Thursday, December 28, 2006

review : Classic Rock Magazine January 2007 issue

Smua orang bleh tulis atau type eh, smua bleh buat ayat, buat karangan, cerita, perenggan ( paragraph ) ke hapa2 ke, tapi kalo nak tulis sampai orang suka baca dari start sampai abis, bleh kasi orang dapat feel it, susah.
Korang pernah kan, baca mana2 tulisan rencana ke ulasan ke then korang cam menjiwai dan tumpang ketawa tumpang sedih nangis.. Aku tak rasa penulis2 tu semestinye sekolah tinggi ke, ada sijil ke hapa ke, smua dari kita manusia adalah istimewa cuma tak bleh lari dari cara hidup zaman ni, nak tampil ke hadapan orang masih nengok kita nye sijil sekolah, latarbelakang, siap lagi nak screen kita nye criminal rekod lagik..tu la yang cam siot kadang2, dunia ni rugi pasal aku rasa ramai orang yang berbakat tak dapat ke hadapan just becos sekolah tak tinggi, takde cert dan jugak apa2 la yang berterabur time masa zaman lampau dorang.
Tapi whatever, aku rasa salah satu cara untuk dapat tulis ngan lebih baik ialah ngan lebih membaca, apa2 pun la, sokkabar ke ( hari ni nye ke, bulan lepas nye ke doesnt matter ), majalah ke, notis bod kat bus stop ke,iklan pamplet ke, bleh belajar word baru, bleh nengok style orang. Salah satu aku nye dreams in life, aku nak baiki melayu dan english aku bleh tulis cam journalist yang best2..teringat aku zaman Metal Hammer, Kerrang, Raw late 80s dan early 90s.. salah satu influence aku untuk suka membaca. Anyway enough merapu.

Korang!! Classic Rock Magazine issue January 2007 is the best of the mega super best.
Aku slalu gi kedai, bukak plastik baca je percuma tapi yang ni beli.
Cover depan..
10 muka surat penuh tentang latawan Iron Maiden gi Jepun untuk A Matter Of Life And Death nye tour, cerita macam2 la, Maiden gi makan, gi sana sini, naik ketapi laju bullet train or whatever tu, gi kedai Bootleg ( biar betik Jepun ada kedai bootleg, heaven sey ),

ada ceta pasal anak pompuan sulung Steve Harris first steps pun kat Jepun jugak depan members dan crew Maiden, dan paling poignant pasal Adrian Smith cakap kerisauan dia kerana Maiden nak buat persembahan kat Hiroshima. Dorang nye stage show dan setlist semua unsur perang untuk tour ni dan kita smua tahu sejarah Hiroshima.
Ada ceta Bruce Dicksinson cakap pasal pembinaan Atomic Bomb ( kan lagu Brighter Than A Thousand Suns ditulis tentang Jepun kena jatuh bom Atom dua kali kat Nagasaki dan Hiroshima ), dia ceta la pasal masa cipta bomb tu dan aftermath dia bila salah satu pencipta Atom Bomb dapat tahu bom tu dijatuhkan kat Hiroshima dan kesedihan dia bila dapat tahu betapa dahsyat giler kesan bomb tu.
Also ceta pasal dorang pegi musium kenangan pasal bom atom tu jatuh dan hancurkan Hiroshima all that la, best ek,
takpelah at least aku tak dapat gi Jepun ( sapa tahu lain kali kan? ), baca pun dah aku dah alrite. Also ceta pasal dorang nye setlist untuk tour ni pasal dorang gi main album AMOLAD complete dari start sampai abis.
Ah, dah jugak pasal Budokan. ( Budokan ni cam legendary eh, aku nengok DVD Dream Theater Live In Budokan, lawa sey tempat tu.)
Macam2 la pasal Maiden dan lots of nice photos.
Also, majalah ni ada ceta pasal kumpulan Eagles nye kenangan buat album Hotel California. Dan ada satu segmen breakdown pasal lagu tu sendiri pasal tuduhan lagu tu unsur puja setan la apa la crap, dan jugak pasal tuduhan2 religious zealots yang tuduh whatever crap pasal gambar kat belakang album tu nye cover.
Last but not least, lots of very good writings and reviews yang aku suka sangat baca, and of course lots of nice photos ( pasal ni issue pun ada gambo2 dari satu majlis awards Classic Rock jadi Ronnie James Dio semua ada la.)
Dan paling best dapat free sampler cd, yang cover dia pun ikut style Jepun, godzilla with the raising sun style Loudness hehehe. Sampler dari cam2 band la, aku suka la sampler Warrior. Nak kena check this band out. Dragonforce pun ada jugak la, New York Dolls dan apa2 la...
Korang gi carik majalah ni wei....

4 comments:

Anonymous said...

Bro,puashati your write-up,ade style sendiri bole pergi jauh.Buat sementara try try dgn ROTTW ke majalah KONSERT.Your research and pendapat pun bole pakai tak merepek
beb!

deaf_angel said...

anon,
aku ni takde sijil, takde background, takde apa2 pun..cammana ek? hantar email kat majalah2 ni ye? bilang aku nak jadi volunteer reporter ke hapa ke ye? hehe. Saje je happy2, kadang2 best jugak bila nengok Slayer ke Dream Theater ke Toto ke, melayu2 nye gig ke, then share ngan orang lain perasaan dan pengalaman aku

zan's said...

Damn..
Lu penah tengok ToTo live ke? Bila masa ToTo datang S'pore? Adus..antara band feveret aku nak tengok live tu..Nak tengok dorang main "hydra" ke.."i wont hold you back ke"..kalo lu dah tengok, kasi review la bro..

deaf_angel said...

zans ada..
awal tahun ni, dorang main dua jam, setlist dia best giler...aku tak pernah nengok live show cam gitu nye hidup.
Err aku ada rakam audio tu show tapi poor quality la, anyway malam tu security tak tight, tak cek beg, smua orang happy2 snap gambo la apa la, aku rasa orang bawak video camera professional pun ok...dia main kat fort canning. nanti aku tampal setlist dia ek.