Sunday, May 17, 2009

perceive

tu hari aku tengok ni tv progrem pasal sekumpulan image consultants tunjuk ajar satu perempuan ni cammana nak perbaiki diri bila pergi kerja dan campur masyarakat.
Biasalah dah lepas midnite, takde progrem lain, so sambil makan, aku nengok ler progrem ni. Aku impressed pasal ada satu part tu, satu image consultant ajar perempuan tu satu ayat. Its something like this.


I CANNOT CONTROL HOW PEOPLE PERCEIVE ME
BUT I CAN CONTROL HOW I APPEAR TO PEOPLE.



Best tak?
Ayat ni pada aku takde kena mengena ngan cara berpakaian, tapi aku anggap ayat ni ialah tentang cara kita bercampur gaul, bercakap, berlagak etc.

Bila campur masyarakat, kat keja, tempat awam etc, macam2 orang kita boleh jumpa.
Termasuk orang yang pandang kita atas bawah, tapi tak mau pandang mata kita ( aku suka lagu Kane Roberts ni ), orang yang rasa dorang lagi 'up' dan orang yang macam $&%@ ngan kita.

So kita tak boleh buat apa2 kalo orang2 cam gini nak nilai kita macammana pun, most to most "%&^# you" je la to some people, tapi dalam masa yang sama, kita boleh kontrol cammana kita nak tampilkan diri dan perbaiki karakter kita bila campur masyarakat baik kat dunia betul atau pun cyberworld.

As you grow older, you tend to think of these things. So thats about it.

( Congrats to Man Utd, menang liga 20 team bukan nasib. So they deserve it huhu. Competition lain yang knock out system, ah tu lain )

17 comments:

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

aritu da tgk program Prince Charming kt ch mana ntah..dia pasal reality show..ajar bbdk2 sengal utk carik keje...nmpk mcm best..siap kene label dari katak, beruk dsb hingga la prince charming..mmg best kalo nk blaja dr c2..

Portdy said...

"what other people think of you is not your business..."


...memang ada spesis yang pandang orang sebelah hidung pun tak ikhlas bro, dia punya senyum ngan mata tu kita leh sense something walaupun 1st time jumpa.

maybe diaorang punya perception tak boleh terima sesuatu yang different, or ugly or yang anti establishment. This kind of people hidup ngan some standard yang telah ditentukan oleh culture or backround life memasing...

tapi tak rugi pun kalau kita perbaiki kelemahan kita, bukan untuk diaorang tapi ...maybe untuk someone yang care or love kita selama ni,

betul tak bro?

deaf_angel said...

aliph
ajar pakcik2 sengal carik kerja ada tak? huhu..

port
errr zaman muda2, boleh la aku nak '$&%^ you' kat sapa2 aku nak dan angkat kaki blah.
Baik zaman sekolah, atau zaman kerja zaman jurassic park aku dulu.
Tapi dah tua, kena ler disiplin sikit, dan kawal diri.

Nak kena jadi contoh kat love ones, dan jugak nak carik rezeki. Ooo dan jugak time carik koleksi Maiden kat flea markets dan kedai2 sekenhen haha.

Tapi betul apa ko tulis tu semua, aku sokong.
Background plays a part tu aku agree. Dan aku pun kena improve diri aku.

berteromber said...

thanks deaf...lu penyokong team lawan yg sporting...

Glory Glory Manchester United...hehe

Takilala said...

aku pun slalu gak bg '@#$% u' masa zaman jahiliah aku dulu. huhuhu.

Portdy said...

bro dep lepp,

....sudah review Trial by Fire - Journey
1st time review.

Sila beri tunjuk ajar.(cam stail citer jepun lak.)

eddie dewanaga said...

gua harap sangat agar first tanggapan org pada gua biar yg positif... dan gua tak suka tgk org lain memperlekehkan kawan2 gua...

tak kira la betapa pandai pun lu, betapa 'class' pun lu... jgn kecik kecik kan potensi org lain...

seriously, bagi gua, kawan2 tu priceless... tapi jika species yg macam biawak, sebelum dia kencing kita, kita berakkan kepala dia dulu!!!

deaf_angel said...

berteromber

ni season last, next season aku ngan penuh konpiden rasa ni trophy gi London huhu..'

takilala
ah ah. skarang dah tak boleh la haha.

eddie the dragon
yep, tapi dah tua ni, diam dah la haha. tak kuasa dah.

MindHeartBodySoul said...

.. worang2 kolo pandang slek kat worang laen macam derang tuh superb sangat... itulah ujub... rasa tinggi dirik... hebat nulia bagai lebih dari org lain.

...kalo dah sampai time shusah... org yang dia taknak pandang tadilah yg dia pegi carik...

... innerself. juga kita pun kolo masuk kandang dinosaur kene wat per2 yg patut... masuk kandang kham-bheng wat ala2 kham-bheng layaknya...

:: Cikgu Wiween :: said...

ehh Man U menang ke bro??? gloryyy gloryyyy man united!! yahoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!~ aku terlebey happy pulok! wahahaha

Smooth Otter said...

aper tu "%&^# you"?

Abang Ben said...

Gitu la akhlak Muslim sebenarnya. We try to be the best, according to the Sunnah. Yang kita nak appease sebenarnya bukan manusia tapi Allah s.w.t.

dilaOHdila said...

wah best baca artickle nih dep
kira ni salah satu Penampilan diri lah no
akhlak yang mulia....
bukannya senang nak jadi manusia...

** Dep
minggu ni kami nak gi zoo
Jom aa dep

Anak Pendang Sekeluarga said...

slm...saya mintak maaf ,,,xdan nak buat rumusan pasal komen2 mengenai hari ibu tu...lagi pun saya dah nk habis praktikal nie,,maklum lah sibuk ckit time cmnie...,,,,insyaAllah skit masa lg saya akan buat rumusan mengenai isu itu...tq

Anak Pendang Sekeluarga said...

slm...saya mintak maaf ,,,xdan nak buat rumusan pasal komen2 mengenai hari ibu tu...lagi pun saya dah nk habis praktikal nie,,maklum lah sibuk ckit time cmnie...,,,,insyaAllah skit masa lg saya akan buat rumusan mengenai isu itu...tq

Rajarockapak said...

nama pun manusia..dunia umpama roda...dunia ni kecik aje..orang buat kita,kita buat orang..eh,ada kena mengena ke ni?

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女