Tuesday, May 26, 2009

my old, secondhand, damaged, loyal fren

if you want to know where I've been hiding all these years?
Follow The Tears.


Anyway, ni ler aku nye kamera yang lama aku tak pegang. Panasonic FZ30.




- Aku beli secondhand tahun 2005 ke 2006? masa gitu la.
- Motivated tu jam pasal aku fikir photography is the best form of theraphy untuk pulihkan injury aku.
- nak tangkap d$lr is out of question, aku decide on a prosumer. those in between nye.
- Jadi aku beli FZ30 ni dari this chinese couple yang so nice let go kat aku ngan harga murah siap additional bateri etc.
- Tapi aku punye berangan nak jadi Ross Halfin setengah masak tu jam, aku terus gi kedai , nasik tambah depan lens tu.
Aku taruk baru nye filter ngan polariser. Kira macam real ler, kira aku syok sendiri berlagak cam ada dslr gitu ler pasal depan lens boleh nasik tambah.
- spare batteries, biasa ah, beli cetak rompak nye haha.

- Dah Karat dah atas dia tempat shoe dia tu. Nampak??
- Dah rosak dah on/off dia.. kat Off pun...masih on..Nampak??..
tapi..kalo tak usik nanti dia shut down sendiri pasal ada sleep mode gitu kan? so not that bad.
- So aku keluarkan balik tadi, dah lama tak guna...abis...batteri semua dah kondem. Tinggal satu je batteri masih ok gitu.

- Aku nak kena beli bateri baru, well, batteries baru. Cetak rompak nye dah ler, ori mahal ah.
- beli kamera baru? aku try tanya kawan aku...carikkan aku secondhand dslr hehe. Ada tu ada ler, tapi harga semua melambung ler. Jeles aku kat kawan aku, dia dapat e350 kot? berapa ratus je siap ngan tiga lens. Nak tanya dia nak jual aku thirdhand tak? haha.
- So nampaknye this kamera akan terus teman aku bila aku gi zoo jumpa 'kawan2 lama' haha.

Photography as a hobby is all about having fun and enjoying it.
Lantak ler kalo gambo tak cantik ke hapa ke, janji kita happy.
Tapi kalo along the way, kita boleh jadi the 'Ross Halfin of Natural Geographic, versi setengah masak', why not kan?

ok...ni last kopek, last bus sebelum hantar balik buku ross halfin metallica kat lebrari.
( macam smua gambo dalam blog ni, click to enlarge )





dragonball



foto kat ujan ni lawa






























Apa pun, fotographer Iron Maiden untuk Somewhere Back In Time World Tour akan keluarkan photobook tour ni...John McMurtrie. Lawa2 ah dia snap..

10 comments:

matakucing said...

ko kira ok deaf..dpt gak rasa dslr..aku still guna sls heheh tp dah jarang la nak amik gambor sebab kos tinggi...kos filem, cuci lagi.

ajie said...

takpe bro..pelan2 kayuh..kang ada sen lebih dapat la lu beli dslr tu...

kat singapore, secondhand pun mahal gak ker bro?

camera panasonic tu ok gak...sikit masa dulu pernah la pakai masa kat opis lama...not bad...lens Leica pun dasat gak kualiti gambarnya....

zan said...

Carik kompak je Deaf kalau tak mampu beli DSLR. Tak pun DG Cam yang biasa. Cybershot pun dah murah kan skang.

Bateri pirate? Kan dulu ada citer pasal bateri pirate ni meletup kat phone (versi bateri hand phone la). Carik ori la beb. Apa citer beli pirate? hehehe (pinjam versi abang ben)

eddie dewanaga said...

photography ni memang satu therapy, ada 2-3 yg gua kenal dah mula start benda2 ni a few years back, sekarang boleh pulak distribute name card masing2, ada wedding photographer laa... ada free lance journalist laa... whoaa...!

gua?
memang fail siak benda2 gini, kadang2 tu ambik gambo guna nokia murah gua pun, angle tak menarik, gambo silau... hahaha!

berteromber said...

gua mampu pakai cybershot jer...lagi pun senang nak bawak kehulu kehilir...slr leceh nak kena bawak beg..tapi teringin gak beli satu...last week try nikon D60 macam best jek..

Portdy said...

bro depp.

apa nak di kata? ni dah macam Ross Halfin versi working class heroes heheheh, camera pun gila torn out rusty blade gitu ....rebel!

Takilala said...

- mmg therapy gmbr mnggmbr ni. teruskan bro!!
- aku suka tgk gmbr pakcik cliff tu... huhuu..

dilaOHdila said...

salam deaf
ni ke hang dok habaq hari tuh
condition diek OK aper. selagi leh pakai lenjan jek deaf
clear aaa photog ni. hang kene monitor batery tu deap...
yang lain tu cuma shoe tu kena jaga
speedlight leh pakai tak?
janji gambaq clear deap...ada rezeki beli D90

deaf_angel said...

matakucing,
ni bukan dslr ler

thanks all for the words huhu..

dod,
aku tak suka pakai flash pasal aku tak reti, gambo smua keluar warna lari

Faizal and Anna said...

Salam bro, tengok gambar2 ni terinspirasi lah pulak nak jadi concert photographer. hehe..

Mana tau kot2 dapat jadi macam Eddie Sung, Singaporean photographer untuk Slipknot punya live album...