Wednesday, August 6, 2008

rekod melayu ( pt 2) - nasyid...bdb...etc.

nanti lain kali senang aku try review a bit by by bit song by song album by album.... tapi firstly..Nengok album kumpulan Hidayah bottom right ni...


( click all to enlarge )

Fort Canning ka pa? Hidayah ni ada satu lagu "sembahyanglah wahai budiman", ni la antara lagu2 yang pertama yang buat aku seram sejuk, , aku suka giler lagu ni...


Fort Canning, masjid sultan....dulu2 nye eh...tapi apa pun..
Al Mizan, Al Jawaher, Hidayah - the big 3 of Nasyid pada aku. Legends!!
masa aku kecik2 dulu, dorang nye lagu was melodic, songs about life and death, those keinsafan thingys. Sounds familiar kan? just like Iron Maiden haha.

kalo zaman modern ni, zaman lelaki2 nyanyi2 nasyid cam Raihan etc, aku always think kumpulan Saujana nye 1st album is outstanding, tiap2 lagu sentuh perasan aku... Sepohon Kayu versi dorang, siot, best giler tapi kasi aku gigil sikit. Ni album 1st dorang pada aku memang awesome. Seram dan menginsafkan.


Al Jawaher tak bleh carik ler, aku tahu ada floating around, tapi kalo ask around pun aku tahu harga mahal.. Tapi aku dapat tu Perpaduan Nasyid nye koleksi, ni semua group nasyid zaman dulu get together cam We Are The World gitu kot..


Ni lak koleksi BDB aku....pelan2 kayuh dah ada 5. ori only. Tapi 2 paling important takdelah haha. Aku nak Gadis Ayu ( yang BDB pose kat keretapi ), ngan Diskorama.
Sapa ada? aku nak original EMI nye please..aku tahu ada pirated nye jugak...
tapi budget aku sikit je.... haha.



oppss on the top left hand corner..Flybaits beb.. Flybaits... filipina nye orang campur melayu..Ismail Marzuki..dekni ni main ngan ramli sarip untuk bonus songs 4cd boxset ziarah seni.
Kenangan Lalu , lagu M Nasir buat tak salah aku. Lagu ni tak salah aku 13 minggu berturut2 arwah Adnan Maswan nye sunday show LPMI jadi juara...rekod ler lagu ni..
Lain kali cerita, tunggu aku completekan mana nak carik pusingan kedua dia..ada ke tak dalam bentuk lp.




BDB nye 1st lp. Hahaha korang old timer mesti tengok cover dia mesti kecoh nye eh..
BDB sua pakai baju kot merah..dah tu posing cam boria..
ooo lagi satu aku paling suka....stunt dari helicopter...
( click this photo to enlarge )



Ooo aku ada J Mizan...ni kira pasal terjumpa....dan the price aku dapat super cheap. So grab ler...ni memang sought after ler people like J Mizan, lagi sapa tu legend lagi satu tu? Ismail Haron. Ah, Ismail Haron nye piring hitam, apa aku tahu memang really sought after by collectors. Aku ada jumpa dulu tapi well...priority beb priority..lagi pun price mesti ler up sikit..takpe lain kali.

ni lak..Wea nye hari raya piring hitam album yang ada Seri Hari Raya tu...huuhuhuuhuu...cek out the back cover.



Sweet Charity berhari raya ngan Othman Hamzah.. best eh zaman dulu nye muzik scene...janji lagu sedap.


huhuhu, masa ambik gambo2 ni pakai henpon aku, aku cant resist ni..
aku keluarkan some maiden stuffs aku ambik ngan almizan dan hidayah..dorang pun kira maiden jugak kan...maiden nasyid hehehe...
tapi apa pun, yang penting....dorang semua ni ada satu persamaan...melodic..
Junjungan Mulia swap ngan Quest For Fire...sikit lebih kurang pada aku huhuhu.




see u all again....somewhere in the future..insyallah.

12 comments:

HF said...

Wah..LP ribot nih...
rabak..
simpan weiisssssssss....

kalau jumpa tape version ini album sume..
pass sama aku ah..
ahahaaha

eddie dewanaga said...

whoa...!

ini sudah kira long term investment ni... bagos bro...
gua support lu..!

deaf_angel said...

hf
ye la, aku simpan elok2..

tape version...
eh aku dah dapatkan ko lagenda rock ( mint ). ni ko tak nak ko gi la trade ke hapa.
ngan apa ntah rusty blade ke hapa ntah aku dapat tu hari beli cd osairis.

nanti ah senang jumpa kat puduraya ke mana ke k sebelum pose.

deaf_angel said...

oppss sorry..hikayat rock ahhaa
rusty blade aku rasa awas kot? reprint je, tapi ok ler dapat free

deaf_angel said...

long term investment? haha.

Aku kadang2 ceta kat isteri aku ler pasal koleksi iron maiden aku -yang cd ni berapa harga kat ebay skarang, yang piring hitam ni berapa harga kat ebay skarang.

dia cakap ' so nak jual ke? '. aku cakap mana boleh, sampai bila bila pun aku nak simpan hahaha.

dilaOHdila said...

dep.....
Adui HIDAYAH tu memeng pebret lagu aku masa kecik2 dulu
kat mana nak dload lagu'Sembahyanglah wahai budiman' tu erk
aku suka lagu tuh dep........

matakucing said...

hehe klu ko jumpa r.azmi pey lp ko sound aku deaf..

lambudada said...

dasat hang bro...
mau la Flybaits tu aku tak dak lagi tu, plus BDB yang tepi LP BDB - Bahagia Dan Derita tu

lambudada said...

aku ni Kassim Baba, kawan melalui Email hang, huhuhuhuhu,nangis tgk Lp2 hang bro

deaf_angel said...

mata-kucing. R Azmi? siak ah...ni konpem rare of the rare vintage punye beb.

dod, tu lagu takde kot? nanti kasi aku pelan2 rip semua eh..

lambuda ko nak flybaits lp tu eh? kalo cover rosak sikit pun ok kan? nanti aku carik spare dia huhu.
bdb sorry, bahagia dan derita tu aku pun tak sangka aku jumpa

:: Wiween laoshi :: said...

lagu sepohon kayu paling evergreen bro! nyeh nyeh :P

deaf_angel said...

yep..
kat tv cenel berapa ntah aku nengok ada tunjuk budak2 nyanyi sephon kayu..
kat gila2 pun dulu ada sebagai joke perli