangat pasal dorang, ( tapi keluar cd, aku beli original la, support sikit local )
- Muzika jual ni cd harga $19? ni original price ke Malex kat Singapore? takpe la sekali2. Aku tak tahu kat JB nak beli kat mana la.
- Aku suka sound dia. Tak tahu cammana nak cakap, tapi ni aku dengar pakai earphone, aku suka la. Production dia alrite la kira ye.
- Keampunan, Siksa, Euphoria ada lagi sekali from album Euphoria.. Alrite la aku suka lagu2 ni, tapi kalo yang love song lagu slow 1st album tu remake pun ok jugak.
- Lagu semua alrite la, ada lagu lagi best of course...konsep progressive melodic metal ditulis kat liner notes dia, tak kesah la apa2 konsep, yang penting 'Exciting' dan menghiburkan. And this cd delivers that and more.

Breakdown
2 instrumental
2 slow - Pentas Dunia , Petanda
6 laju

Fave songs lepas dua kali dengar - Senang cakap la, SEMUA!!!!

Nilai membeli - Beli lah. Bagus.

Gambo2 inlet dia.



4 comments:

Anonymous said...

Bro gua baru tangkap ni album,apa gua bole komen, powerr gilerr beb!Gua pun tak tau nak ckp ape kalo album mcm gini pun tak bole jual.

deaf_angel said...

kadang2 benda2 best pakai words of mouth aje...tapi cream always rises to the top.. and kumpulan Malex ni kira cream jugak la hehehe ( betul ke falsampah aku wahuwahuwahuwa )

Otai said...

Betul kata deaf angle, falsampah. Melayu tak mau dengar, lihat dan pikir. Malex bukan saja cream ada cherry lagi kat atas, masalahnya melayu tak makan cherry ia makan biskut je itu yg susah ice-cream pun cair.....

Anonymous said...

Hello to deaf_angel, otai dan sahabat2 yg lain,

Broders aku baru beli album baru Malex dan what can i say? Album gila to the power of gila! susah pulak tu nak dapat album dia...member gua tanya mana bole try beli album dia. Tanks! Gua caya sama lu! Happy New Year to all Malex blogsters! In the spirit of Euphoria!