Monday, August 18, 2008

rekod melayu (pt 4) - Black Dog Bone atas keretapi


cammana nak cakap eh?..aku tahu ada kedai jual piring hitam BDB Gadis Ayu ni versi cetak rompak (pirated zaman dulu) ngan harga berpuluh puluh puluh ringgit. Bukan original..takde logo EMI. ( ni belum ebay lagi, sana harga lagi dahsyat )

Aku jumpa lp Si Gadis Ayu ni original, ngan harga lepas tawar about $10 lebih aje kat Spore.
Sorry eh, aku tak mau cakap nanti orang marah, tapi korang semua boleh perasan tak, kadang2...harga pasaran untuk sesuatu kita suka kadang2 memang dah huru-hara...
dan lagi teruk, kalo bukan original. Aku terang2 cakap ler, ramai dari kita kumpul cd ke, kaset ke, lp ke, ngan belanja duit pocket spare change. Kalo jumpa yang best, ikat perut sampai gaji bulan depan, jadi hati2 ler kalo beli nak2 barang lama..kalo murah ok, tapi kalo mahal dan dapat non-original...rasa cam...weak gitu...

ni ler kalo dah terminat, memang menyusahkan diri haha.
( Aku pun nak Wings Teori Domino, but its $100 beb. convert rm x 2.36 dah? haha. belanja barang dapur untuk berapa lama tu beb? )





Macam scroll intro cerita star wars lak...
Ni album piring hitam BDB ke enam aku dah jumpa....tinggal lagi satu last kopek...Diskorama..dan aku konpem...Diskorama ni susah nak carik.. kalo ada pun konpem luar budget dan kemampuan aku..tapi....tak tahu jugak kan? kalo ada sapa2 ada spare copy, extra copy nak let go lagi satu atau kat kedai2 apek.



terengendala singapura tu apa kebenda sey...?
stylo mylo sey zaman dulu...I like.
( click all photos to enlarge )

nanti ah cerita lain kali....have a nice week everybody..

12 comments:

:: Wiween laoshi :: said...

halemakkkkkk...BDB laaa! hai si gadis yg manis!! senyum dibibir terukir! chewahhhh :p agagagga.

bro! lawaks laa cover album dolu2 kan?? tp BDB aku mmg suke la.lagu depa besh2.

camna dgn D'Lloyd bro?? bapak aku suke lagu Mengapa harus berpisah tu.

BENTARA said...

terlampau olskool dah ni huhuhu... jauh-jauh pun takat SEARCH je boleh. Lagi jauh dari tu dah bukan generasi aku hehehe...

deaf_angel said...

"gadis ayu!! lesung pipit di pipi..."

ni lagu legend ah ko!!

Dulu album cover memang brutal..
nanti aku tampal Carefree nye album.. ko nengok dorang smua siap pakai rantai kat leher..
Dahsyat ah ko!!


Apa? D'Llyod?
kejap..kasi aku ketawa kuat2 kejap...
HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAH!!!
Aku tak dengar ah...

Tu hari aku nampak piring hitam those indon lama nye..
Hetty Koes Endang.. Emilia Contessa...

deaf_angel said...

hehehe generasi aku ni beb.
kumpul Melayu nye dulu la,
ni belum aku nak start kumpul vinyl Rainbow & Scorpions lagik haha.

HF said...

BDB memang legend !!!!!

Walaupun BDB main disco ala ABBA,Wham,Cadillasc...

tapi tetap fetish ngan BDB..
hahaha..

Jatt antara penyanyi Melayu yang power biler tribute lagu omputeh.......

Holy Diver sebijik siak kira2 brader ni bedal.......

Fuh !!!!!!

LP ni aku perasan aritu..jual..
sual jer ...

price nak step mahal aje...

RM50+++...

:: Wiween laoshi :: said...

eheheheheh engko gelak aku ckp d'LLOYD yek. aku adu kat bapak aku! wagagagagaggagagagaga :p

bapak aku suke nyanyi lagu Mengapa Harus Berpisah tu laa. pastu tuju kat mak aku.perrghh romantik sey bapak aku. :P

eddie dewanaga said...

BDB... tulang anjing hitam...
bunyik je dah ''dark, black...''
ganas gitu...

era diorang kira superband la kot, 70's.. byk lagu2 nostalgia, cover version, hehehe... i like!

''..harapan setinggi gunung, berderai menjadi debu...''

hahaha...!

deaf_angel said...

hf 50rm? kalo original mungkin ada orang masih sanggup bayar kot, tapi kalo pirated copy...selamat ler.

deaf_angel said...

helloween..

broery ngan sharifah aini tu lagu..

dinda!! kanda!! burung pun turut bernyanyi..

tu suruh mak pak ko duet ler

deaf_angel said...

eddie..

aku pernah dengar dari old timers yang dapat rasa pegi tengok konsert rock kat panggung negara ( spore ) 70s dulu.

dia cakap black dog bone lagi rock dari sweet charity, ntah la eh..hahaha

kalo dia bubble aku, what can i say

:: Wiween laoshi :: said...

mak aku mana kose nak duet2 nih.agagaga :p

ade engko yek.apdet pat! dlm tv baru kuar iklan cd yg tribute tuk Loga tu. Rm40. murah ajek.huwaaa aku mau belilahhhh

HF said...

..sebenarnya bagi aku lah...
KINGDOM IN ROCK lagi heavy siak dari S.Charity...

sama dengan Unwanted....

Nasi Lemak Kopi Susu Rulesssss......

Hailll Ismail Sukar....